Luleå HF

115868 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1815334

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Hrrrm...

Det behövs PENGAR för att köpa och KOMPETENS och PENGAR för att köpa RÄTT!
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
bisterfinnen: "Det behövs PENGAR för att köpa och KOMPETENS och PENGAR för att köpa RÄTT!"

Jo, jag håller med dig fullständigt.

Vi i Luleå har inte visat tillräcklig kompetens alls på senare tid och det gäller några andra klubbar också.

Däremot är man imponerad av de klubbar som visat sig dugliga på området. helt klart att för uppdraget som sportsligt ansvarig i modern hockey krävs helt andra egenskaper och resurser än vad som gällde för bara tio år sedan. De klubbar som insett detta och sett till att skaffa sig de ledare de behövt, har lyckats strålande. Medan andra som inte förstått detta i tid halkat efter.

Man kan ju jämföra med hur mycket t ex NHL-lagen satsar på att scouta potentiella spelare och identifiera sådana som kan utvecklas rätt. Visst har NHL-klubbarna helt andra resurser och dessutom behoven - som följd av draftsystemet - att agera kraftfullt där.

Men även i SHL, där - det förtjänas att upprepas ofta - många klubbar får byta ut halva truppen de flesta år måste kompetens att känna hela marknaden och få stöd av kunnig scouting utvecklas rejält.

Vi talar ofta om hur viktigt det är att satsa på att rekrytera och utveckla duktiga junisar och visst vill man sköta det så bra som möjligt. Men villkoren är olika. Se t ex på norra Sverige där varje län/rekryteringsområde har så få invånare och dessutom på senare år drabbats av att Apan gått ned i åldrarna och snott andras talanger. Jämför detta med läget för Djurgårn och Frölunda - där antalet talanger rent satsestetiskt kommer att vara rejält mycket större och de nämnda klubbarna inte ens behöver ta huvudansvar för den primära utbildningen - det gör andra mindre klubbar.

För många av våra toppklubbar tror jag tyvärr att de pengar som satsas på att utveckla egna junisar skulle ha enormt mycket högre verkningsgrad - om det gällde att ta fram ett slagkraftigt lag bara - om de satsades på en scoutingverksamhet för att plocka äldre spelare från främst nordamerika men också andra länder. men vi har ju också ett socialt ansvar för våra lokala pojkar förstås. Men skulle t ex Luleå placera en scout i nordamerika med uppgift att kartlägga marknaden, följa matcher i AHL och NHL och kontakta samt upprätthålla kontakt med potentiella spelare, tror jag att det skulle betala sig samt säkra en topplats i SHL.

Min gissning är att klubbarna inte tar speciellt bra sådant ansvar utan i stället är i händerna på agenter utan att själv kunna marknaden. Men vissa lyckas ändå, kanske genom ett naturligt kontaktnät efter egen karriär etc.
Kommentera