Luleå HF

106659 inlägg · 874 ämnen

Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!

2384478 · » Till forumet


Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Sven.Savage: Tala inte illa om våra ståldamer! Har du sett en damhockeymatch?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
1: Nää, det vill jag verkligen inte göra, och 2, ja det har jag vid ett flertal tillfällen, men BARA när Luleå spelat SM-final, och endast fr o m match 3 och framåt...

F ö är det ju en jävla tur att Vårat Gäng, och då menar jag hela konkarongen, har haft våra ståldamer att luta sig emot vad gäller framgångar, för det är ju egentligen, och det med eftertryck, det enda som vi Luleåsupporters verkligen har haft anledning att glädja sig åt de senaste 7 åren.

Underhållningsvärdet däremot, gällande Damhockeyn, tycker jag mer eller mindre är Obefintligt!, och har så ALLTID tyckt, plus att den riktiga konkurrensen gällande vilka som ska kunna Vinna guldet, som i ärlighetens namn inte handlat om mer än MAX 4-5 lag av endast 10 deltagande lag de senaste 7 åren... Och då är det är i första hand Luleå och Linköping, och i andra hand HV, Djurgården ch Brynäs, som vi snackar om.
Resten av lagen kan vi faktiskt mer eller mindre HELT räkna bort.
Före säsongen 15-16, om vi håller oss inom en överskådlig tidsrymd, var det endast 8 lag som deltog i Riksserien, som den hette fram t o m med säsongen 16-17.

I ärlighetens namn, med den enorma dominans som Luleås damer på det stora hela uppvisat, och erövrat 5 av 7 Guld de senaste 7 säsongerna, borträknat Coronasäsongen, med en ENORMT stor hjälp av stjärnorna från vårat östra grannland, som visat en storstiad sisu när det väl kommit till kritan, fast i en allt i allo BEGRÄNSAD konkurrens..., och som SDHL har startat i år, med 18 av 18 poäng hittills, och 28-2 i målskillnad, kan jag inte mer än rycka på axlarna åt, om våra ståldamer vinner ytterligare ett Guld...
Vinner vi inte Guldet känns det mer eller mindre som en skuffelse, och det redan nu...

Så inte ett dugg 'upphetsande', om nu Luleå vinner Guld igen, skulle jag uppleva det som...
Tyvärr... kanske jag ska tillägga. För det är så jag skulle uppleva det, om så sker.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Mountfield vänder 3-1 till 3-7 och är nu i slutspel.

Fribourg vinner med 0-1 borta mot Salzburg och är också de klara för slutspel.

Nu får vi vänta en vecka innan det 16e och sista laget utses. Tre lag fightas om platsen och de har i detta nu tabellställningen:

2. Salzburg 7p
3. Tampere 6p
4. Stavanger 5p

Matcherna som avslutar gruppen är

• Stavanger - Tampere 12 okt 18.30
• Fribourg - Salzburg 12 okt 20.45

Ja, ni ser! Salzburg har alltså förmånen att spela på resultatet av den andra matchen.

Från tidigare resultat har vi också med oss att om Salzburg landar på samma poäng som Stavanger kommer Salzburg att rankas högre (fler p i inbördes möten) men om Salzburg och Tampere landar på samma kommer såvitt jag förstår Tampere att rankas högre (flest gjorda mål i en match i inbördes möten).

Vi har ju också specialfallet att Stavanger slår Tampere på övertid/straffar samtidigt som Salzburg nollas igen av Fribourg. Då landar alla tre lagen på 7p men då kommer Salzburg att rankas högst med anledning av flest poäng i inbördes matcher. Tror jag, ids inte kolla upp reglerna nu.

I vilket fall riktigt dåligt att Salzburg ska ha förmånen att spela på de två konkurrenternas resultat. Men med en vecka kvar till match tror jag inte att det går att ändra på. Fast...om Tampere och Stavanger skjuter på matchstarten till 20.45 fixar det sig ju. Kanske innebär en hotellövernattning och ett flyttat flyg för Stavanger men det borde de och Tampere kunna dela på. Hoppas de gör så!
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Salzburg - Fribourg 0-1 nu efter ungefär halva andra perioden.

Berlin-Mountfield nu 3-4 efter drygt halva tredje perioden!
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Realisten: Tala inte illa om våra ståldamer! Har du sett en damhockeymatch?

När det gäller historien före CHL, fanns ju först Nordic Trophy som föregångare här uppe i norr, men därefter åren med European Trophy, då den turnering som därefter blev Champions Hockey League som det alla nationella förbund och det internationella ställde sig bakom, utvecklades. Om du kollar igenom alla åren med European Trophy finner du att Luleå Hockey var det lag i Europa som lyckades genomsnittligt överlägset bäst där. Luleå Hockey var en av 25 europeiska toppklubbar som var och en satsade några miljoner var för att turneringen skulle bli av och utvecklas till det den nu är. Och detta trots att KHL gjorde allt man kunde för att arbeta mot utvecklingen till CHL, eftersom gangsteroligarkerna agerade för att utvidga KHL till Europa och därigenom skapa ett Mega-KHL som skulle bli en jämbördig motståndare till NHL. Att vi bidragit till den utvecklingen har vi all anledning att vara stolta för.

Visst är CHL fortfarande betydligt svagare och röner mindre intresse än SHL men jämför med hur lite de europeiska sparkbollsligorna betydde under lång tid och vilken jätteturnering - inte minst ekonomiskt - champions är idag!
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Matcher som kan avgöra grupplaceringar och slutspelsplatser pågår.

TPS Turku - Wolfsburg 1-4 slut. Wolfsburg tar slutspelsplatsen.

Salzburg - Fribourg 0-0 efter en period.

Berlin-Mountfield 3-2 efter två perioder.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Sven.Savage: Så - speciellt för realisten - det lutar lite mot att vi får samtliga SLA-lag Zug, Zürich, Davos och Salzburg till slutspelet och jag tror inte att du ska räkna bort dem. Kanske vi i semi har lika många eller t.o.m. fler SLA-lag än SHL-lag?
-------------------------------------------------------------------------------------------
Ok whatever...
Zug, Zürich, Davos och Salzburg är lag som sannolikt skulle ha huserat i den mellersta alternativt den nedre delen av SHL, om de hade deltagit i våran serie.
Och då har du nämnt gräddan av de 27 utländska lagen som deltar i årets CHL...

Om nu 'Vårat gäng' mirakulöst nog skulle lyckas vinna ytterligare en CHL-titel, förutom den vi tog säsongen 14-15, vilket var första året som CHL i nuvarande tappning spelades, och i en synnerligen medioker konkurrens, Måste ändå tillstås!. Titeln ifrån 2012 som vi tog i en kraftigt 'avsvalnande' European Trophy, och i ännu mer medioker konkurrens än våran CHL-titel ifrån säsongen 14-15, den titeln från 2012 räknar jag knappt som en merit, möjligen likvärdig med att få respass i semifinal i ett SM-slutspel...
Tycker du då att det är en 'jättestor' merit för oss att 'stoltsera' med, om vi mirakulöst nog lyckas vinna CHL-titeln ytterligare en gång??

Självklart är det betydligt roligare att vinna CHL-titeln, än att inte göra det.
Men att det ska ses som en merit, modell 'större'!..., det måste jag ändå säga, att det tycker jag då rent ut sagt inte!
För att dra en något 'kryptisk' parallell, skulle jag kunna likställa det med att Luleås damer vinner ytterligare ett Guld i SDHL.
En större merit än så är en CHL-titel fan i mig inte värd...
Speciellt inte då det räcker med att vinna 1! enda DIREKT AVGÖRANDE Finalmatch!!

Det kan du väl ändå inte annat än att hålla med mig om Sven, och det till 100%, 'hoppas jag'.
+1
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Vidare kan vi konstatera att nu år 13 av 16 lag klara för slutspelet om champions. Luleå, Jukurit, Zug, München, Tappara, Röglet Zürich, Fribourg, Warulfven, Straubing, Fiskrenset, Davos och Apan kommer att spela åttondelsfinal.

Tre andra lag ska med och mycket kan avgöras redan ikväll när resterande femtematcher spelas.

Tjeckiska Mountfield och Berlin tävlar om en plats. De möts i två matcher och Berlin måste ta 5/6 p där, eftersom Mountfield ligger 3p för nu. Mountfield tar säkert den platsen.

Wolfsburg och Turku, TPS, tävlar också om en plats och möter varandra i två matcher. Wolfsburg leder med 1p sp TPS måste ta minst 4p. Det kan de mycket väl lyckas med.

Och så getingboet där Salzburg, Tampere och Stavanger slåss om den sista platsen. Denna grupp är lite mindre klar; Salzburg har 7p, Tampere har 6p och Stavanger har 5p. Men ikväll har vi matchen Salzburg-Freibourg och skulle Salzburg ta 3p innebär det att gruppen är avgjord och Salzburg tar slutspelsplatsen tillsammans med Freibourg. Och så tror jag det blir.

Så - speciellt för realisten - det lutar lite mot att vi får samtliga SLA-lag Zug, Zürich, Davos och Salzburg till slutspelet och jag tror inte att du ska räkna bort dem. Kanske vi i semi har lika många eller t.o.m. fler SLA-lag än SHL-lag?

De finska och tjeckiska lagen har inte rosat marknaden på samma sätt i årets gruppspel och inget av de lag torde överleva både åttondel och kvart och nå semifinal.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Realisten: Är inte så konstigt att de svenska lagen har haft framgång under perioden 2014-2022 då Champions spelats. Det som hade hänt var Rönken. Hans hockey - tillsammans med Bulan - ändrade på inställningen och spelsystemen i Elitserien SHL. Lagens forwards som tidigare tillåtits slöa när pucken var i egen zon sattes att ge allt även utan puck och i varje byte. Så har det ju varit sedan dess, även om flera lag inklusive Luleå numera söker variera och inte gå upp och pressa högt vid tillfällen då det är bättre att backa och stänga till i mittzon. Och några lag söker lira enklare med styrhockey och satsa på spelvändningar.

Men i vilket fall. Den hockey som de svenska lagen kom till Champions med blev vinnande och för motståndarna var det lite som för europeiska sparkbollslag att möta ICA Göteborg på 80-talet.

Det är så det är. Inte att man ska betrakta övriga europeiska lag som blåbärsklubbar. Faktum är att även om svenska klubbar haft mest framgångar i Champions så har de bästa finska, tjeckiska och schweiziska klubbarna ofta kunnat konkurrera.

Hur blir det i år? Ja, eftersom Schweiz utvidgad antalet importer och dessutom betalar som fan och tar för sig innan SHL-lagen får vara med finns det chans att klubbar från SLA kan bli starka konkurrenter senare i slutspelet när de kommit igång ordentligt med säsong och spel.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Sven.Savage: Ja, Bulan verkar dela din uppfattning om opretentiös eftersom han tog chansen vila många spelare och gav junisar chansen mot danskarna.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Ja, det förstärker då ytterligare vilket Uselt motstånd vi mötte igår, till på köpet i en totalt betydelselös match. Smart då iallafall av bulan att prova nya spelare i laguppställningen. Personligen såg jag inte matchen just p g a matchens totala betydelselöshet...


Sven.Savage I åttondelsfinalerna lottas gruppettor mot grupptvåor fast med förbehållet att i åttondelen kan lag inte möta annat lag från egen grupp - samt - kan inte två lag från samma land mötas. Men fr o m kvartsfinalerna finns inga såna hinder. Med lite oflyt i lottningen kan svenska lag slå ut varandra i kvartarna.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Det är ju typ bara det scenariot som i realiteten kan förhindra att Åtminstone TRE! svenska lag når semifinalspelet...


Enligt min uppfattning är MINST 20 av de 27 lag som deltar i CHL, som INTE! är svenska, att betrakta som 'SÄMRE' än någon av de random Sämsta lagen i HELA SHL!
Jag vet inte om du delar den uppfattningen?..., men det är iallafall vad jag anser.

Så oerhört mycket bättre är lagen i SHL generellt, jämfört med lag ifrån Övriga nationer, som deltar i CHL.

För att vinna CHL-titeln behöver man vinna 1!!! enda Avgörande Finalmatch.
För att vinna SM-Guld måste man vinna 4 matcher av sju, i både kvart-, semi-, OCH!! "inte att förglömma", i finalspelet!..., mot konkurrens som VIDA ÖVERSTIGER det som nästintill vilket 'utländskt' lag som helst i CHL, potentiellt skulle kunna 'erbjuda'.

Det är just detta krassa och Obestridliga faktum, som i Allra högsta grad 'begränsar' betydelsen av en vunnen CHL-titel...

Skillnaden i status och prestige mellan att vinna ett SM-Guld jämfört med att vinna en CHL-titel, är därför i det närmaste 'astronomisk'... Åtminstone enligt mitt förmenande.
+1
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Realisten: Ja, Bulan verkar dela din uppfattning om opretentiös eftersom han tog chansen vila många spelare och gav junisar chansen mot danskarna. Men i morgon blir det en riktigt tuff match mot Malmoe som inlett så överraskande starkt. Utesluter inte att de tar oss, men ofta brukar Luleå vara svåra att komma åt för Malmoe om och när vi lyckas stänga av deras anfallsspel. Är verkligen av betydelse vilken typ av hockey lagen spelar: se bara hur Läjkers och Pungen med starkt fokus på att försvara sig samt utnyttja spelvändningar och PP passar oss mindre bra och slog oss med 2-1 båda två. Anfallsglada lag som Malmoe kan passa oss bättre, då vi får försvara och satsa på spelvändningar.

Visst har svenska lag ofta gått bra i CHL och anledningen är förstås den att svenska lag och SHL ÄR bra. Finska, tjeckiska och schweiziska lag kommer därnäst. Kan det bli t o m fyra svenska lag i semifinalerna? Ja, teoretiskt är det förstås möjligt men 2 svenska lag ett rimligare tips.

Tror dessutom att samtliga fem svenska lag har möjlighet att stå som slutsegrare. Europamästarna från Röglet definitivt, tror att de har störst chans av alla 32 lag att vinna. Warulfven har vad som krävs, om de satsar fullt ut. Fiskrenset kan aldrig räknas bort. Apan lite mindre trolig, de har ju för vana att inte vara på topp i Europa, även om de säkert har kapacitet att vinna om ser så krävs. Luleå? Ja, kanske inte som vi ser ut just nu, vi behöver nog måla för att vinna matcher. Men vi ska ju ha in en målglad spets och kommer det i närtid så?!

De ändrar ju reglerna titt som tätt i CHL, men som det varit har gällt att i åttondelsfinalerna lottas gruppettor mot grupptvåor fast med förbehållet att i åttondelen kan lag inte möta annat lag från egen grupp - samt - kan inte två lag från samma land mötas. Men fr o m kvartsfinalerna finns inga såna hinder. Med lite oflyt i lottningen kan svenska lag slå ut varandra i kvartarna, det har hänt förr. Vi får se om knappt två veckor, då tror jag lottningarna inför åttondelarna samt inplacering i slutspelsträdet sker.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Sven.Savage: Lutar mot att Apan lyckas slå det europeiska topplaget Belfast. Och med en dryg minut kvar 2-4 i tom kasse.

Sven.Savage: Fiskrenset har vissa chanser att kanske kunna slå svåra Grenoble, knappt halva matchen återstår med Fiskrenset i ledning med 0-7.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Fan alltså, det fixade sig även för Vårat gäng, som efter en 'helgjuten' insats mot det enormt fruktade Topplaget Aalborg, i ÅRETS Isärklass MEST Betydelsefulla drabbning, när vi som redan klara Gruppsegrare lyckades ta ytterligare en seger...

Det är en relativt stor chans att det faktiskt kan bli 3, eller t o m 4 svenska lag som gör upp i de två semifinalerna i CHL.

Ärligt talat tycker jag att statusen på CHL inte har höjts ett dugg dom senaste 4-5 åren. snarare det motsatta... Sverige blir bara Mer och Mer dominerande!!

I min värld måste man vinna CHL-titeln MINST tre, kanske t o m uppemot 4 ggr, för att det ska nå upp till samma 'status' som det är att vinna 1!! SM-Guld!!

Just nu undrar jag bara i mitt stilla sinne, hur bra vi lyckas i den '"relativt opretentiösa'" seriematchen mot Malmö på torsdag?...
+1
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Straubing vinner med 3-1 och vinner de returen mot Villach tar de förstaplatsen i gruppen av Warulfven.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Saik-Småland: Luleå Hockey heter topplaget. Sparta Prag är normalt starka de med och Jukurit är inte dåliga.

Apan lyckas krångla sig vidare från en svårare grupp där Davos och även Trinec är starka. Anledningen till att Apan hamnat så är förstås att de är lågt rankade efter att bara hamnat som nummer tre i SHL samt åkte ur slutspelet i kvarten förra säsongen.
+1
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Sven.Savage: Vad är det för topplag som spelar i Luleå grupp?
+1
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Belfast - Apan nu 2-2, 5 min kvar av tredje, Apan har nyss haft PP och skött det uruselt. Aha, nu 2-3 med tre minuter kvar. Lutar mot att Apan lyckas slå det europeiska topplaget Belfast. Och med en dryg minut kvar 2-4 i tom kasse. Kommentatorn i matchen tydligen helt ny på hockey, riktigt usel.

Fiskrenset har vissa chanser att kanske kunna slå svåra Grenoble, knappt halva matchen återstår med Fiskrenset i ledning med 0-7.

Vaclav-Straubing fortfarande 1-1 med en period kvar. Ett resultat som Warulfven trivs med. (TILLÄGG: Nu 1-2, mindre bra för Ulfven, som riskerar tappa förstaplatsen och riskerar ett svårare slutspel).
+1
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Kanske dags att lyfta att nu har man identifierat ytterligare en miljonfond som kanadickerna haft i lönndom för att betala kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp av kanadensiska hockeyspelare.

Detta samtidigt som den svenska debatten om förstärkningar lett fram till att många påpekat att kandensiska junisar under junisVM ofta filmar så in i helvitte och hyllas av laget, ledare och supportrar för detta.

Och vi vet ju alla hur detta Kanada har en historik från Canada Cup där de skickat motståndare att resa fram och tillbaka över kontinenten mellan matcher för att tröttas ut samt matcher där de brutalt överföll och skadade ryssar på sjuttiotalet. Eller hur de överföll europeiska spelare i NHL innan Kung Börje kom in och visade vägen.

På något vis känner jag nu alltmer avsky för detta hockeyn i detta Kanada, som påstår sig vara det land där hockeyn föddes. Inte heller det stämmer; det var i England.
+1
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
eltifoso: Som vanligt, Europaturneringen börjar först i slutspelets kvartsfinaler för de svenska lagen. Tycker kanske att alla fem svenska lag är potentiellt vinnare av turneringen.
+1
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Sven.Savage: Jodå det räckte, polackerna var verkligen bleka denna kväll
+1
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
eltifoso: Tycks räcka bra, 5-1 som slutresultat nu.

Ni får hålls tummsrna för att Villach luggar poäng av Straubing; fortfarande 1-0 där, efter en period.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Bläddrade lite och fann att jag tydligen har Via-abonnemang så att jag kan se Belfast-Apan. Slår på matchen och finner att 0-1 för Apan precis konverterat till 2-1 för Belfast.

Ja, denna Apa har skämt ut sig ofta i Europa och det här känns pinsamt. Noterar att det tycks vara många hundra på läktarna och kanske Apan är chockad eftersom de hemifrån fått för sig att bara tomma stolar tittar på CHL-matcher.

Nu är det ju så att det räcker för Apan att 3p mot Belfast hemma i returen för att vara klara för slutspel, och kanske därför de är så mysiga i dag?

(TILLÄGG: Även om Apan tar 0p idag räcker det med 1 enda p hemma i returen för att vara i slutspel, eftersom Davos krossar Trinec just nu; 4-0 efter 2 perioder).

Noterar förväntningarna på apsupportrarnas forum och de tycks mest hoppas på att slita skador. Knepig mental inställning när man lyckades mygla sig in i turneringen som sista svenska lag.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Sven.Savage: Ja de enda utespelare vi vilar är Lilliz, nygård och Pokka
+2
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
eltifoso: Tack, och lite oväntat är vi nu enda lag i CHL:s gruppspel som tagit full pott, sedan Röglet tappade pinne ikväll.

Ni ser ändå ut att köra bästa lag m a p utespelare, men gissningsvis svårt att tända till mot Krakow. Fast nog slår ni väl det där laget i två matcher. Dock kanske ni torskar gruppvinsten ändå, om de tyska tigrarna tar 6p mot Villach (fast 1-0 för Villach i första perioden) eftersom de då passerar er på målen i inbördes möten. Vi får se.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Zürich tar ut vakten och kvitterar till 2-2 med en dryg minut kvar och nu blir det förlängning i Ängelholm. Hade Möglet hållit ut och tagit 3p skulle de varit klara gruppvinnare. Nu kommer det i stället att avgöras i returen i Zürich om en vecka, vilket inte blir helt enkelt för Röglet för då kan Zürich ta gruppsegern om de tar 3p. Ja, om de vinner förlängningen idag räcker det med 2p om en vecka för att passera Röglet då.

TILLÄGG: Röglet tog förlängningen. Leder nu gruppen med 3p, men passeras av Zürich om de vinner och tar 3p i returen om en vecka.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Sven.Savage: gratulerar till er seger, vi har visserligen ledningen här, men inte mkt fungerar på isen

Snart nedsläpp period 3
+2
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Ajajaj, Shinnimin jobbar och försöker men lyckas så dåligt och man undrar om han inte är under isen efter att Bulan och Skuggan talat allvar med honom.

Känns som att det kanske är lite avgörande tid för Shinnimin nu. Kanske han behöver skärpa inställningen om han ska bli kvar i laget? Jag kanske övertolkar läget, men kanske inte?!
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Ajajaj, det meddelas nu att Sparta Prags flyg upp till Jukurit blivit inställt och inte heller har man lyckats hitta ny speltid inom 24 timmar med följd att Jukurit döms som vinnare på walk over med 3-0.

Det innebär att Jukurit nu är klara som tvåa i gruppen, som Luleå har vunnit.

Och nu ska Jukurit möta Sparta Prag borta i sista matchen som är betydelselös. Kanske Jukurit kontrar med att spara in resekostnaderna genom att ge walk over? Vore trist i så fall.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Luleå HAR skärpt sig, håller fortsatt 1-3 och bara sju minuter kvar av tredje.

Röglet 2-0 i starten av tredje, Warulfven 2-0 i starten av andra.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Paus nu efter två perioder, 1-3 för Luleå, men efter en slö andra period av Luleå hade Aalborg definitivt varit värda 3-3. Warren har fått kämpa rejält- Skärper vi oss inte i tredje kan vi riskera tappa den här matchen.

Och nu har Europamästarna Röglet ökat till 2-0.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Röglet fortsatt bara 1-0 och så har Warulfven också gått på is och har även de 1-0, mot Krakow.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
När Luleå satte 0-3 kunde inte Aalborg fortsätta spela försiktigt utan har gått framåt med lyckat resultat. Inte bara att de reducerat till 1-3 men dessutom har Aalborg haft betydligt mer av spelet och tryckt på för fler mål under denna andra period. Luleå däremot har släppt rejält på trycket som det verkar. Med 4 min kvar av perioden får Aalborg PP och hittar man in 23 nu kanske det blir fight om segern.

Lite observation. Shinnimin känns inte bra. Känns som att Luleå talat allvar med honom och att han är lite småknäckt nu. Intressant fortsättning...
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Luleå leker iväg till 0-2 och till 0-3 men mu 1-3 efter ett fint mål av Aalborg där slutligen en dansk får panga på mott öppet halva målet där Honka - som står vägen - går ned lite på knä för att täcka, men borde ansträngt sig mer så hade det inte blivit mål.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Jag skrev ju igår att det var tämligen klart vilka 16 lag som skulle gå till slutspel i CHL, med undantag för grupp E där jag spekulerade i att Stavanger hade viss chans att ta en slutspelsplats, beroende av hur det gåt mellan Salzburg och Freibourg i deras avslutande två matcher.

MEN! Efter en period Tampere-Stavanger har vi hela 3-0 vilket förbättrar möjligheterna för Salzburg och Freibourg att ta slutspelsplatserna, men nu blir det snarast Tampere som får liten chans utmana.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
0-1 för Luleå efter första perioden och det har varit mest Luleå isen som spelar bra mot ett lite försiktigt Aalborg.

Men Aalborg har inte varit chanslösa - faktiskt har Aalborg haft de två bästa chanserna med i stort sett öppet mål men hade oflyt.

Europamästarna Röglet är också i farten och har 1-0 i första perioden mot Zürich som de möter nu i två matcher om förstaplatsen i gruppen. Senare ikväll ska också Warulfven lira, mot polska Krakow.

Trevligt nog har vi Chris Härenstam som kommentator, med bra bisittare Jonas Andersson, och Chris är ju strålande som kommentator i SDHL och för damkronorna: kunnig, hänger med bra, objektiv och lyfter intressanta kommentarer. Lika bra är han här i CHL.

TILLÄGG: ser att alla svensks lag i CHL spelar idag. senare ikväll dessutom Apan mot Belfast och Fiskrenset mot Grenoble.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Nu jädrar ser vi ett Luleå där man testar spelare.

Vi kör inte med Komarov, Tyrre, Fröberg, Engsund, Erik och Lassi tar båsdörren. Nu testar vi många nya och detta mot ett Aalborg som inledde gruppspelet med att slå Sparta Prag borta!

Det kan väl inte fungera, men ska man ge lite chans till påläggskalvar är det ju nu. Vi ska komma ihåg att även om vi har två matcher kvar mot Aalborg har vi redan vunnit vår grupp:-)

Och när vi möter Malmö om två Dafar och sedan Fiskrenset två dagar senare lär vi få se lite ändringar i laget...

0-0 efter 6 minuter, varit mest Luleå än så länge.
Uppladdat:

240x300-feowsliwyaiukbb.jpeg

240x300-feowsmxwaam4ybt.jpeg

+1
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Peja: Som utomstående håller man med. Manner tycks ha många fina egenskaper och att sparka tränare känns inte som lösningen på problemen, även om det sedan länge varit något som ni försökt många gånger.

Tänker att Pölsan är en klubb som på många sätt är unik i hockey-Sverige med en historia, en betydelse för många engagerade i laget och en situation som inte liknar den som finns i andra klubbar.

Uppsidan är förstås pölsaandan som vi i Luleå fått smaka på många gånger när Pölsan visat att begreppet att gå in i kaklet och ge mer än 100% kan lyfta Pölsan högre än någon annan klubb kan lyfta. En otrolig vilja att vinna och kanske än mer att inte förlora som fått klubbens lag att flytta på berg när det behövts.

Men med baksidan att med så många engagerade med supportrar, f d spelare och alla andra som levt med klubben och varit beredda att ge allt vilket inneburit många krafter av olika karaktär som velat klubbens bästa men som samtidigt lett till att det varit svårare, ja, nästan omöjligt att få till den stabilitet som behövts.

Bulan lyckades men då ska man komma ihåg att han sista våren också hade många supportrar som krävde att han skulle sparkas sedan det framkommit att han skulle flytta hem till Luleå, vilket nästan blir skrattretande i efterhand. Men han var rätt tränare för Pölsan just då. Förstod hockey och hade intensiv feedback till alla spelare, förväntade sig att samtliga bidrog och fick laget med sig genom att respekteras av alla. Plus att klubbens ledning stod stabila bakom honom.

Men mer från helikopterperspektiv ser man ju hur Pölsan under senaste decennierna ofta hamnat i problem och fått många säsonger nere bland streck och dessutom upprepade gånger tvingats kvala sig kvar. Fast då har pölsaandan vaknat på rätt sätt och dessa ultimata utmaningar och allsvensk risk har man fixat enkelt. Under dessa säsonger senaste decennierna har man flera gånger lyckats skärpa sig och få till riktigt bra lag inklusive spöade Apan i en final och var nära att ta även HV i final.

Men hotet finns hela tiden. Det finns något i klubben som inte är som det ska och som måste förändras känns det som. Och efter årets inledning anar man att detta finns kvar, och man undrar om det kan fixa sig? Det gör det säkert, i år med, men varför ska detta hända igen?

Svårt att tro att det räcker med att sparka någon spelare eller tränare utan tänker att det behöver börja med att säkra att klubbens ledning fungerar som den ska, därefter klubbens sportsliga ledning, följt av tränargruppen och därefter spelarmaterialet.

Och nu gissar man väl att problemet lite sitter i den sportsliga ledningen men det är förstås svårt att ändra på någon vecka. Och att man ser konsekvenserna bland spelarna där lagandan inte hela tiden är som den måste.
+1
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
pyts: Välkommen tillbaka och åter från sjuksängen! Viktig vecka nu under Luleås road trip och det börjar ikväll mot Aalborg jubileumsakvavit eller vad de nu heter.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Wallstedt flyttad till Iowas AHL-lag Iowa Wild?!

Bra eller dåligt?

Walle har imponerat i träningsmatcherna för Minnesota men nu får han åka till Iowa för att lira i AHL och det låter kanske som ett bakslag, men jag tror det kan vara en väg till framgång.

I Minnesota ser man Marc-Andre Fleury som förste målvakt för närvarande och visst är det en duktig vakt - men han fyller hela 38 år om någon månad och han kommer inte att kunna hålla en första spade länge till.

När det gäller påläggskalvarna har Minnesota förutom Walle också haft inte okände Filip Gustafsson och Filip har varit stark och imponerat: han har gjort flera hundår i AHL men successivt arbetat sig NHL-nära i Ottawa där han hann spela närmare 30 NHL-matcher med hyggliga resultat innan han nu kom över till Minnesota som gillar honom.

Är ju kul att tänka sig att nu har vi TVÅ Luleåutbildade målvakter som ligger nära att fightas om förstaspaden i Minnesota när Fleury inom en inte alltför lång framtid kommer att få lämna över den.

När det gäller de båda tror jag att Filip hann bli mer förberedd innan han åkte över. Hann bli skolad mer av Luleås vakttränare Linda och Gusten och fick mer erfarenhet av att ha Luleås förstaspade. Ändå blev det flera år i AHL där han kunde få erfarenhet av de små rinkarnas hockey. Walle uppfattas förstås vara den ännu större talangen från början men fick inte samma matcherfarenhet då Lassi tog spaden och visst har han fortfarande lite ovana att slipa av, men han är tuff och kan klara det. Bäst för honom kan mycket väl vara att inleda i AHL eftersom han då får spela och inte bli sittande i båset som tvåa.

Tror att det här faktiskt kan vara ett bra beslut och skulle inte förvåna mig om det redan under denna säsong kan ske att våra två Luleåvakter Filip och Walle tar över NHL-sysslorna i Minnesota. Spännande!
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Sven.Savage: Det är typiskt på något sätt att man alltid ska leta en syndabock. Givet att Manner är mer ansvarig över den kollektiva kollapsen än vad en enskild spelare är, men jag tror att Manner är en tillräckligt bra tränare för att kunna leda Brynäs ur krisen. I motsats till vad en del personer verkar tro står det ju inte massa fantastiska tränare i kö för att ta över Brynäs heller… man kan antagligen få 1-2 bra spelare till samma kostnad som att sparka tränarna och då väljer man ju nya spelare alla dagar i veckan. Brynäs har en hygglig trupp men saknar ödmjukhet och bredd, och kanske någon målskytt.
+2
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Varit risig den här och förra veckan och har inte kunnat låta bli att följa rykten om eventuella nyförvärv. Fantiserat lite med. Igår sattes som jag förstår det en av USA:s VM-spelare T.J. Tynan upp på waivers. Hyfsade 98 poäng på 62 matcher i AHL ifjol. 5 ass på sex matcher i VM. Bra siffror i flera år. Har han nåt intresse att vid 30 års ålder se sig om då ännu ett NHL-försök misslyckas, är han ju mumma för en EP-scoutare :)
Nej har inga elägg för nåt.
Från EP: "Tynan is a smart center with good offensive instincts and playmaking ability. Versatile, he can also play right wing, as well as in a penalty killing role. Smallish, which can be a problem in physical battles.
- Erik K. Piri, EP (2014)"
Delar bara med mig av sånt som hjärnan triggas igång på i rastlösheten och tristessen, efter en dryg vecka nedbäddad.
+1
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
eltifoso: Försökte kolla in den länk du angav men blir halvt galen då den hoppar fram och tillbaka, in- och utzoomad. Jag har i stort sett aldrig sådana problem men designen tycks inte testad mot en Magic MAC mouse som jag kör med. Förr världen brukade man lösa sådant själv men numera ids man inte; det ska bara vara plug and play.

Ser ju rätt intressant ut, om man nu kunde läsa. Tydligt är att sparkbollen har en fördel genom sina kraftiga övergångssummor, samtidigt som man undrar hur SeMers enorma sponsring av hockeyklubbarna påverkar - hade varit fint att se dessa särredovisade.

Vi vet ju alla för övrigt att Pölsans ekonomi gick åt helvitte, men genom en "oberoende" granskning av en bedömare de letat upp skrevs värdet på den gävliga arenan upp enormt och Vips! har de gått plus och har "eget kapital". Vidar har vi Apan som fått låna kortsiktigt och dyrt för att betala löner i flera år, samtidigt som de menar sig rika sedan de använt samma bedömare som Pölsan och värderat ApPeas tomma skrytrestaurang som var den lokaliserad till Styreplan. Och var hittar vi kommunens biljettköp för de tomma stolarna, sedan de släckte julgranarna för barnen i hela blygden för att pynta för stolar?

Gick ju igenom den större utvärderingen av hockeyn tidigare och tydligt var att trots att man söker definiera det ena och det andra förekommer en variation av redovisningar uppdelade på olika bolag och koncerner varför det blir lite svårt att bedöma.

Vore fint om allt var offentligt och redovisningarna 100& standardiserade.
+1
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Läget i CHL-grupperna inför match 5/6 i morgon. Officiellt är nu 6/16 lag i slutspelet nu klara (och Luleå är än så länge det enda lag som är klara gruppvinnare), men i praktiken är de flesta slutspelslagen nog klara.

GRUPP A
• Luleå har vunnit gruppen.
• Jukurit och Sparta möts i två matcher där Sparta måste ta minst 5/6 p, annars tar Jukurit andraplatsen.

GRUPP B
• Zug har i praktiken vunnit gruppen
• TBS Turko och Wolfsburg möts i två matcher där TPS måste ta minst 4/6 p, annars tar Wolfsburg andraplatsen.

GRUPP C
• München och Tappara är klara för slutspelet och möts i två matcher där Tappara måste ta minst 4/6 p, annars vinner München gruppen.

GRUPP D
• Rögle och Zürich är klara för slutspelet och möts i två matcher där Zürich måste ta minst 4/6 p, annars vinner Rögle gruppen.

GRUPP E
• Alla fyra lag har chans att gå vidare.
• Ledarlagen Fribourg och Salzburg möter varandra i två matcher och vid 4 p till Salzburg är båda vidare. Skulle något av lagen ta 5 eller 6p öppnas en teoretisk möjlighet för Stavanger och t.o.m. Tampere att nå slutspelet.

GRUPP F
• Alla fyra lag har teoretisk chans att gå vidare men i praktiken är det nog klart.
• Warulfven har två möten med bottenlaget polska Krakow och vinner man dem har man vunnit gruppen.
• Straubing Tigers har två matcher mot Villach och behöver bara ta 1 p för att vara vidare.

GRUPP G
• Fiskrenset har två matcher kvar mot bottenlaget Grenoble och är i praktiken vidare med god chans att också vinna gruppen.
• Mouthfield och Berlin möts i två matcher om andraplatsen, där Berlin måste ta 5/6 p för att ta platsen i slutspelet; samtidigt kommer Mountfield – om de tar 6/6 p – att passera Fiskrenset och knipa förstaplatsen.

GRUPP H
• Alla fyra lag har teoretisk chans att gå vidare.
• Apan har 2 matcher kvar, mot bottenlaget Belfast och behöver bara 3p för att vara klara för slutspelet. Har också en god chans att nå förstaplatsen i gruppen som de tar om de hämtar in 1 p på Davos.
• Davos och Trinec möts i två matcher om den andra slutspelsplatsen och Trinec måste ta minst 5/6 poäng för att ta den platsen, annars är den Davos plats. Davod måste ta minst lika många poäng mot Trinec som Apan tar mot Belfast, annars tappar de förstaplatsen.

Jag tippar följande:

GRUPP A
1. Luleå
2. Jukurit

GRUPP B
1. Zug
2. Wolfsburg

GRUPP C
1. München
2. Tappara

GRUPP D
1. Röglet
2. Zürich

GRUPP E
1. Fribourg
2. Salzburg

GRUPP F
1. Warulfven
2. Straubing

GRUPP G
1. Fiskrenset
2. Mountfield

GRUPP H
1. Apan
2. Davos

De flesta av de ovanstående tipsen är ganska säkra. Det som skulle kunna hända gäller Grupp E där Stavanger skulle kunna ta en plats i slutspelet.

Så Luleås tänkbara motståndare i kvarten skulle då bli
• Wolfsburg
• Tappara
• Zürich
• Salzburg
• Straubing
• Mountfield
• Davos
+3
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Och nu hade DIFiplinnämnden funderat klart och stänger av båda spelarna två matcher.
+1
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Ingen filmning hos DIFiplinnämnden idag, men två situationer från matchen mellan Malmoe och Pölsan.

Dels Pölsans Bertilsson som rapporterats för en tackling som i första hand träffar huvudet. Det här är något som skrikegård och sanny tidigare avfärdade med "heads up" det är den tacklade som orsakar tacklingen inte den tacklande. Men numera - tack och lov - sätter man mer press på den som tacklar att inte riskera att hjärnskada motståndare.

Den minnesgode kommer väl ihåg när Fiskrensets Erik Gustafsson (nej, det är en annan) gjorde allt han kunde får att sätta en minstertackling i ansiktet på Can Abbott och avslutade dennes karriär, medan sanny och skrikegård ylade "juste tackling, förbjuder vi den, förbjuder vi hockey.

Dessutom har Lauridsen rapporterats sedan han kastade handskarna och spöade en pölsa.

Tippar 2 på den första, 3 på den andra, men tycker det borde varit tvärtom i så fall.

Nämnden funderar, beslut senare idag.
+1
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
sargad: He he. Kommer ihåg att Trottoarkantens ordförande, när alla de där underligheterna utretts, kom med det enastående påståendet att "föreningen har helt friats och vi har således inte gjort något fel och är stolta över det" samtidigt som alla visste att det handlade om det mest skrattretande mygel som någon hockeyklubb fått för sig att köra.

Detta, att inte föreningen rakt av erkände att man felat, irriterade mig allra mest och för att inte skandalen skulle glömmas var det en viktig åtgärd att brännmärka eländet genom att tilldela dem smeknamnet Trottoarkantens IF.

Marknaden för kalsongförsäljning i Dalom har jag ingen inblick i men köper och säljer man trottoarkanter utan att erkänna att man myglar får man faktiskt stå ut med att misstänkas för vad tusan som helst.
+1
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
eltifoso: Ojdå. Ser intressant ut, behöver läsa och fundera. Oväntade siffror.
+1
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Sven.Savage: "fler tränare än en vanlig Leksing äger kalsonger" ... hmmm?
Jag har fått lära mig att det korrekta ordstävet är "Brynäs byter fler tränare än en vanlig Leksing säljer gatstenar"
+1
Kommentera


Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Hmm. DIFiplinnämnden fällde alltså en Oskars för filmning igår.

Länkar:
https://www.shl.se/ar...n-johnsson

Min kommentar i morse:
Först tänker jag att det var väl ingen jättefilmning, ser mer ut som att oskaren blev rädd sedan han huggits i bröstet av en samurajklubba som kom vevande uppifrån. Och att hugga en motståndare i bröstet sådär ska man väl inte göra, låter OK att då ska man ut för highsticking.

Ser på situationen igen och kan väl förstå de som misstänker oskaren för filmning men det ser nog i så fall ut som att han tänkte filma men avbröt snabbt, fast då hade han redan påbörjat försöket.

Min uppfattning landar nog i att det var en lite överdriven reaktion snarare än en medveten filmning, men ingen hockeyspelare är väl tränad på hur man ska reagera när en klubba uppifrån hugger en hårt i bröstet.


Läser nu synpunkterna som oskaren lämnat till DIFiplinnämnden:
Jag är på väg efter pucken när mötande hv-spelare kommer upp med sin klubbspets som trycker mot halsen, kraften blir troligtvis större eftersom jag är påväg i motsatt riktning, vilket jag reagerar på så som syns på videon. Reaktionen är en naturlig ren skyddsreflex då klubban går upp mot halsen. Inget i reaktionen är tänkt eller förstärkt, ren reflex pga rädslan som blir av träffen. Jag tar mig inte heller mot ansiktet utan tar kort mot nedre delen av halsen där klubban alltså träffade, försöker direkt studsa upp och spela efter fallet. Dessa detaljer syns på videoklippet.

Bedömning. Han borde definitivt ha frikänts. DIFiplinnämnden skämmer ut sig genom att anpassa sig till det okritiska drevet mot förstärkningar för närvarande och visar dessutom brist på inlevelse, medicinsk kompetens och analytisk förmåga.

OBS! Våld mot larynx (struphuvudet) kan i värsta fall leda till fraktur och blockering av luftstrupen med risk för död om inte snabb medicinsk åtgärd (t ex koniotomi) vidtas. Samma okunskap visade situationsrummet i slutspelet i våras då en hård crosschecking mot Engsunds struphuvud efter avblåst spel bedömdes som en "bagatell" av såväl slöa matchdomare som korrupt situationsrum.

"I händelse av missnöje får talan mot detta beslut föras av såväl den anmälande som bestraffade parten hos Riksidrottsnämnden, Box 11016, 10061 STOCKHOLM. Klagoskriften skall ha inkommit till RIN () inom två (2) veckor från den dag då det med överklagandet avsedda beslutet meddelats."

Förslag: Överklaga, för tusan! DIFiplinnämnden ska inte tillåtas komma undan med att agera så slött, slarvigt och pinsamt uselt utan ska ta sitt ansvar. Är det på det viset att nämnden inte har nödvändig kompetens ska medlemmarna bytas ut! Ju fler gånge RIN slår nämnden på fingrarna, desto mer tryck på att de ska plocka in riktigt folk och inte bara polare där. När så skett kan hockeyn gå vidare med den ännu viktigare åtgärden. Sparka lärlingen och fixa kompetent folk med dessutom gott omdöme att ansvara för situationsrummet.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Och så funderar man över Luleå och hur vi ska kunna öka målskyttet för att bli vinnare igen. Nu ska vi ut på en roadtrip med följande matcher:

• tisdag Aalborg-Luleå CHL
• torsdag Malmoe-Luleå SHL
• lördag Fiskrenset-Luleå SHL

När det gäller CHL har vi redan vunnit gruppen trots att två matcher (mot danska Aalborg) återstår men visst borde det vara en match där vi kan tanka självförtroende vilket kommer att behövas när vi två dagar senare möter SHL:s just nu starkaste jag och två dagar senare ett fiskrens i Scandal-i-Analium.

Låt oss hoppas på en skärpning nu!
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Pölsan är verkligen ett mysterium numera. Laget kom ihop övertygande under Bulan som verkligen passade som coach för laget och kämpade sig till en finalövertid i game seven mot HV. Den våren 2017 kommer jag ihåg att mänga pölsor krävde att Bulan skulle sparkas när man insåg att han skulle gå till Luleå nästa säsong, men han fick bli kvar, och det ledde till så nära glud som man kan komma.

Men därefter har det gått troll i laget

2017-18: 10
2018-19: 11
2019-20: 12
2020-21: 13
2021-22: 10
2022-23: 14, efter sex matcher.

År efter år har man i alla fall kunnat skärpa sig och hålla sig kvar i Elitserien SHL som man alltid tillhört.

Luleå hade ju en lång period på 2000-talet då man som regel hade problem nere bland och under strecken men även om man inte hade så starka spelare så var man ändå överens om hur man skulle spela och gav allt man kunde för laget före jaget. Och vanligen lyckades man t.o.m. ta sig till slutspel, även om det raskt blev sommarsemester efter att ha krossats i kvarten. Och man behövde aldrig kvala sig kvar, även om det var riktigt nära en gång, men även då räddades vi på målskillnad mot Morsan som föll ur och inte kommit tillbaka.

Pölsan HAR lyckats skärpa sig för att trots allt hålla sig kvar även om man tvingats kvala för det men hur länge kan detta pågå och lyckas? Värvningen av Johan Larsson verkade ju perfekt, kändes som detta silly season-kap #1. Men...nu är vi där igen? Nå, bara sex matcher spelade hittills och det är långt kvar. Men en bedrövlig inledning med bedrövliga resultat och - värst av allt - efter bedrövliga insatser.
+1
Kommentera

2384478 · »