Luleå HF

115803 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1741238

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Oilers har ju haft otroligt mycket skador på nyckelspelare denna säsong. Det är en av förklaringarna till att man ligger sist.
Sen saknar man såklart också backar, av nattens backar så borde ju 4 av dom spela i AHL. Bara Sekera är väl att betrakta som kompetent NHL-spelare. Fayne är inte urusel men hans spelartyp fungerade bättre för 3-4 år sedan.

Att drafta först är inte heller alltid en välsignelse, vissa draftår är dåliga(läs Yakopov) och det är sällan det finns en back som man kan drafta i den positionen.

Draften utanför första rundan har även den varit ett stort problem för Oilers, man har inte lyckats få fram mer än någon enstaka egen spelare vilket sätter sina spår.

Det tar tid att få föreingen på rätt köl när den varit misskött så länge.
För Nilssons del så är väl han själv den största motståndaren, efter sin streak var han inte tillräckligt bra helt enkelt. Genomgående genom hans karriär är ju att han släppt in enkla och harmlösa puckar och blandat detta med idioträddningar.
Dessutom så har han problem med positioneringen i mål, ett problem han inte borde ha när man tänker på hans storlek.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Lindberg Råkkar: Fint att få dina oljekommentarer eftersom du är insatt. När det gäller Oljan verkar ju McLellan vara duglig så får han några år på sig borde han lyckas. Av alla ettor oljan landat är det väl bara Hall och nu Connor som kan ha stjärnstatus medan övriga inte impat och Yakopov är väl trist rysk som vissa ryssar. Talbot kommer ju säkert att duga, så länge man så kan göra utan ett försvarsspel.

Du och jag har nog inte alls samma åsikt där men jag fortsätter anse att skulle de givit Linus Omark tillräckligt förtroende och tid hade de idag haft en rejäl förstärkning i honom.

Det känns ju som att de gav upp säsongen någonstans där i december, med Connor borta. Och utan svensk back - då dessutom med korpenspelaren Schulz i laget - landade de på att skita i året, gärna sikta in sig på sistaplatsen a la oljan, planera för längre än denna säsong. Men alla inom och utom klubben är ju rörande överens om att det de måste fixa nu är i första hand defense i andra hand defense i tredje hand defense. Jag tror fan de skulle kunnat plocka över en backuppsättning från ett flertal SHL-lag som skulle helt överglänst det som de kört med i år så det är överraskande att de inte kan skärpa sig bättre än de gjort. Jag har visserligen inte sett så väldigt mycket av Oljan i år, men de mål i backen jag sett har osannolikt ofta sett ut som det såg ut för t ex Pölsan innan Bulan kom in: spelare som bara åker ned målnära och sedan står och tittar på medan motståndarna gör vad de vill.

När det gäller Anders Nilsson. Det är klart att hade han enbart levererat 95-100% skulle ingen rört honom. Ser man de på de tre första AHL/NHL-åren var han ju inte tillräckligt bra, men under KHL-året samt försäsongen, långt in på hösten definitivt bra på en högre nivå. Så visst har han kapacitet men inte visat sig stabil nog att hålla sig kvar där ännu. Ska han lyckas fullt ut måste han ju när han är som sämst - hålla sig på 90-92% åtminstone, men för det mesta hålla sig högre än så för att bli en matchstjälande vakt. Du nämner positioneringen och med bara 25 år bör han förstås närmaste femårsperioden kunna lyfta ytterligare för att nå sitt bästa. Där torde då ingå sådant du tycker, en tyckare på oljesidan ville mena när han gick dåligt att "han har ingen plock", och förstås - och kanske viktigast - den mentala styrkan, som fullständigt säkert är det som kommer att bli avgörande.

Det är riktigt tufft att erövra en förstaspade i NHL. Nästan ett moment 22, där man måste bevisa att han man kan hålla en sådan spade de flesta matcher under en hel säsong och göra det under minst två säsonger, och leverera minst runt 92% dvs vanligen också ha denna spade i ett lag som ger en chansen att nå sådana nivåer eller bättre...för att man ska bedömas vara duglig nog.

Som Henrik Lundqvist säger. Man måste vara bra förstås, men det räcker inte. Dessutom måste man ha flyt att få chansen, det han kallar timing. Och när man får chansen - ta den!

Anders hade flyt att från Chicago tradas till Oljan och genom egen styrka tog han sig fram till att ersätta professorn och när sedan Talbot sviktade inledningsvis gick han in och tog över. Fram till dess gick allt honom i händer, genom egen skicklighet och genom flyt/timing.

Men som du varit inne på, under senare delen av hans vinnarstreak landade <90% flera matcher och sedan, när Talbot kom in och högpresterade, tappade han ytterligare.

Anders kom långt, men hade han i december fortsatt hålla sina 92% räddningar han då låg på hade han grejat det. Då vete fan om Talbot kunnat flytta på honom och även om Talbot levererat lika bra eller bättre, skulle Anders helt klart säkrat ett längre och bättre kontrakt någonstans.

Tänk att det är så lite som blir avgörande för en vakt när det gäller högsta nivån. Bara 10-15 etablerar sig men för alla andra är det en extremt svår kamp att ta sig in.

Om man jämförelsevis funderar på komplementspelare bland utspelade talar vi runt 500 platser i NHL. Jämförelsevis otroligt mycket enklare att ta sig in där. Att få en förstaspade är en helt annan grej. Lite trist att så pass många riktigt duktiga svenska vakter är där borta och de flesta lyckas inte kämpa sig in, alternativt har inte den flyt-timing som behövs. Jag kan nog tycka att de allra flesta svenska vakter går över alldeles för tidigt. Ofta borde de utnyttja tiden att skaffa sig bättre utbildning och erfarenhet hemma för att först när de blir bortåt 24-25 åka över för att testa, för om de överhuvudtaget får chansen måste de knipa den direkt.
Kommentera