Luleå HF

115729 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2070075

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Osj02: Funderade lite på HockeyNews ranking. De delar ut 1-5 stjärnor för vardera
• Vakter
• Backar
• Forwards
• Coacher

Det är ju ett standardupplägg och ofta hoppar man ju över det sista - coacherna.

Jag skulle vilja ta ett steg längre. Skulle nog föreslå att man också bedömer hur laget blir i sin helhet, hur det kommer att fungera tillsammans, hur väl de passar in i det spelsystem som laget kommer att köra med. Där alla ingår.

Eller så tar man in det per lagdel. Jag vågar t ex påstå att två vakter - där Wallstedt är en av de mest lovande vi sett på många år, samt Berguven bakom Luleås utespelare är BETYDLIGT bättre än 3 stjärnor. T o m Berguven själv, kompletterad med en random reservvakt skulle lyfta Luleå detta till 4 stjärnor för såväl går han in i det perfekta Luleå, jämfört om han skulle spela för något random bottenlag typ Göteborgs Cowboys etc.

Eller så inser man att avdelningen ledare är extremt viktigt och OK, jag accepterar att man använder 1-5 stjärnor för ledare i andra klubbar, medan den klubb Bulan leder borde tilldelas en skala upp till tio stjärnor; minst.

Medan Apan utan några tränare överhuvudtaget, bara ett gäng fjärdesortering där de alla delar samma plus att de har norrbottnisk erfarenhet men sammantaget förstås är rena hallaballoutjafskombinationen - borde ha minus fem stjärnor, förstås.


Här har vi HockeyNews ranking, där Luleå får högst poäng i serien (förstås).

Målvakter: ★★★
David Rautio
Jesper Wallstedt

Kommentar: Joel Lassinantti är ett oersättligt tapp och kommer att bli saknad i Luleå den kommande säsongen. Klarar erfarne David Rautio verkligen att axla det stora ansvaret i över 40 matcher? Unge talangen Jesper Wallstedt gör sin första riktiga säsong på den här nivån, och man ska nog inte förvänta sig för mycket av en 17-åring. Känns som att Luleå gamblar lite här.


17-årige Jesper Wallstedt fick i vintras SHL-debutera – ska han lyckas slå sig in i seniorhockeyn på allvar nu? Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Backar: ★★★★★
Victor Berglund
Oscar Engsund
Erik Gustafsson
Eddie Larsson
Nils Lundkvist
Pontus Själin
Daniel Sondell
Fredrik Styrman

Kommentar: Luleå har en till stora delar intakt backsida från fjolåret, om man bortser från tappet av Jesper Sellgren, som med stor sannolikhet spelar borta i Nordamerika nästa säsong. Beskedet att Nils Lundkvist stannar i Luleå även kommande säsong kom som en magnifik present sista helgen i juni. Med Lundkvist kvar får Luleå, som har SHL:s tätaste försvar, en dimension till. Frågan är vem av Lundkvist och Växjös Joel Persson som gör flest poäng i powerplay? Just Växjö är det lag i SHL som kan mäta sig med Luleås backsida.

Forwards: ★★★★
Jonas Berglund
Isac Brännström
Jack Connolly
Einar Emanuelsson
Petter Emanuelsson
Karl Fabricius
Linus Klasen
Noel Gunler
Filip Hållander
Arttu Ilomäki
Carl Mattsson
Niklas Olausson
Juhani Tyrväinen

Kommentar: Även här har Luleå behållit stora delar av kärnan från fjolåret, och med tanke på hur det gick så är det inte mer än rätt. Man har dessutom spetsat till med fixstjärnan Linus Klasen, som säkert är revanschsugen efter en sämre säsong i Schweiz. Han kommer bli viktig, inte minst i powerplay. Bra mix av ungt och gammalt, och totalbetyget blir en fyra. Visst frågetecken för bredden, här skulle behövas en forward till, men det kanske kommer från juniorleden.


Linus Klasen är tillbaka i Luleådressen efter sex år i Schweiz och Lugano. Foto: Bildbyrån.

Ledarstaben: ★★★★★
Thomas Berglund
Roger Kyrö
Henrik Stridh
Gusten Törnqvist (målvaktstränare)

Kommentar: Luleås ledarstab har visat sig komplettera varandra väl. Hårdföre Thomas ”Bulan” Berglund har fingertoppskänsla när det gäller att få ut max av sina spelare, medan hans assistenter, Roger Kyrö och Henrik Stridh kompletterar honom väl med sitt lugn. Toppklass i SHL!

KOMMENTAR (Savage): En överljuvlig trupp, helt enkelt, och naturligtvis kommer detta Luleå att gå ÄNNU BÄTTRE än i fjol då vi var överlägsna. Visst, Lassi saknas men Berguven bakom dessa utespelare är inte alls långt bakom Lassi, verkligen inte! OK för att Sellgren hade varit välkommen kvar, men nyrekryteringarna på backsidan lovar gott - och att Lill-Nisse väljer att ta ytterligare ett år hos oss är ju så otroligt imponerande - Gudars Skymning, vad ska grabben visa upp i år! Och att släppa några extraforwards till köpelaget Skurk-Öret är skitsamma, knappt värt att nämna i samma andetag som vi vet att vi får hem en Linus! Inte bara det att han lyfter hela anfallet, utan också det faktum att nu jävlar får vi ett PP, änk-ligen!

Häääärliga tider, stråååålande tider. Tomorrow belongs to us!
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Sven.Savage:
Vem av Lundqvist/J Persson som gör mest poäng i PP? V Berglund! Lite skämtsamt och drt är alltid en omställning uppåt men tror Berglund kan bli en positiv överraskning i anfallszon. Bra pass, ser öppningar och skottet har blivit bättre för varje säsong. Skjuter dessutom rätt bra från kanten de flesta vill ha klubban inåt men Berglund har gjort en del mål med klubban utåt. Brasklapp på det sista eftersom de kan färgas av några mål och sen för mig för sig att det är så.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2020 - vägen efter SM-GLUDet!
Sven.Savage: Visst ska vi njuta nu och se fram emot vad våra grabbar kommer att göra = underverk. Personligen Tycker jag att det mest intressanta är att vi nu har en respekterad högsta nivå och är förhandsfavoriten till gludet. Ska bli intressant att se om inte Aftontrasan och Sexpressen ändå håller Djurgården, HV, Fuskelunda, Växjö och Malmö högst. Vi blir som bäst 7:a där med Apan strax före för det vet ju de självutnämnda expretterna där att Jocke Highsticking alltid är bäst.

Tycker kanske att man inte kan betygsätta helhet OCH coacher. Coacherna står ju för den förmåga du pratar om att få ihop helheten. Jag är nöjd så. Ska man tillföra något så är det organisation som ju är helt avgörande för att få ett lag på benen som är bra. Styrelse, Vd, sportchefer, tränare på alla nivåer, ideella krafter och förankringen i det lokala samhället bland medborgare, barn och föräldrar, företag m.m. Utan det inte en chans att skapa bra lag som håller över lång tid. Det är det som kallas kultur och skiljer köpelag och uppstickare från de som leder maratontabellerna. Det blir 5 till för oss och apan får ett avdrag för lögnaktigt och fulspelande beteende.

Jag ser nog ändå vakterna som vår svagaste sida, framförallt för att Wallstedt är oprövad och Joel har en lite högre nivå än Rautio tycker jag. Men sen också att två så etablerade seniora vakter var i sig en trygghet att man kunde köra vilken som och vi hade en mkt hög nivå och inte behövde slita hårt på en förstavakt i 52 omgångar. Det i sin tur gav en och annan merpoäng jmfr andra lag. Hoppas på att ett bra lag också sprider trygghet längst bak och att vi kan överraska positivt där med Max 99 insläppta även i år.

Njut nu!
Kommentera