Luleå HF

115803 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1755829

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Aloha...long time no seen!

Ja suck vad en del har svårt för vad som egentligen är jääävligt logiskt...å kan bara beklaga att man har dessa Skellefte AIK kollega/or å ha göra med.

En liten inlaga om det där med att "sno" spelare från vad jag ibland kallar för Skellefte-södra...du för burkölen. Faktum är ju att Umelaget lite bäddat för att det blivit på dette viset. Många i lövens ledning har ju historiskt sett ner på "arbetarlaget" Skellefte AIK kontra det finare "akademiska" laget från Umeå.

löven hade ju faktiskt svårt för "arbetarlaget" Tegs SK också...fått höra talas om en juniormatch första halvan av 80-talet där Teg ledde i slutet av matchen då en löventränare vrålar så att ALLA i hallen hör -NI GATANS BARN!!

Å trots allt så har det gått fler spelare till Modo från Ume än norrut...förmodligen beroende på att grabbarnas fäder har det inrotat i ryggmärgen att man ska HATA Skellefte...inte spela för dom...Wallmarks farsa...före det Erik Anderssons vart ju inte direkt jätteglad iåmed övergången. Ahos och Öhmans fäder hade inte samma koppling...definitivt inte den senare...han hade däremot åsikter som inte delades av övriga lövenledare å det gick ju ut över grabbens vara och inte vara.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Knegare: Hallå där, Knegare!

Intressant att höra om relationerna inom Västerbotten; det hade jag ingen aning om. Riktigt fånigt när något lag inte kan ta en sportslig förlust utan att börja attackera vinnarna för något helt ovidkommande: uppförande som skämmer ut de som står för det snarare än de som dessa vill skälla på.

Alltnog och medan. Igen-kligen är historien för norra Sverige den om Bothnia, dvs de områden som vi nu kallar Norrbotten, Västerbotten, samt motsvarande delar av Finland. Hela detta gigantiska område var under mycket lång tid förenat och sågs av folk längre ned som en vildmark, befolkad av nödtorftigt civiliserade människor.

Allt förändrades när Cronstedt utan igen-klig anledning gav upp Sveaborg utanför Helsingfors 7 april 1808, vilket ledde till att den östra delen av landet som tillhört Sverige under sex sekler förlorades till ryssarna. Den positiva konsekvensen blev förstås den att Sverige, som varit i upprepade krig med Ryssland, därmed fick Finland som ett "filter" mot ryssen varpå vår anledning till alla dessa krig väsentligen upphörde och efter freden, sedan Napoleon besegrades, fick Sverige en fred som därefter bestått, med följd att det tidigare krigsvana Sverige numera är det land på jorden som haft längst fred.

Plus att Bothnia, som tidigare bestått av Västerbotten och Österbotten, tappade hela det östra området, varpå Västerbotten delades upp i ett reducerat Västerbotten där hela det norra området kom att utgöra det nybildade Västerbotten. Norrbotten är alltså nästan två sekel gammalt, vilket är en historiskt kort tid, och nu faller förutsättningarna. Inom några få år kan vi räkna med att Region Norrland bildas, ett område som kommer att bestå av tidigare Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland samt Jämtland-Härjedalen. Gästrikland kommer således att lämna Norrland och min prognos är att hela norra Sverige kommer att bli normalt känt som Norrbotten varpå länsgränserna med tiden försvinner på samma sätt som landskapsgränserna har försvunnit i praktiken.

De tre tänkbara städerna som kan bli centralpunkt för detta nya Norrland är Sundsvall, Umeå och Luleå och i princip är det väl klart att det blir Umeå. Lite synd detta, men det är förstås en följd av att smarta kommunalpolitiker bland umarna för 50-60 år sedan åkte till huvudstaden gång efter annan och bönade om att få ett Universitet till dess staten ledsnade på gnället och gav dem detta. Vilket de därefter ridit på och utvecklats till den betydelse Umeå idag har. Luleå och våra mycket nära kommuner Kalix-Boden-Piteå har ju igen-kligen över 160 000 invånare och hade vi kunnat samlats skulle vi tämligen säkert tagit ledningen och idag varit den plats som skulle blivit "Norrlands huvudstad". Det hade jag gärna sett men får skylla läget nu på splittringen mellan ledningarna för Norrbottenskustens städer, ungefär som att vi aldrig kunde etablera ett hockeylag på högsta nivå, innan Luleå Hockey bildades. Vilket tidigare avspeglades i att alla starka hockeyspelare från Norrbotten försvann söderut.

Vad har allt detta med hockey att göra?

Bara en påminnelse att om några få år har vi ett Norrland som behöver släppa allt gammalt groll och småtjafs för att sluta upp gemensamt i syfte att bli en stark del av Sverige. Gör vi det inte kommer vi att bli fortsatt utsugna av kolonialmakten nere i Sydbotten. Personligen skulle jag gärna hälsa finska motsvarande området välkommen åter och det vore ytterligare trevligt om norska motsvarigheten hängde på. Ett typ Nordkalotten, om du så vill. Och i det läget kan vi väl flytta huvudstaten mer centralt till Luleå, som tar in Piteå, Boden och Kalix som stadsdelar. Detta kommande utvidgade Norrland kommer säkert att styras med fin hand av den kommande nyvalde Kung Lars. Inte Jossehananon, men Bergström.
Kommentera