Luleå HF

115805 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1909827

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
"Din sjuka jävel" kan vi nu även lägga till ord som man inte blir bannad för i Apforumet. Åter igen Barbro som står för en ointellektuell snedfylla...GUD NÅDE DIG om du däremot påstår att Skellefteå inte bör kalla sig själv för AIK eftersom det är en ren namnstöld som stör hela övriga hockeysverige.
Upprepade grova personpåhopp och förolämpningar är så klart inte i närheten av lika allvarligt som historisk exakthet, sanningen ska kvädas till varje pris i den där läskiga staden :)
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Daddeh: Ja, överallt där Apor har inflytande FÖRBJUDER de debatten om beteckningen AIK. Och detta som regel sedan de förlorat argumentationen i sakfrågan.

Där Apor inte har inflytande förbjuds denna debatt aldrig och det såväl där Riktiga AIK har inflytande som på alla andra helt oberoende sidor. Alla vi andra kan se att det är en rimlig fråga och accepterar den. Och ingen säger INGEN oberoende bedömare väljer att ta Apans sida.

Det säger en hel del, anser jag.

Anta att du och jag bildar en spontan förening för att träffas och spela fia med knuff, testa maltwhisky, diskutera apor eller vad fan som helst. Och av någon anledning får vi för oss att kalla vår förening för "Skellefteå AIK". OK? Ingen jävel skulle väl bry sig.

Men med två sådana kompetenser som vi skulle säkert lyckas med vad som helst och med tiden kanske det råkar hända att vi har ett hobbylag som lirar hockey och så småningom får vi lira i samma liga som Apan.

Då uppstår frågan: kan vi fortfarande kalla oss för Skellefteå AIK?

Jag anser att vi inte kan det och detta av respekt för andra, i detta fall Apan. Det skulle nog alla anse för rimligt och vi med.

När det gäller Apan är ju bakgrunden densamma. Där har vi ju en av en handfull bildare av Apan 1921, Gustaf Dahlin, som förklarade att de valde namnet "AIK" och kopierade märke, dräkt och så vidare medvetet för att apa efter AIK - och dessutom ansåg alla närvarande att det var omöjligt att de någonsin skulle hamna i samma sammanhang som Riktiga AIK.

Men oväntat blev utvecklingen en annan och så småningom inträffade det "omöjliga". Det vill säga att Riktiga AIK åkte upp till Apladan för att möta Apan i Hockey.

Och vad möts de av?

Stora skyltar i Apschtaan som gör reklam för matchen "AIK - Solna AIK" och hela matchen igenom en kommentator som pratar om AIK gör det och det och Solna gör det och det.

Grejen är den: AIK är AIK är AIK. "Solna AIK" har de aldrig kallat sig. AIK är en Stockholmsklubb, bildad i Sthlm, fungerande i Sthlm, även om de valde att spela sparkboll på Fotbollsstadion i Råsunda när förbundet byggt denna arena.

Att behandla AIK som Apan gjorde vid matcher är en ren förolämpning i sådant sammanhang.

Kan jag då försvara att vi kallar Apan för Apan?

Javisst kan jag det. Det är en annan sak. Apan marknadsför sig med en figur som inte liknar något annat än en apa - ungefär som andra klubbar valt björnar, vargar, indianer etc - och då får räkna med att bli kallade indianerna etc.

Men FÅR vi - som inte är Apor - kalla Apan för Apan eller är det Apan själva som får välja smeknamn?

Javisst får vi. Det är skillnad på officiella och formella sammanhang jämfört med de sociala sammanhang där språket lever och förändras. Vi kan göra vad fan vi vill och vi är härförare för språklig utveckling.

Vi kan ta ett exempel. Supportrar för andra klubbar än AIK kallade AIKare för råttor och gnagare. Som en följd av detta blev "Gnaget" etablerat och är numera självklart begrepp såväl för gnagare som andra.

Min prognos är att så kommer också att ske med "Apan". Så småningom kommer alla att tala om "Apan" inklusive apor själva och då är vi för gott av med bekymret att de stulit namnet AIK av Riktiga AIK.

Mest pinsamt är att höra amatörer bland apor "förklara" att en gång i världen fanns i Apschtaan Skellefteå IF och Skellefteå AIK och "därför får vi kalla Riktiga AIK för Solna AIK". Apan är i själva verket en sammanslagning av ishockeysektionerna i Skellefteå IF och Skellefteå AIK så därmed faller alla sådana apsanningar.

På denna hockeysida tillåts inte Apsekten att sätta reglerna och därför förbehåller vi oss rätten att tala sanning vilket i detta fall är följande:

Apan är Apan.
Uppladdat:

450x300-apbild_57.pngapbild_57.png

Kommentera