Luleå HF

115803 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2391200

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Sven.Savage: Vi får väl se vad utgången blir. Hjärnskakningar är inget att leka med och alla inblandade (inklusive experterna) måste fatta detta. Personligen tycker jag att straffen ska skärpas.

Tycker det är bra att ni tar som förening tar avstånd från "filmningar". Hoppas ni tycker likadant när det gäller hjärnskakningar.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Matsg: Håller med dig fullständigt. Hjärnskakningar och risken för hjärnskador är något av det värsta som hotar hockeyn. Tack-och-lov har det minskat på senare år sedan hockeyn till slut tagit upp kampen mot detta. Annat var det tidigare.

För runt tio år sedan hade Luleå en klubbläkare som hette Yelverton Tegnér. Denne blev tidigt klar över vilket stort hot hjärnskakningar var och lärde upp Luleås dåvarande tränare Jonas Rönnqvist och Bulan Berglund om detta. De övertygades och jobbade hårt för att förbjuda Luleåspelare att orsaka hjärnskakning på motståndare. Det hade effekt. Under två säsonger fick inte en enda av våra motståndare en hjärnskakning. Tämligen unikt eftersom spelare hjärnskadades mest varje omgång i Elitserien. Men inte om de mötte Luleå.

Så mötte Luleå i kvartsfinal det Djurgården, som media-"experterna" innan säsongen och innan slutspelet utnämnt till självklara vinnare av gludet. Luleå gick snabbt ifrån till 3-0 i matcher.

Varpå DIFs tränare ApHardy tänkte om. Han kallade ihop några av spelarna < speciellt fimpen eklund hängde på och attackerade Luleå i tidningar och tv som "fuskiga fjollor" och tillsammans gick de till attack i media. De förklarade att det var så svårt att möta Luleå, eftersom de filmade så jävligt. Så snart man tittade på en Luleåspelare kastade sig denne omkull och simulerade allvarlig skada.

Stockholmsbaserad media (speciellt aftontrasans ros och abris) och SeMer tände direkt och öste ut inlägg och artiklar som förklarade hur fuskiga Luleå var och hur usla domarna var som gick på "skådespeleriet". SeMers redaktionschef (expert på stavhopp) satt i live TV under en debattimme om hjärnskakningar i hockeyn och när Luleås vackra insatser presenterades skrattade han ut Yelverton och förklarade att det var roligare att sitta och se på en målad vägg torka än att se Luleå spela hockey...

När Luleå kom till Hovet möttes de av en publik med förolämpande banderoller och som skanderade förolämpningar av typen om "systrarna Abbott" och annan skit. Domarna skrämdes tystnad och tillät gårdarna till vilka övergrepp som helst utan att visas ut. Speciellt DIF:s Ölwegård och Marcus Nilsson utnyttjade detta till fullo och riktade in sig på de minsta Luleåspelarna som när de var i närheten av sargen med ryggen utåt konsekvent åkte på en brutal crosschecking mot huvudet mot sarg, eller en med våldsam fart upphoppad "tackling" för att mangla huvudet mot sargen. Och inga utvisningar blev det men 2-3 Luleåspelare hjärnskadades varje match medan DIF gick upp till 3-3 i matcher.

DIFiplinnämnden? Höll käft. Efter match sex på Hovet plockade SeMer upp en sekvens där en domare drar en Abbott bakåt varmed aborten håller på att falla och ena benet åker upp i luften en decimeter ovan isen, träffar inget. Hallå, hallå! vrålar man på SeMer. Det ser ut som att abboten försöker sparka zibanejad på vaden i syfte att skära av hans vadartär så att han ska blöda ihjäl! I live-TV visas repris på repris på jumbotronen på Hovet och SeMer intervjuar DIFs ordförande på isen. Denne kräääääver att förbundet och DIFiplinnmämnden agerar mot detta mordförsök! Inom en timme har all media dränkt förbundets utsedde "granskare" som var den som på den tiden skulle övervaka spelarnas säkerhet och kunde rapportera till DIFiplinnämnden. Granskaren var på semester i Dalarna och hade inte sett matchen, men när ett tiotal "journalister" ringt och raaaasat anmälde han lydigt "mordförsöket" till DIFiplinnämnden.

Då tröttnade Osten. Nästa dag anmälde han två händelser till DIFiplinnämnden kompletterande med filmsekvenser där man såg hur difarna Ölwestad och Nilsson med våldsam hastighet överföll två luleåspelare utan puck bakifrån med ett otroligt övervåld mot huvuden.

Varpå media raaaaaasadee ännu mer: Det finns ju ett gentlemens agreement, där klubbarna är överens om att INTE anmäla varandra. Fult och fuskigt av Luleå!

Nå. Abbott stängdes av, Ölwestad också. Game Seven i Luleå slutade oavgjort men i förlängningen spöade Luleå medias kelgris DIF. Men hämnden kom redan i semifinalen när Luleå höll på att spöa Apan. Då hittade en av Apan korrumperad brännvinsjournalist Fehlman på lögner om Luleås sportchef Osten och under flera dagar bombarderas Luleå av påståenden som rasister. SeMer plockade in Fehlman själv som fick agera "expert" och snacka skit om Luleå under pågående match.

Det lyckades. Luleå tappade koncentration och fokus, när all media vid intervju av spelare undrade varför de var "rasister", och förlorade semin. SeMer och media-"experter" klappade varandra på ryggen. Där fick Luleå!

En historia som är pinsam för svensk hockey och för befintlig "hockeymedias" brist på allt utom en vilja att korrumperas.

Och en allvarligare följd var att kampen i Elitserien mot hjärnskador som Luleå initierat och som i bästa fall skulle fått inflytande på övriga klubbor, kom till paus. Närmaste åren utdelades bara fler och fler hjärnskakningar. Vilket var en direkt följd av ApHardys agerande.
Kommentera