Luleå HF

115680 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #1966065

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Skall ge er lite tändvätska till söndagens match. Den lokala hockeykrönikören i GnyPosten mr. Rylander, som en liten föraning nämnde han inte ett ord om det uteblivna matchstraffet i näst sista matchen mellan VF-MIF utan gnydde högt och vilt om en VF utvisning för hög klubba. Nu till dagens krönika.
Han betygsatte lagen i skala 1-5
Målvakter Lule-VF 5-4 storsint utsåg han Joel till SHL´s bäste målvakt men JM är i särklass näst bäst
Backar Lule-VF 5-4 storsint men VF har naturligtvis elitseriens bäste back i Chay Genoway
Anfall Lule-VF 3-5 VF har SHL´s bästa afall i särklass. Lule ett stort ?
Tränare Lule-VF 4-5 RR är ju helt suverän med tre CHL titlar finns ingen bättre. Bulan klarar av att göra roliga presskonferenser.
Publiken Lule-VF 4-5. Sicken volym i Scandinavium slår allt (han glömde att 8000 av åskådarna är kostymherrar och att det aldrig busvisslas i arenan mot det egna laget). Lules fans visar bara stöd när det går bra och avslutar med ? hur går det om det går emot. Han citerar också växjös tidigare bas "slödder"
Slutbetyg Lule-HV 21-23 och hans tips 2-4 i matcher

Ha en go kväll
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Svanru: Den där Fylander i GnyPosten kände jag inte till, men det var ju lustig skattning av honom:



Målvakter Lule-VF 5-4
Nu tror jag förstås att skillnaden mellan Lassi och Fulundas vakter är större än så. Men jag kan acceptera bedömningen, med tanke på att skulle Lassi bli skadad får Luleå ge spaden till Rubinen vilket inte känns så säkert.

Backar Lule-VF 5-4
Stämmer kanske? Jag har ingen större koll på Fulundas backar, med det är klart att någon Erik Gustafssn har de inte.

Anfall Lule-VF 3-5
Jaså? Ja, det är klart att om man köper in Ryan Lasch och Rhett Rakshani ska man ha ett starkt anfall. Men är övriga verkligen så bra att Fulunda har ett sådant försprång mot Luleå där? Jag är inte säker på det. Kanske?

Tränare Lule-VF 4-5
He, he, här ballar Fylander ut brutalt. Det här är ju fullständigt fel, hur kan han komma på något så galet? Skillnaden är minst 5-3 till fördel för Bulan mot Rogern. Minst!

Publiken Lule-VF 4-5.
Ja, eftersom arenorna i GBG är större betyder det större publik vilket kan väntas vara till fördel. Och vi har ju diskuterat hur mycket hammadömeri som förekommer på olika platser och där kan jag hålla med om att "Publiken" betyder fördel för Fulunda. Och som vi vet har vi torskat slutspel borta i sjunde matchen mot Fulunda. Men. Den här gången är det Luleå som har 4 matcher hemma och Fulunda bara tre, om det går till sju matcher. Med hänsyn till det bör en rimlig skattning bli 4-4.

Sammantaget 22-20 till Luleå alltså.

Men det där var ju bara en lek med Fylanders skattningar. Att skatta backar för sig, forwards för sig och så vidare kunde nog fungera för typ 30-40 år sedan, då backarna fick sköta försvaret medan forwards vilade och vice versa.

Men det har ju hänt en del sedan dess och framför senaste decenniet dp Rönken och senare Bulan införde hockeyns motsvarighet till den "totalsparkboll" som Holland på landslagsnivå och ICA Gåttlaburg på klubbnivå införde.

Jag skulle nog själv anse att numera ska man bättre skatta
• Försvarsspel
• Anfallsspel

Viktigast är försvarsspelet. Det finns i stort sett iinga totalvinnande lag som inte byggt spelet på ett åtminstone starkt och vanligen urstarkt försvar.

Och då räcker det INTE med att skatta målvakt och skatta backar och Vips! vet man.

Målvakten MÅSTE skattas tillsammans med utspelarna. Hur bra kan utespelarna se till att leverera det spel som just deras målvakt behöver - hur samspelar de? Och hur bra deltar forwards i försvaret; hur väl sköter de sina uppgifter utan puck? Och kan forwards checka så effektivt att motståndarna ofta tappar puck i egen x
zon eller åtminstone inte lyckas komma till snabba kontringar? Och finns det överhuvudtaget ett system för försvar som innefattar hela laget, där alla spelare sköter sin uppgift?

Du kan ställa upp en skitbra målvakt, skitbra backar, skitbra forwards på isen, men är de inte samspelta kommer de att förlora mot ett lag med sämre spelare men som levererar en hockey där Laget går före Jaget.

När det gäller anfallsspelet är det förstås samma där, även om det är lättare att få ett bra anfall om du kan plocka in individuellt skickliga storstjärnor. Men om de inte får spela anfallsspel, om puckarna inte kommer perfekt från egna zonen eller förbi mittzonen, om de inte får spela den eleganta anfallshockey i motståndarnas zon som de skulle kunna? Om de fick ha pucken där?

Om man ser på allmänna data över grundserien finner man
• Gjorda mål Fulunda 152 Luleå 138
• Insläppta mål Fulunda 134 Luleå 100
• Goalkeeping Fulunda 90,26% Luleå 92,22%
• PP Fulunda 21,02% Luleå 20,00%
• BP Fulunda 84,03% Luleå 86,15%
• Fairplay Fulunda 8,37 m/p Luleå 7,38 m/m

Det som imponerar mest bland dessa allmänna data är nog att Luleås vakter räddar betydligt större andel av skotten och vidare att laget släpper in så få mål.


Man kan ju kolla hur Luleå och Fulunda passat och opassat varandra under grundserien när de mötts.

2018-10-11 Luleå HF - Frölunda HC 2 - 3 (1-0, 0-2, 1-1)
Skotten 38-21 Vakter Lassi-JG

2018-10-18 Frölunda HC - Luleå HF 1 - 5 (1-0, 0-3, 0-2)
Skotten 16-35 Vakter JG-Rubin

2018-12-26 Frölunda HC - Luleå HF 5 - 3 (1-1, 2-2, 2-0)
Skotten 14-25 Vakter JM-Rubin/Lassi

2019-02-23 Luleå HF - Frölunda HC 3 - 1 (1-0, 1-1, 1-0)
Skotten 19-22 Vakter Lassi-JM

2 vinster var alltså.

Men intressant att notera skotten. T ex att i Scandal-i-Analium har Luleå stängt ned Fulunda så pass att de bara haft i snitt 5 skott på mål per period under matcherna.

Det är ju lite intressant och man kan spekulera i vad det betyder.

Jag tolkar det så att det spelar inte så stor roll att Fulunda har skickliga forwards om Luleå behärskar konsten att stänga ned dem så pass att de inte får spela så mycket anfallsspel och när de väl får göra det släpps de inte fram till skott på mål.

Fulunda har i tre av matcherna bara lyckats göra <2 mål på oss. Undantaget är förstås annandagsmatchen i Scandal-i-Analium, men det var ju konstig. Fulunda gjorde 5 mål på bara 14 skott, Luleå började med Rubinen men han fick ge över spaden till Lassi, Fulundas Roselli-Olsen överföll Luleås Guter och hjärnskadade honom så att han blev borta i sex veckor men zebrorna tyckte att "Guter kanske bara fick för sig att luta huvudet mot plexit" och lät Roselli-Olsen vara kvar och denne var då Fulundas bäste spelare i matchen med mera.

Ja, vad säger man?

Min personliga uppfattning före slutspelet var att Luleå skulle ha betydligt bättre chans mot Fulunda än mot Läjkers. Och det var ganska tufft mot läjkrarna men vi vann till slut ganska klart.

Objektivt skulle jag efter denna genomgång tänka att prognosen måste bli att Luleå slår Fulunda med 4-1 i matcher, eller åtminstone med 4-2 i matcher.

Fulundas chans kan möjligen vara om de genom att gå på huvudjakt ser till att hjärnskada viktiga Luleåspelare och att zebrorna återigen misslyckas med att hålla koll på sådant.

Annars tror jag att Luleå vinner.

Men det hundrar inte att jag om c:a 24 timmar kommer att ha tappat all objektivitet och när känslorna tar över kommer jag att förklara att Luleå är chanslösa;-)
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2012-2013: Vägen mot SM-GLUDet!
Svanru: Intressant twist i slutbetyget.

Pajasvarning på hela artikeln iof så vem är förvånad?
Kommentera