Luleå HF

115795 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1907458

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Peter: Alldeles rätt om AIK och kopieklubben.

Och förutom fakta kan vi dessutom fråga en av de som var med och grundade Apan 1921:

"I det officiella matchprogrammet inför mötet mellan AIK och Skellefteå AIK på Johanneshovs Isstadion den 29 november 1964 står följande text på en av de sista sidorna: Skellefteå AIK bildades 1921. En av de som var med vid bildandet, Gustaf Dahlin, har berättat: "Vi tog efter AIK i Stockholm i allt. Vi var ju en liten klubb uppe i norr och trodde väl aldrig att vi skulle få möta det gamla AIK i seriespel någon gång. Och därför skaffade vi oss nästan identiska dräkter och samma spelstil i fotboll, det berömda smokingliret."

Texten är tagen från en Riktig AIK-sida (länk).

Personligen tycker jag att Apans ledare från förr i världen var värda all respekt - erkänner att de snott för de kunde inte komma på bättre och menade med all säkerhet allvar när de i styrelsen beslutade att i fortsättningen ska 5 av 10 spelare komma från bygden.

Men den respekten har man inte för nutida Apledare; de som gör lögnen till apsanning.

Trots Gustaf Dahlin och de andra apgrundarnas prognos lyckades faktiskt Apan spela i samma serie som Riktiga AIK. Och då gällde det att hantera detta.

Vilket Apan gjorde genom att skylta utanför skitarenan med match: "AIK - Solna AIK" samt tillät speakern i arenan surra om lagen som "Solna" och "AIK".

Det var förstås en j-a skymf och respektlöst så det stänkte om det.

Tänk om t ex pölsor skulle komma upp till Apan och finna att det skyltas om match och snackas om "Apan-Bollnäs Hockey Club" när pölsan ska lira!

AIK bildades på Biblioteksgatan vid Stureplan i Stockholm, punkt slut. Senare hade de någon tid kansli och matcher på Råsunda, men det är enda kopplingen till Solna.

Långt tillbaka, när Skellefteå IF och Skellefteå AIK lirade hockey betecknade supportrar av det senare laget föreningen för AIK. I slutet av 60-talet slog de båda ihop sina hockeysektioner och därmed fanns vare sig det ena eller andra utan klubben skulle ha beteckat sig som Skellefteå naturligtvis.

Om de nu är så j-a inskränkta att de inte pallar att INTE säga AIK får de göra så lokalt förstås.

Men när de agerar nationellt - i synnerhet i sammanhang där Riktiga AIK finns - är det inte OK längre.

Jag anser att när de skriver om sin klubb på nätet, tillgängligt inte bara nationellt utan också över hela världen, är det inte OK att stjäla ära och berömmelse genom att kalla sig för ett namn, som en annan klubb myntade 30 år innan kopieklubben stal det, då för lokalt bruk.

Därför finns det bara ett namn som kan accepteras för de uppreande kopierarna, som apar efter andra hela tiden:

A P A N
Kommentera