Zappaholic: Förresten.
Har du tänkt på en sak.
Det vi skriver om Öhl här på sidan nu innehåller antagligen betydligt mer hockey än vad som skrivs om hockey på Apsidan, trots att Apan är i final. Får en att tänka;-)
Zappaholic: Vilken härlig berättelse! Säkert ett av de bästa arbetena någonsin! Hade en gång en hyresgäst, en norsk gästforskare på KTH, och han fick där hålla en föreläsning om olika varianter att tillverka egen sprit i Norge, vilket han höll för mig också. Riktigt finurliga apparater de innovativa norrmännen hade:-)
När det gäller öl är ju IPA - India Pale Ale - en sådan variant som utvecklades för att kunna transporteras, dvs hålla under längre tid utan att förstöras. Export kallades sådana varianter i Sverige. Som regel innebar det högre koncentration av ingredienserna med ett mer smakrikt öl och högre alkoholhalt.
IPAn är ju ett överjäst öl och därmed påminnande om brittiska öl förstås och engelska IPA är alltid goda även om jag vanligen föredrar a pint of bitter i England och får då i stort sett alltid något trevligt och gott.
I fråga om Öhl är det ju Belgien, Storbritannien, Tyskland och Tjeckien som är överlägset störst och bäst sedan mycket länge. Belgien har ju massor av olika typer av öl och nästan alla är seuveränt goda, de bayerska ölen gillar jag skarpt, i UK finns massor plus Guinness från Irland. Och Tjeckien är i princip pilsner, pilsner och pilsner. Jag har förstås :-) varit på dedikerade ölresor i de länderna och faktum är att det nästan är omöjligt att inte få utmärkt goda öl. Det jag föredrar beror helt och hållet på tillfället. Jag brukar säga att Duvel är min absoluta favorit. Ändå är det godaste öl jag nog druckit Chimay Bleu Grand Cru på Grande Place. Och i de flesta sammanhang väljer jag för närvarande pilsner - Staropramen om jag handlar men besöker jag Soldaten Svejk på söder i Sthlm finns det andra härliga på fat. En match på Hovet mot Djurgårn som inte inletts på Svejk med kalla Bernard och Gulaschsoppa är inte en fullständig match! Och - trots det ovan skrivna är det öl jag skulle välja som standard inget av det nämnda utan ett mörkt öl från pilsnerlandet Tjeckien, nämligen Kozel. Kozel är relativt alkoholsvagt - starkare än max från livsmedelsaffärer men långt svagare än öl från systemet. Det innebär att det hamnar i ett skattemässigt Moment 22 och ingen säljer ölet i Sverige vilket är ett elände. Kozel är ett underbart öl, nästan som en blandning att dricka Zeunerts Julmust och ett gott öl och man kan alltså dra i sig några liter utan att bli speciellt påverkad. Jag skulle kunna tänka mig att som enda dryck köra Kozel, dvs inget vatten, mjölk, läsk och inte så mycket annat öl.
Ska bygga om köket rejält snart och håller på att undersöka möjligheterna att installera ett tappkran där jag kan ta öl direkt ifrån och då använda fat av Kozel. Men har inte riktigt löst det hela. Om jag importerar hamnar jag i den där j-a skattefällan där öl av allra bästa alkoholstyrka 3-4% missbehandlas så att folk tvingas dricka svagare eller starkare. Enklast är förstås att jag med jämna mellanrum tar Bilen till Tjeckien och fyller den med ett antal fat och då kan jag ju fritt till husbehov importera massor. Men - alkoholsvagt öl och hållbarhet var vi inne på...så j-a mycket skulle jag inte hälla i mig. Nå, jag ska nog lösa det på något sätt.
Det där var en utvikning. Åter till ämnet. US IPA. Ja... Öl var ju länge i USA det som Monthy Python kallade like making love in a canoe. Fucking close top water alltså.
Genombrottet kom nog i slutet av 80-talet då trummisen i Duran Duran beställde ett eget bryggeri i koppar och mässing. En underbar idé - och starten på mikrobryggerierna. Därefter har mindre bryggerier vuxit som svampar ur jorden i US och massor av intressant öl har dykt upp för att konkurrera med vattnet de största jättarna vräker ut i stor skala. IPA har väl funnits i US mycket länge men nu har det exploderat och fått en hip-faktor som är magnifik.
Jag håller helt med dig om att det är mäkta intressant men jag tror du har hittat bättre än jag. I Sthlm dök det upp en US IPA-dedikerad liten bar på Sveavägen två kvarter från hötorget med massor av IPAs, DIPAs m m. Den är livligt frekventerat av typ post-yuppies för after work, ett skönt tillhåll på alla sätt, men ger en lite känsla av franschise/hamburkerställe kanske. I alla fall serverar de ett antal IPAs på fat plus bakom baren har de hundratals öl väsentligen IPAs från US där de dyraste går loss på femtusen flaskan.
Det där lät ju intressant. Så jag har givit baren många chanser. Jag har testat igenom alla IPAs och DIPAs de säljer från fat och dessutom några av rariteterna på hyllorna prismässigt upp till The Blue Flash på femhundra spänn för en liten flaska.
Av den tidigare berättelsen vet du att jag kan gillka all möjlig öl, bara den är bra.
Men.
Mina besök på den där baren har faktiskt varit en stor besvikelse. Jag har inte smakat ett enda öl som ens varit i närheten av vad jag brygde själv första gången jag försökte mig på hantverket utan några som helst kunskaper då. Den sista IPAn från fat jag testade där var så extremt j-a usel att jag inte avslutade den ens och det säger mycket. Det smakade INTE som den härligt frammognade smakrika och tillfredsställande dryck man väntar sig av en IPA, utan smakade som en massframställt industribiprodukt snabbproducerad av någon som inte brydde sig ett skvatt om innehållet och därefter "förädlad" genom att någon såskopp blandat i lite kryddor som på inget sätt hade något med öl att göra och bara gav en vämjelig smak.
Ja....du ser att just nu har jag tummen ned för den amerikanske IPA-revolutionen men jag är förstås beredd att tänka om ifall/när det finns anledning. Sierra Nevada Hoptimum låter intressant och jag ska testa när jag får chans. Av princip har jag i stoprt sett alltid funnit välhumlade öl suveräna så namnet inger nyfikenhet. Inte så konstigt kanske att jag var initiativtagare till ett av de mest hemliga av sällskap som finns - Ordenskapitlet Humulus Lupulus eller i dagligt tal Humle-orden. Får Dan Brown nys om vår existens kommer han att skriva en bok som slår Da Vinci-koden på fingrarna;-)
Efter noga testande, givetvis vetenskapligt, så korade jag och mina ölvänner Sierra Nevada Hoptimum. Magi på flaska.
Något annat skoj var när jag och mina kursare pluggade i England ett halvår. Examensuppgiften på universitetet var att undersöka och redovisa något typiskt för det engelska samhället, då helst inom skola eller rättsväsende. Jag och min bäste vän fick då den briljanta idén att undersöka det engelsks publivet.
Det godkändes som ämne och när våra kamrater besökte domstolar och skolor satt vi på puben och och drack dagarna i ända. Och ja, vi examinerades med beröm godkänt. Givetvis bakfulla :-)