Luleå HF

115459 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1944622

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Blister Brigade: Jo, det känns konstigt. Anders är ju en målvakt av nya snittet där storlek och stå i vägen är de utmärkande egenskaperna. Detta har han utvecklat till perfektion och med ett samspelt försvar kan det fungera strålande. Han läser spelet och agerar tidigt helt korrekt vilket innebär att han inte är speciellt flaxig utan tvärtom stabil och sprider trygghet inom laget.

Men. Spelar han bakom ett försvar med en annan "stil" som står och sover och låter motståndare komma flera stycken inklusive sådana backar som inte markerar ut spelare som kan få puckpass för att vakten ska bli överspelad - ja då kan det bli svårt för Anders. Bakom sådana ej fungerande försvar kan en vakt som kastar sig och flaxar och lever på reflexer och kaosräddningar fungera bättre.

Som regel har Anders fått chansen i NHL i lag med dåligt fungerande försvar och då har det varit extra svårt även om han lyckats leverera, men med tanke på hur bra det gått varje match med Ottawa får man för sig - jag har sett för lite för att säkert veta - att förvaret passar honom väl - dvs tillåter skott på distans som Anders kan se, släpper ibland igenom en fri kontrare - men inte 2-3 stycken, samt rensar undan och bevakar metrarna framför mål så att inte motståndare får stå fria där för att styra och ha sig.

Lite otur har ANders haft. Han gick över väldigt ung och hackade i AHL för Islanders tre år, fick till slut chansen med armbågen i 20 matcher och levererade inte klart bättre än andra. Till detta hör att Anders under dessa år hade odiagnostiserad glutenintolernans med magstörningar och låg ork. Men Islanders kickade honom, vilket var ett tveksamt beslut.

Då drog han till KHL och blev årets överlägset bäste målvakt där; tog ett medelmåttigt Barys till final om Gagarin Cup genom att slå ryskt rekord i hållna nollor bl a. Plus blev Gludvakt för Tre Kronor i VM.

Men. Det här året "räknas inte" i Nordamerika. De skiter fullständigt i vad som händer där, och ser bara till a) hur tidigt draftad b) stats i NHL.

Sedan har han ju levererat länge men till slut tröttnat i klubb efter klubb då det varit tydligt att klubben bestämt sig för annat val oberoende av vad Anders gjort. Det gällde Talbot i Edmonton, Lehner i Buffalo och Markström i Vancouver.

Nu kanske han får sin chans. Ottawa har bara en enda vakt igen-kligen, Craig Anderson som varit självskriven etta i 6-7 år men fyller 38 under säsongen och inte imponerat speciellt i år.

Det är som henke lundqvist förklarade sin succé och hur svårt det är att slå igenom som vakt i NHL:

a) För det första ska man inte åka över för tidigt utan etablera sig och skaffa vana från högsta nivå nationellt och internationellt först. Så att man har erfarenhet och psyke för att fixa uppgiften även när det är rejält tufft ibland under långa perioder.


Men det räcker inte.

b) Man måste ha flyt att komma till en klubb där man verkligen får en ärlig chans att konkurrera om en förstaspade. Sådana chanser är väldigt få i NHL och ofta räcker det med att olyckas några gånger så är det kört - om man överhuvudtaget får chans.

Inget tvivel om att ANders numera har all den erfarenhet och kompetens som behövs. Och för första gången kanske han dessutom får den chans som är nödvändig?

Vi håller tummarna!
Kommentera