Luleå HF

115478 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1832117

Sv: Han är Luleås nya backstjärna
Och det blir lite spännande att följa de svenska målvakterna i NHL kommande säsong.

Redan nu vet vi följande:

Vancouver Canucks
Jacob Markström och Anders Nilsson

Buffalo Sabres
Robin Lehner* och Linus Ullmark
(*med brasklapp att vi väntar på att kontraktet presenteras)

New York Rangers
Henrik Lundqvist
Vår störste någonsin, är i slutet av sin karriär och levererar senaste åren bara måttligt bra i grundserien men fortfarande anser man borta i the big Apple att i slutspel växer Henke till ett lejon.

Minnesota
Nilklas Svedberg gjorde en "Anders Nilsson" och körde ett år i KHL och har nu fått nytt kontrakt med Minnesota. Men de har väl kvar Dubnyk, som hade 60 spadar i fjol och levererade utomordentligt starka 92,3% - samma som Anders Nilsson - och gissningsvis väsentligen bara chans att slå sig in som back-up för Niklas.

Nashville
Inget lag ville riktigt tro på Anders Lindbäck längre pga skador men han åkte hem till Sverige och fick i Rögle visa att han håller. Belönades med nytt NHL-kontrakt nu med starka Nashville. Där har förstås duktige finnen Rinne ett klart grepp om spaden, men han är 34 år nu så vi får se hur det blir framöver.

Calgary
Eddie Läck har pendlat på förstaspadar men hamnat i kontig resa där han fått gå från klubb till klubb. Nu får han starke Mike Smith som etta i Calgary och får sikta på att bli stark back-up - vilket han lyckats med i många klubbar redan.

Jhonas Enroth?
En svensk vakt som ofta levererat säsonger på 91-92% nivå i NHL men det tycks inte ha räckt utan han har ändå skeppats vidare till klubb efter klubb. Det är igen-kligen inte möjligt förklara varför han inte fått chans på förstaspade men jag gissar att det beror på att under de år som varit har NHL "bestämt" att vakter på bara typ 180 cm - som Enroth - inte duger hur väl de än lyckas. Som om att Dominik Hasek inte funnits. I detta nu vet jag inte om Enroth överhuvudtaget har något kontrakt för kommande säsong? Senast skeppades han från Toronto till Anaheim som back-up men där blev ju inget och nu antar jag han står utan kontrakt?

Sedan har vi förstås 24-årige Anton Forsberg i Chicagos organisation men inte något som talar för att han lyckas ta sig in på NHL-kartan. Och enstaka ytterligare yngre svenska vakter, redan över Atlanten eller med kontakt, men ingen av dem är någon som man kan tro blir aktuella i närmaste laget.

Nästa kommande svensk vakt som kan bli att räkna med är sannolikt Filip Gustafsson från Luleå. Filip signades ju av Pittsburg i andra rundan i fjol redan, men han har bara precis fyllt 19 år och för hans egen skull hoppas jag att han inte går över för tidigt. Jag tror att den bästa plan han kan ha är att köra minst tre år med Luleå och om det innebär att han - gärna tillsammans med Lassi - etablerar mycket starkt vaktande, samt släpps fram i Tre Kronor och får etablera sig mot internationellt motstånd...ja, då kan det vara rätt tid att gå över för att få en realistisk chans att slå sig in i NHL och få möjlighet på en förstaspade. Går han över tidigare finns risken att han bara stannar upp i utveckling, blir kvar i AHL och slösar bort sin karriär, vilket drabbat många andra svenska vakter.

Joel Lassinantti hade ju en inte så mäktig säsong i fjol, men innan dess var han sagolik och på en nivå som borde ge honom NHL-chans. Men 174 cm kort är NHLs nuvarande tänk att han måste vara extremt mycket bättre än alla längre vakter, så tills vidare får man nog räkna med att Lassi inte blir aktuell i NHL.

Många vakter blir det. Men nu har jag ju glömt bort den störste av alla!

Jag talar om mApkyss "sållet" Svensson, den internationelle supermålvakten - enligt apmonstret - som redan för några år sedan förklarade att han var beredd att ta en NHL-spade. Det hängde ju upp sig på en liten detalj - att inga NHL-organisationer var intresserade av honom - men jag är övertygad om att mApkyssens fantastiska säsong borta hos Spartak Mockba inte gått NHL-scouterna förbi. Jag menar, det var ju många matcher då mApkyssen slapp sköta båsdörren och faktiskt ta spaden och i matcherna med spade lyckades han ju rädda imponerande hela <90% av skotten! mApkyssen hävdar ju att man ska räkna in de matcher han skötte båsdörren som 100% med följd att han sammanlagt når nästan 95% räddningar - dvs ungefär som Anders Nilsson erhöll under ett år i KHL då han blev ligans bäste vakt och satte ryskt rekord.

Så blir det nog. När som helst får vi beskedet om att mApkyssen fått ett monsterkontrakt med Columbus, Wahington, Pittsburg, Chicago eller något annat lag som inte har en internationell supervakt på mApkyssens bästigaste nivå.
Kommentera