Luleå HF

115807 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1602838

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: äre sluttabellen?
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!

Uppdrag granskning: tabloidernas rapport från Skellefteå-Luleå

En mäktig hockeymatch mellan två lag på topp. Nu öppnar vi tanloiderna för att se vad de rapporterar från hockeymatchen.

Aftontrasan
• Naziztattacken mot Skellefteå
• Skellefteå om nazi-hånet: inget roligt att titta på
• BILDEXTRA: Överfallet på Bellemare.Hatmöte mot Luleå
• Skellefteå rasande: Måste stävja sånt!
• Wennerblind: Tjuvsmäll och solklar checking to the head 
• Skellefteå-Luleå 3-5. Skadade stjärnan - sedan avgjorde Luleå

Det fanns fler artiklar också, men likadana dvs inte om den hockey som spelades i 60 minuter. Endast i sistnämnda artikeln berördes hockeyn och resultatet på några rader men även i den artikeln handlade 75% om Bellemares fläskläpp.

Sexpressen
• Hånade Skellefteå med nazistbanderoll
• Luleå om banderollen: det känns bedrövligt
• Utbuad efter överfallet: ful crosschecking
• Efter fula smällen: kan spela redan idag
• Leif Borck: Luleå borde inte ha vunnit
• Klasen hjälte: två bedrövliga perioder

Den sista artikeln handlade faktiskt enbart om hockeyn. Dessutom skrev Borcken ungefär 70% om matchen.

Resultat
Båda tabloiderna får rejält underkänt. Men Afontrasan får klart mest underkänt. 

Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!

Växjö fyller på!

Nej, det räckte inte med Modigs vinstmatch. Lakers signar nu Teemu Lassila, ett intressant inköp som omedelbart är spelklar sedan han sparkats från KHL. 

Det där är signifikativt och väl värt att inspireras från av Osten som bör punktmarkera KHL för att vara beredd när de sparkar någon värdefull back med bra skott som han då kan hugga på direkt.

För övrigt har man svårt att släppa straffet på sju matcher för landslagsjanne, som vare sig hade avsikt eller orsakade några konsekvenser annat än en fläskläpp. Helt klart dömde disciplinnämnden inte på fläskläpp utan SkAIK-läkarens påståenden om tandskador och hjärnskakningar. Mycket illa.

Jämförelsevis skulle man kunna lyfta att vi varit utan vår suveräne back Frallan under hela 14 matcher. Och alla vet vad det inneburit för Luleås spel, eftersom vi - innan Frallan skadades, var bäst i serien tillsammans med SkAIK medan vi, medan han varit borta, varit näst sämst i serien. Inte helt pga Frallans allt det där, men helt klart att hans när- eller frånvaro haft stor betydelse, sannolikt den största betydelsen.

Den fula knätacklingen på Frallan, vad gav den?

Fyra matcher.

Fy fan.

Jag tycker fan att det är hög tid att den som genom ett fult påhopp orsakar svår skada på en motståndare bör tvingas vara borta lika länge som den skadade är borta. 

En svårare fråga är förstås om Olle skulle tvingas bort lika länge som Forsberg är borta: ska man straffas också för att man bryter benet på en medspelare;-)

Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!

Och direkt över till andra viktiga spörsmål i dessa tider: Julöl!

De billigaste gick ju på 13-17 spänn flaskan och där uppfattade jag Mariestad som klar vinnare, även om jag undrar om Falcon skulle greja en mer noggrann bedömning, trots att den var relativt svag i karaktären.

Men nu har jag kört lite dyrare och blandade saker.

Wisby julbrygd.
För två år sedan fantastisk, i fjol inte alls lika bra och i år är det som i fjol. Inte så lyckad som man hoppats.

Sleepy Bulldog Winter Ale.
Nej, inte alls. De har satsat mest på etiketten, minst på innehållet.

Mathias Dahlgren Julporter
Utmärkt. En kraftfull porter. Kostar en del 20 spänn för 33 cl men utmärkt god. Däremot lite tveksam som genomgående dryck på ett julbord. Porter är kanske lite väl mäktigt för det?

Sigtuna Midvinterblot
I princip samma omdöme som angavs under Dahlgren.

Sigtuna Christmas Scottish Strong Ale
Mäktig. Men 9,3% knappast att hinka till julmat. Och allvarligt talat när det gäller sådana styrkor har de lyckats men är förstås chanslösa mot t ex Chimay Bleu Grand Cru eller Rochefort. Och som alla vet är det tämligen omöjligt att ge sig in på den där nivån för att tävla mot Trappistölen.

Detta om dessa.

Men jag har tre öl till. Tre mycket lyckade öl som inte är så säregna att de är otänkbara som julmatsdrycker. Men prismässigt ligger vi bortåt dubbla priset från de brygder vi testade förre helgen. Och inte oväntat får vi bättre öl för det priset.

Mysinge Midvinterbrygd
31,40 för en halvliter. Utsökt!

Nils Oscar Kalasjulöl
19,50 för en 33a. Utsökt! 

Oppigårds Winter Ale
26,90 för en halvliter. Utsökt!

Nu börjar man närma sig ett beslut. Jag lutar mot att antingen ta någon av de tre sistnämnda som genomgående julöl, om jag inte väljer att spara pengar och köra Mariestad, så får jag mer över till att komplettera av några dyrare njutaröl framför TVn, pusslet, brädspelen.  

Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!

Slutligen kan man räkna fram en PP/BP-effektivitet där man tar korrekt PP% - korrekt BP% och då får man följande tabell:

1 LHF 9,40
2 AIK 3,91
3 FRÖ 2,96
4 BIF 2,55
5 SAIK 2,18
6 HV71 1,61
7 LHC 0,82
8 LIF 0,21
9 MODO -0,15
10 FBK -1,69
11 VÄX -6,95
12 ÖHK -15,70

Som synes är Luleå Hockey överlägset bästa lag i serien när det gäller att INTE spela 5 mot 5. Även Gnaget är oväntat starkt.

Däremot är detta Örets enorma nackdel, att de bara är bra i 5 mot 5, och även Växjö har en stor akkilshäl här.

Jag har ju räknat fram sådana här tabeller tidigare och då har jag t o m tagit ett steg längre genom att också räkna på hur många PP resp BP lagen får spela. Då kommer man förstås fram till exakt vad betyder lagens kompetens i dessa spelformer för resultatet. Ta exempelvis MooDoos suveräna boxplay och fundera på vilken betydelse den får om MooDoo samtidigt skulle leda Fair Play-ligan d v s inte dra på sig så många utvisningar. Det innebär förstås att i så fall har MooDoo inte alls så stor nytta av sin skickliga box, eftersom de så sällan får använda den. Nu råkar MooDoo faktiskt vara ett lag som ofta får spela box (bara Pungen och speciellt Warulfven är värre) så MooDooististerna har helt klart väldig nytta av den komeptensen. Men det där behöver man förstås räkna fram för alla lag.

Kommer ihåg att i våras när jag räknade på det där slutade det med att SkAIK hade i praktiken mest nytta av att det blev mycket utvisningar, t o m väldig nytta av det. Så inte undra på att de spelar småfult hela tiden - för det gör de - för att reta upp motståndarna i syfte att få till annat än 5 mot 5 så ofta som möjligt. Plus att eftersom de håller på så under serien får de träna mer på PP och BP än andra lag, vilket de har stor nytta av i slutspelet. Möjligen den enskilda faktor som hjälpte SkAIK i finalen där motståndaren var det bättre laget i 2/4 matcher men ändå åkte dit med 0-4 i matcher...

Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!

Jesper Jonsson äre sluttabellen?:

Du menar den närmast nedanstående? Nej, det är tabellen räknat på resultat från omgång 16 och framåt, vilket du förstås insåg. 

Men du syftar till frågan om Luleå kan tänkas ha plats 11 när 55 matcher spelats.

Vad tror du själv? 

Jag skulle nog intr tro att det finns någon risk för det. Luleå har visserligen gått sådär dåligt men det har ju varit nära hela tiden, fast gång på gång har det tippat mot oss. Vi behöver bara lyfta något så tippar det i stället för oss. Och om vi bara slipper skador på våra 3-4 viktigaste kuggar ska vi nog kunna klättra rejält. Fast om det kan leda till att vi verkligen kan Le Mat-utmana? Nej, det tror jag inte. Vi behöver lite mer för det och transferfönstret är ju öppet till februari. Det borde finnas lite kulor över för förstärkningar om Luleå satsar på att utmana i år. Men det gäller ju då att ha scoutat och hitta dessa. Just nu kan jag tänka mig att bästa chansen borde vara att 

a) hålla ögonen öppna på KHL-fronten. Där kan ju riktigt bra spelare kickas snabbt på helt obegripliga skäl. Kanske dyker det upp någon riktigt bra back där, en med ett säkert slagskott för vårt PP?

b) tänk om Omark under våren fortsätter hållas i AHL bara för att vänta in att han blir free agent till sommaren. Då kanske en rejäl penningpott från Osten kan tänkas få över Omark hit för avslutningen av serien och för slutspelet? Tänk dig ett lag med både Omark och Klasen i. Vad skulle det innebära för våra chanser?

Osten, om du läser detta, är jag och säkert många andra villiga att bidra till att du köper hem Omark för säsongsavslutningen:-)

Som du ser, jesper, är inte 11e-plats det jag funderar på. Ta bort en etta ser du vad jag drömmer om;-)

Kommentera