Luleå HF

115803 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1741214

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Battle of Alberta - Oljan torskade mot Calgary med generande 5-0 i natt och det väsentligen genom s k "Timråmål" där en motståndare åker ned efter sargen och när denne når förlängda mållinjen slår han in en myra/ett pass till området strax framför målgården, där en forward styr in pucken.

Det var vad som hände i natt, och den forward som styrde in målen var som regel omringad av 3-4 oljearbetare, samt vakten Talbot framför sig, men vederbörande stod på hälarna och tittade på.

Så pinsamt uselt, ointresserat att man mest av allt misstänker att Oljan sedan en tid arbetar hårt för att som vanligt komma sist i ligan för att öka chanserna att få ta ytterligare en draftetta. Historiken är alltså den att Oljan kommit sist i lagan och valt draftettor de flesta tillfällen på senare år. Och då väljer de en ung forward, som de 2015 fick chansen att välja ConnorMcDavid, troligen det största namnet på många långa år bland rookies i NHL.

Men försvaret har aldrig fungerat. I höstas, när Anders Nilsson hade spaden för Oljan blev ju laget ett vinnande lag och såg ut att ha en god chans att t o m nå slutspelet om Stanley Cup. Anders låg lång på snitt 92% räddningar - en alldeles utmärkt prestation av en NHL, vakt, med sådana siffror tillhör man det översta skiktet av vakter. Så fick han några matcher med siffror under 90% men fortsatte vinna. Och Anders hade fem raka vinster för Oljan, något de inte varit med om sedan Hedenhös och Gretzky lirade.

Så gav de spaden till Talbot och därefter har denne behållit den. Anders fick ta en match emellanåt men lyckades inte som tidigare under hösten, medan Talbot var riktigt duktig - dvs i klass med vad Anders varit sedan säsongstart och hela hösten. Varpå Oljan skrev långtidskontrakt med Talbot. De hade ju redan innan säsongen satsat stora resurser på att landa Talbot så det var inte så överraskande. Det som hade varit problemet var att Anders gick in och storlevererade och i princip bara var millimetrar att utnämnas till officiell första målvakt för Oljan.

Nåja. Oljan gjorde sitt val och dessutom hade de the great white hope Laurent Brossoit på tillväxt. För en utomstående känns det som att Anders ledsnade och utan att känna förtroende inte kunde göra sitt bästa längre. När sedan Blues kom i kris och måste ge allt för att få en stark backup satsade de på Anders och Oljan släppte honom. Blues var inte det enda NHL-lag som kontaktade Oljan om Anders, men de hade störst behov.

För Anders del var det ju en stor chans, men det fanns inget han kunde göra annat än att vara beredd att hoppa in om Blues skulle ha båda ordinarie vakterna skadade och nu blev det aldrig så. Anders har bara fått en halv match med spaden där och mer blir det nog inte. Jake the Snake Allen har varit riktigt duktigt, tillhör definitivt en av de mer lyckade vakterna i år och nu har Blues fått tillbaka Brian the Moose Elliot som snarast ska rankas som NHLs bäste vakt i år. Så kan det gå.

Under tiden i Oljan har Talbot fortsatt spela bra. Inget tvivel om att han är värd en förstaspade i NHL och han har levererat hyggliga siffror, även om alla vet att ha Oljans spade är att per definition få lägre siffror än om man har ett bättre lags spade, eftersom Oljan haft och har sådant uselt försvar.

När Oljan släppte Anders plockade de upp Laurent Brossoit och denne har fått vakta en handfull matcher; genomgående gjort fiasko, och nu är omgivningens bedömning att denne Brossoit inte alls är redo för att vara ens andravakt i NHL och frågan är om han någonsin blir det.

Jaja, denna Olja. Alltid så hopplös. Underligt system i NHL där Oljan utan att skämmas kommer sist år efter år, får bäste rookien år efter år och fortsätter förlora år efter år utan försvar år efter år.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Oilers har ju haft otroligt mycket skador på nyckelspelare denna säsong. Det är en av förklaringarna till att man ligger sist.
Sen saknar man såklart också backar, av nattens backar så borde ju 4 av dom spela i AHL. Bara Sekera är väl att betrakta som kompetent NHL-spelare. Fayne är inte urusel men hans spelartyp fungerade bättre för 3-4 år sedan.

Att drafta först är inte heller alltid en välsignelse, vissa draftår är dåliga(läs Yakopov) och det är sällan det finns en back som man kan drafta i den positionen.

Draften utanför första rundan har även den varit ett stort problem för Oilers, man har inte lyckats få fram mer än någon enstaka egen spelare vilket sätter sina spår.

Det tar tid att få föreingen på rätt köl när den varit misskött så länge.
För Nilssons del så är väl han själv den största motståndaren, efter sin streak var han inte tillräckligt bra helt enkelt. Genomgående genom hans karriär är ju att han släppt in enkla och harmlösa puckar och blandat detta med idioträddningar.
Dessutom så har han problem med positioneringen i mål, ett problem han inte borde ha när man tänker på hans storlek.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Anders Sundqvist, den tidigare bossen i Luleå Hockey uppfostrade sin son i Luleå Hockey. Match efter match satt man i Delfinen och följde laget. Lille Oskar blev tänd på hockey och ville själv bli spelare för Luleå Hockey. Nu bodde man ju 30 minuter från Delfinen och pappa Anders föreslog att Oskar började i den lokala lilla klubben där Oskar kunde spela med klasskamraterna och kompisarna i närheten. Så skedde och Luleå Hockey-supporterna Oskar visades vara en duktig hockeyspelare bland de andra pojkarna. Men han blev kvar hemma åtminstone till han gått ut 9e klass i grundskolan.

På våren i slutet av nian ringde en senare jänäralmanagger Lars Johansson hem till Oskar på kvällen.

-Hej Oskar. Vi har sett dig spela och tycker att du är duktig. Jag vet att du nu kommer att välja hockeygymnasium och jag vill bjuda ner dig din Skellefteå så får du se skolan här och se på klubben. Vad säger du om saken? Vi betalar allt, och det är helt fritt ditt val sedan?
-Jag vet inte,,,,jag måste höra med pappa.
-OK, tala med pappa, jag rínger i morgon.

-Pappa. Värvningsbossen för Apan ringde mig. De vill bjuda mig att komma ned till Skellefteå så att de ska visa mig skolan och så, vad ska jag göra? Jag är ju Luleå-supporter?
- Nja, jag ser ju helst att du går till Luleå men du bestämmer och att bara åka ned och titta är väl ingen skada skedd. Betalar de för allt?
- Ja. De t o m hämtar mig.

Sagt och gjort. Oskar åkte ned. Apan ställde upp med stora övertalningskampanjen och lovade fria klubbor, fria skridskor, massor av övertalningsbonus för att snärja 15-årige Oskar som hade svårt att stå emot. Det var ju "massor av stålar och stöd" de lovade, tänkte unge Oskar, men sanningen var förstås att det bara var allmosor. Apan behövde inte betala mer än 1% av vad de skulle ha gjort för en 18-20-årig duktig junis.

Oskar kunde inte stå emot. Han skrev på och åkte hem.

Veckan efteråt ringde telefonen igen.
-Hej Oskar. Det är Luleå Hockey. Vi vet ju att du är duktig och har velat ha dig i Luleå Hockey länge men låtit dig vara i fred för att du ska bli klar med grundskolan. Men nu är det ju dags att söka gymnasium och då är det ju Luleås hockeygymnasium som finns 30 min bussresa hemifrån från dig och då tycker vi att det är dags att du också kommer över till Luleå Hockey. Vad sägs?

-Shit. Jag håller ju på Luleå Hockey och har alltid gjort det sedan jag föddes och mest av allt har jag längtat efter att bli spelare i Luleå Hockey. Men jag var och tittade på gymnasiet i Skellefteå förra veckan och jag skrev faktiskt på för den skolan. Hade jag vetat säkert att ni skulle ringa hade jag aldrig skrivit på. Shit, vad jag ångrar mig. Men nu har jag lovat och jag vill inte ljuga.

Där har vi bakgrunden. Lille Oskar. Under 15 år uppvuxen inom Luleå Hockey. Lurad av en jänäralmanagger att skriva på för Apan, kör några år i klubben, därefter över till Nordamerika och häromdagen gjorde han mål i NHL.

"Vi är stolta över vår alldeles egna produkt" säger jänäralmanaggern och andra Apor.

Oskars historia är inte unik. Den är mer eller mindre identisk för de allra flesta "egna produkter" som Apan slår sig för bröstet för. På sin hemsida informerar de om alla "egna produkter" men berättar inte var de är födda, var de är uppvuxna och vilka deras moderföreningar är. Det skulle ju ge lite onödig solkighet för begreppet "egna produkter".

Luleå har helt klart drabbats av Apans rovdrift bland 15-åriga norrbottens pojkar, men mest drabbade är Burkölen. Apans lönndomskampanjer för att lura till sig duktiga 15-åringar från Umeå är extrema. Och sedan "förbjuder" de umepojkarna att gå tillbaka till ume och burkölen om de så önskar. Mycket tragiskt.

Som det nu ser ut kommer Norrland - Gästrikland att bilda en storregion "Stor-Norrland" när län, landskap och landsting med all sannolikhet mister sin betydelse redan inom några år och Sverige organiseras i sex regioner.

De städer som kan komma ifråga som residensstad för det kommande Norrland är Luleå, Umeå och Sundsvall men i praktiken är det redan självklart att det blir Umeå. På sikt kommer det förstås att innebära att Gästrikland och Gävle inte längre ses som en del av Norrland och Norrlands huvudstad blir Umeå.

Min bedömning är att all denna strukturella förändring kommer att ytterligare öka koncentration av resurser till Umeå, med Luleå och Sundsvall som "vice". Då förutser jag att Burkölen en gång för alla tar lead som hockeycentrum i det tidigare västerbotten varvid Schtaan återgår till att vara mest känd för a) de tillverkar en knepig ost b) de spelade hockey här men det var förr samt c) de har konstiga maskotar.

Men om vi redan nu talar om den kommande Region Norr som Norrland kan vi konstatera att just nu är det bara två lag från hela regionen kvar i Elitserien SHL: Luleå Hockey sedan massor av år och rookien Apan.

Det känns extremt underligt att vare sig Modo eller Timrå finns på den kartan för närvarande.
Kommentera