Luleå HF

115829 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1834615

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Duncan: intressant, men vad det har med någonting att göra undandrar sig min bedömning.

Men eftersom du verkar kunnig på området kanske jag kan fråga dig följande:

1. När startade IFK Luleå och Luleå SK sin hockeyverksamhet, som numera är organiserad som Luleå Hockey?

2. Eftersom du hänvisar till historiska prestationer inom det nationella seriesystemet vore det spännande att få reda på när den organisatoriska strukturen för detta system formellt erbjöd rättvisa och lika möjligheter för lag från alla delar av landet; samt hur lång tid det dröjde innan den strukturen i praktiken verkligen innebar lika villkor.

När du svarat på den frågan kan du därefter analysera om inte norra Sveriges mest traditionsrika lag skulle vara Kiruna - om inte de historiskt orättvisa villkoren innebar att Kiruna aldrig fick chansen utan en kontinuerlig avtappning av Kirunaspelare söderut etablerades. Ett av de lag som slumpmässigt kom med i norra högsta serien - när systemet nyligen öppnats för att ta in lag först i närområdet utanför Stockholm, därefter steg för steg längre bort där Norrbotten var sist att "få vara med".

Berätta gärna också hur väl Apan skulle ha lyckats om de inte fyllt på laget med spelare från Norrbotten, framför allt från Kiruna men också Luleå. Påminner om att Garvis när han värvades ned till Apschtaan samma säsong slog igenom i Tre Kronor; något som knappast kan förklaras med "utveckling" i Apan utan naturligtvis i Kiruna . Men det är ju å andra sidan helt korrekt att Apan - klubben som tog sig åter till Elitserien med 83% köpespelare - har tunga traditioner av att värva spelare efter spelare.

Men låt oss gärna fortsätta ditt intressanta spår på tunga traditioner. Redogör nu för Apans inblandning i Chad Hinz-affären!
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Jaha. När en rookiesupporter av Timrå poppar upp för att "försvara" Apan - det gjorde han i juli också - går skam på torra land och det är hög tid att riva av Apan masken genom att publicera:

Köpeklubbarnas KÖPEKLUBB, Apan; avsnitt 2.

Vi har ju tidigare kunnat konstatera att Aptruppen som tog klubben tillbaka till Elitserien till 83% bestod av köpespelare. Och majoriteten av de 17% som kom från "bygden" fick inte ens följa med laget nästa år i Elitserien utan ersattes av köpespelare.

Nu ska vi kolla hur det var säsongen innan, 2004-2005, då Apan i princip var klara för Elitserien efter att ha gått fram som en bulldozer och mejat ned allt motstånd i kvalserien. Men med ett fåtal matcher kvar fick Apan för sig att ställa till med en vildsint suparfest utanför Apschtaan och allt blev känt, sedan en av spelarna i fyllan och villan satt sig i bilen , kört iväg med en vindunkt i famnen men kört av vägen och blivit tagen av polisen. Varpå förloralagens förlorarlag Apan torskade resten av matcherna och missade Elitserien.

Nå, hur många av spelarna kom från "bygden"?

Här har vi svaret. Det här är enligt svenska ishockeyförbundet Apans rooster under kvalet 2005, när de i princip var klara för Elitserien men kollapsade på det mest pinsamma sätt. Bara för att året efter gå upp i Elitserien, med ett lag som till 83% bestod av köpespelare:

1 Dunham, Mike USA
2 Gauthier, Sean Kanada
3 Berehowsky, Drake Toronto
4 Petriläinen, Pasi Finland
5 Hinz, Chad Kanada
6 Hirvonen, Tomi Finland
7 Mattsson, André Haiti

8 Åkerman, Johan Stockholm
9 Falk, Andreas Stockholm
10 Paulsson, Andreas Stockholm
11 Dahlberg, Nicklas Stockholm
12 Klint, Carl-Johan Göteborg
13 Eriksson, Jimmie Mariestad
14 Sundin, Fredrik Avesta
15 Petterström, Pontus Nybro

16 Krekula, Fredrik Kiruna
17 Nyberg, Andreas Kiruna
18 Lindgren, Fredrik Arvidsjaur
19 Sundqvist, Jörgen Härnösand
20 Wernblom, Magnus Härnösand
21 Bergquist, Fredrik Sollefteå
22 Söderberg, Anders Örnsköldsvik
23 Johansson, Martin Umeå

Dessa 23 spelare är sådana som inte kommer från den s k bygden utan som först som seniorer kommit till Apan. Köpespelare, alltså.
Men till de kommer hela sex spelare som skulle kunna påstås vara från "bygden". Vi kollar dem närmare.

24 Bergström, Nils Östersund (till Apan som 18-åring)

Ja, från Jämtland, igen-kligen, men kom till Apan från vallentuna som 18-åring, Han spelade en enda säsong för Apans A-lag och det var just 2004-2005. Det blev bara sex matcher och sedan kickades. Så när det blev kval var han inte ens med. Han går bort.

25 Bergvall, Fredrik Boliden Clemens
Inte en ursprungs-Apa men från bygden i alla fall och spelat i Boliden och Clemensnäs. Men nu får vi reda på att han aldrig spelat en enda match för Apan. Går fetbort.

26 Lindqvist, Nils Boliden Clemens
Ytterligare en sådan där Boliden-Clemens. Och gissa vad? Han har inte heller spelat någon match för Apan. Aldrig någonsin. Går ini helvitte fetbort, han med.

27 Brancalion, Mikael Skellefteå
En kille från APschtaan, faktiskt. Men utbildad av MooDoo. Köptes till Apan sista året som junis och fick lira ibland med Apan två säsonger, och hela TVÅ (!)= matcher under kvalet. Utan att ha kollat det måste det vara de matcherna i slutet när de utsett Hinz till syndabock för suparfesten och sparkat honom. Denne kille - visserligen utbildad av MooDoo - men från bygden, fick inte spela alls i kvalet nästa år när Apan gick till Elitserien och fick då sparken och har aldrig lirat i Elitserien för Apan.

28 Ramstedt, Johan Skellefteå
Ja, här har vi faktiskt något så ovanligt som en kille från Skellefteå som spelade för Apan. Även om han efter junistiden gick till Burkölen tre år. Men fick 276 matcher i allsvenskan för Apan och spelade sju raka kvalserier för Apan - misslyckades sex gånger innan de till slut myglade sig upp med 83% köpespelare. Sedan fick han 84 matcher i Elitserien för Apan också, innan han gick en karriär som köpespelare till mötes i de imponerande hockeyländerna Italien, Österrike och Norge.

29 Mikaelsson, Pär Skellefteå
Och här har vi en ytterligare Apa. Mr Apa, som de kallar honom, efter att så många år tillhört Apan och varit kapten under sju säsonger i rad.

Hans karriär är slående. Han började med att lira 4 matcher för Apan i Elitserien 1988-1989 - då Apan åkte ur Elitserien. Och förutom en kort avstickare till Lejonström lirade han för Apan de 16 säsonger Apan befann sig i Division 1/Allsvenskan inklusive de sju kvalserierna i rad, varav sex raka förlorade innan de slumpade upp sig 2006 med ett lag bestående av 83% köpespelare. Denne Mr Apa ger ju följaktligen den klara bilden av Apan som förlorarklubbarnas förlorarklubb och när de plöstligt gick upp i Elitserien - helt emot anor och traditioner - ja, då lämnade Mr Apa in rören och la av.

Ja, vad blir det. 2 av 29 spelare från "bygden". Mer än 93% köpespelare! Och är vi riktigt snälla och räknar in Brancalions två matcher när han ersatte sparkade Hinz blir det 3/29 från bygden. 90% köpespelare!

Varför orera om detta med "från bygden"?

Ja, det beror på att bara några få år innan dessa Apans senaste två år i Allsvenskan som vi nu utrett hade Apans ledning dyrt och heligt lovat att de skulle spela med 5 av 10 spelare från bygden. Eftersom Skellefteå genom kommunsammanslagningen tidigare blivit Norrlands geografiskt största och folkrikaste kommun kändes det väl säkert och de räknade in hela norra landskapet Västerbotten till "bygden".

Och ändå handlar det om 90% köpespelare!

Helt sjukt. Apan köpte sin plats i Elitserien, inget tvivel om den saken, och hur de fick råd är inte svårt att gissa när vi talar om landets mest kommunaldopade klubb.

Det som äcklar en är att de maligna "supportrarna - apmonstrumen i Apboken - skäller alla andra för köpelag.

Hur var det för Luleå exempelvis, samma år?

Nu testar vi "spelare från bygden" vs "köpespalere" precis som vi gjorde med Apan.

Och med Luleåbygden räknar vi inte ett halvt landskap, som Apan gör, utan bara Luleå och Luleås absolut närområde, dvs Luleå samt Kalix-Boden-Piteå som på vanligen 20-30 minuters avstånd fungerar mer som förstäder till Luleå och kan inringas med ett geografiskt område som är mindre till ytan än Skellefteåkommun.

Luleå Hockey enligt svenska ishockeyförbundets rooster 2004-2005:


"Spelare från Luleåbygden"

1. Åkerström, Roger
Från Luleå. 19 säsonger 726 matcher i Elitserien för Luleå.

2. Fabricius, Karl
Från Luleå. 13e säsongen 540 matcher i Elitserien för Luleå.

3. Lundberg, Emil
Från Luleå. 9 säsonger 293 matcher i Elitserien för Luleå.

4. Ledin, Per
Från Luleå. 7 säsonger 354 matcher i Elitserien för Luleå.

5. Savilahti-Nagander, Per
Från Luleå. 8 säsonger 231 matcher i Elitserien för Luleå.

6. Johansson, Jonas
Från Luleå. 5 säsonger 121 matcher i Elitserien för Luleå.

7. Törnqvist, Gusten
Från Luleå. 5 säsonger 79 matcher i Elitserien för Luleå.

8. Sandström, Jan
Från Luleåbygden Piteå. 17e säsongen 820 matcher i Elitserien för Luleå.

9 Berglund, Thomas
Från Luleåbygden Piteå som 19-åring. 17 säsonger 669 matcher i Elitserien för Luleå.

10 Harju, Johan
Från Överkalix, till Luleå som 15-åring. 10e säsonger 372 matcher i Elitserien för Luleå.

11 Fransson, Johan
Från Luleåbygden Kalix till Luleå som 16-åring. 9 säsonger 335 matcher i Elitserien för Luleå.

12 Renberg, Mikael
Från Luleåbygden Piteå som 17-åring. 9 säsonger 280 matcher i Elitserien för Luleå.

13 Rönnqvist, Jonas
Från Luleåbygden Kalix. 6 säsonger 275 matcher i Elitserien för Luleå.

96 Holmström, Tomas
Från Luleåbygden Piteå som 22-åring. 3 säsonger 121 matcher i Elitserien för Luleå.

14 Öhlund, Mattias
Från Luleåbygden Piteå som 17-åring. 4 säsonger 121 matcher i Elitserien för Luleå.

15 Wallin, Niclas
Från Luleåbygden Boden. 2 säsonger 72 matcher i Elitserien för Luleå.


"Köpespelare"

16 Koch, Thomas. Från Österrike, till Luleå som 20-åring.
17 Nordquist, Jonas Från Leksand, till Luleå som 21-åring.
18 Hynning, Fredrik Från Stockholm, till Luleå som 21-åring.
19 Fagemo, Linus. Trollhättan
20 Tellström, Johan. Från Umeå.

21 Mäntylä, Tuukka. Finland
22 Antila, Kristian Finland
23 Obsut, Jaroslav. Slovakien
24 Radivojevic, Branko. Från Slovakien
25 Williams, Justin. Kanada
26 Staios, Steve. Kanada
27 Fernandez, Emmanuel Frankrike/USA

7 av 29 spelare 24% spelare födda i Luleå och utbildade av Luleå; 15 av 29 spelare 52% födda i Luleåbygden och 11 av dessa 15 till Luleå Hockey redan som junisar.
Ja, nog ser vi vilket som är bygdens lag. Och inte är det Apan, som med 90% köpspelare myglar sig till Elitserien. Grejen är den att skulle de inte köpt sin plats i Elitserien på det viset, genom att i princip handla upp ett lag av legionärer som tog Apan till Elitserien, skulle de aldrig ha kommit upp från Allsvenskan. De har ju senaste året haft några halvduktiga spelare men som alla Allsvenska lag skulle de ha förlorat dessa till Elitserielag.

Nej, köpelagens KÖPELAG köpte sin plats i Elitserien och det drabbade anrika och genuina norrländska lag som MooDoo och Timrå.

Sådan är ju nu den moderna hockeyn men när Apsekten slår sig för bröstet och anser sig finare och bästigast medan de hånar och hatar andra som köpelag… ja då jävlar är råttet mågat!

Att de sedan försöker göra sig ännu finare genom att hävda en anrik historia i ishockeyns stenålder, när de väsentligen fick vara med genom att de värvade hejvilt från Norrbotten gör att man blir tvungen att lägga en pizza med apstank. Urk!
Kommentera