Luleå HF

115716 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1948298

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Jahaja. Tycker att Anders gjorde en stark insats i natt. Jag missade ju första minuterna när Ottawa hade tre PP och gjorde ett mål - men släppte in två SHG i eget PP. Helt sjukt och Anders fick alltså släppa in skott 1 och skott 3 mot sig.

Enligt supportrarna var det utespelarna som gjorde misstag och man lastade inte Anders för de två baklängesmålen, men jag har inte sett dem själv så svårt att veta.

Men efter det räddade han 22 av 23 skott och naturligtvis ett styrkebevis att inte krisa ihop efter den tuffa starten.

Imponerad av Ottawa som lyckas vinna två matcher i rad mot topplaget Winnipeg. I förra matchen räddade Anders 44/45 skott från Winnipeg innan sista minuten och var fantastiskt bra, men Ottawa var hyggligt med även om det var tungt Winnipegtryck under perioder.

Men i nattens match tycker jag att Ottawa helt enkelt var det bättre laget. Man kom igen och lyckades vända inledningens 2-1 till 2-3 i tredje och sedan kom en slutforcering av Winnipeg som lyckades få in kvitteringen på ett skott utifrån blå centralt när ett flertal spelare skymde honom - inklusive egna spelare - och det skottet tog han aldrig.

I slutskedet mycket nära att Winnipeg satte 4-3 och tog alla poängen och i det läget hade man spelat över Ottawa och en Jets-spelare från 2-3 meter hade stor del av målet till vänster om Anders öppet och pangade in vinstmålet - trodde han - men där kom Anders med en reptilsnabb plock och räddade Ottawa.

Senare i övertid var Ottawa helt överlägsna och Winnipeg fick inte låna många puckar. Jag imponerades av att Ottawa vårdade pucken så bra. Om någon av deras spelare med puck blev pressad och inte hade något säkert pass gick han utan vidare ur zon och åkte bakåt i mittzon eller om det behövdes egen zon för att öppna spelet och kunna leverera säkert pass. Och med 3 mot 3 tog de sig snabbt in i anfallszon igen.

En annan intressant sak var när Ottawa fick chans att spela 5 mot 3. Förvånande ser man i SHL ofta hur 5 mot 3 uppställningen är identisk med 5 mot 4 och hur pucken spelas runt-runt bara med tre försvarare i en liten pyramid snarast som tre extravakter och lyckas ofta.

Ottawa körde helt annan uppställning. De placerade två måltjyvar vid motståndarvakten men inte för att åka omkring och skymma, utan en meter ut från målet samt den ene till höger och den andre till vänster.

Sedan lirade Ottawa runt pucken på bara tre spelare ute på isen. Följden blev att försvarstrion inte kunde stå alla där nere vid målgården utan kom längre ut för att vara i skottlinje och hindra avancemang.

Men med det spelet letade Ottawa öppningar att spela runt till sidan där en ottawavinge/playmaker då fick två möjligheter - antingen att skjuta själv eller att stenhårt passa till någon av sina medspelare vid målvakten. Och om vakten gick åt ena sidan för att täcka skott blev det perfekt läge att med ett hårt pass hitta Otaawaspelaren som stod på sidan som vakten tvingats slääppa.

Det var vad som hände vid 2-3-målet. En ren avrättning:-)

I intervjuer efter match tillfrågades Ottawaspelare om matchen och bl a hyllade de Anders. T ex menade Ottawa-stjärnan Stone att "Anders made tons of heavy saves" och att han räddade Ottawa med en magisk plock i slutminuterna.

Jaha, det var trevligt. En stark insats av Anders när det som bäst behövdes och senaste 25-30 matcher bara torskar för Ottawa förutom vid - vad blir det - 6 matcher då de vunnit på sistone. Och varje gång har Anders haft spaden.

Craig Anderson tycks mena att han nu hämtat sig från bollen i ögat på gymmet och tycks påskina att han nu kan ta över.

Craig HAR varit Ottawas förstamålvakt i hela åtta säsonger och under de sex första har han levererat ett snitt på >92% räddningar vilket är mycket imponerande.

Men hela förra och denna säsong ligger han på c:a 90% och i han är 38 år fast har ett år till på sitt kontrakt.

Medan Anders har bortåt 94-95% på sina senaste närmare tio matcher för Ottawa, då han gjort laget - NHLs allra sämsta i tabellen - till ett vinnande lag igen.

I morgon ska Ottawa möta Chicago borta och då tycks alltså Craig vara beredd att ta spaden igen...

...men får han den? Nog talar fakta för att Boucher bör fortsätta med Anders nu så länge han levererar på den här nivån. Då blir det också en testning - om han får ta de flesta spadarna under resten av säsongen - på hur bra han håller, för korttidskontraktet med Ottawa går ut i vår och de måste bestämma sig om de därefter ska satsa på Anders genom att ge honom t ex 2 (1-3) årskontrakt för att se om han kan fortsätta så här bra och i så fall landa typ ett femårskontrakt som etta - för kommer de till ett sådant läge lär han få det med en annan klubb om inte Ottawa tar chansen.

Ja, vi får se. Det blir spännande att vänta in vem som får spaden i morgon....
Kommentera