Luleå HF

115477 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2442623

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Analys av SHLs zebror.
• Vilka zebror tar flest utvisningar per match?
• Vilka zebror är mest utpräglade hemmadomare?

Jag har gått igenom samtliga 225 spelade matcher från 17 september 2002 till 7 januari 2023 och registrerat domslut för utvisningar på 2 min, 5 min, 10 min samt 20 min. Från dessa har jag eliminerat 10- och 20-minutersutvisningar eftersom de är personliga och leder inte till powerplay/boxplay.

För varje zebra och match har jag noterat utvisningsminuter för hemmalag och bortalag och därefter kunnat räkna fram hur många minuter powerplay samt boxplay zebrorna genomsnittligt delar ut.

Här ska påpekas att i vissa fall döms dubbelutvisning och det innebär förstås att det inte blir powerplay/boxplay. Det är ändå ganska liten andel av utvisningarna och den begränsade effekten får läsare ha i minne. Saken är den att skulle man eliminera dubbelutvisningar skulle man också behöva räkna minuter och sekunder på utvisningar som kommer omlott; t ex när en zebra drar till med en kompensationsutvisning en halv minut in på ett tveksamt tilldelat powerplay. Visst kunde man kollat upp även sådant men alltför mycket jobb för alltför liten effekt.

Första tabellen visar de zebror som dömt matcher och hur många. Som synes har Sören Persson och Stefan Johansson bara enstaka matcher, så de elimineras från fortsatta analyser. Christoffer Holm, Mattias Enroth och Alexander Österberg har också ett begränsat antal matcher vilket man kan behöva beakta. I tabellen visas också antal utvisningsminuter zebrorna tilldelat hemmalag och bortalag under säsongen.

Andra tabellen redovisar genomsnittligt antal utvisningsminuter som varje zebra tilldelat totalt, samt separerat på hemmalag respektive bortalag per match de dömt.

Och tredje tabellen presenterar hur många minuters extra powerplay som varje zebra genomsnittligt tilldelar hemmalaget i de matcher de dömer. Var god observera att dessa siffror inte skulle förändras om vi exkluderat dubbelutvisningar och överlappande utvisningar och sådant. Den som ger 3 minuter extra PP för hemmalaget visar i genomsnitt ut bortaspelare på 1,5 st 2-minutersutvisningar varje match den dömer...

I tredje tabellen visas också hur många % ytterligare utvisningar som zebran i fråga tilldelar bortalaget jämfört med hemmalaget. Observera att den andelen ökar när vi exkluderar dubbelutvisningar och överlappande utvisningar och sådant.

Jag tror det får räcka. Bearbetade fakta men utan kommentarer som eventuella läsare säkert upptäcker själva:-) Var så god!
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
OK, här har vi resultat avseende genomsnittligt antal utvisningsminuter (inkluderar bara 2- och 5-minutersutvisningar som kan generera powerplay/boxplay) i olika arenor/städer/hemmalag.

Första tabellen sammanställda rådata.

Andra tabellen hur många utvisningsminuter totalt samt fördelning hemmalag vs. bortalag som genomsnittligt utdömts i olika arenor.

Tredje tabellen redovisar hur många extra minuter utvisningar som genomsnittligt ges till bortalaget, samt hur många % extra utvisningar bortalaget får jämfört med hemmalaget.

Man kan fundera på skillnader man ser mellan olika arenor. Beror det på att domarna gynnar hemmalaget mer i vissa arenor? Eller beror det på att vissa lag spelar en annan hockey hemma jämfört med borta?

För att utvidga informationen konstruerades en fjärde tabell som redovisar antal spelade matcher, antal utvisningsminuter totalt samt antal utvisningsminuter per match för:

• Totalt spelade matcher. Det är i princip FairPlay-tabellen, men utvisningar på 10- och 20-minuter som ej kan generera powerplay/boxplay har inte inkluderats. Bedömer att detta kan bli en fin parameter att relatera hemmadata mot, eftersom det inkluderar hur laget bedöms av zebrorna på de 13 övriga arenorna i SHL.

• Hemmamatcher. Det är alltså de data som redovisats i tabellerna 1 och 2.

• Bortamatcher. Data för dessa har förstås kunnat beräknas från uppgifterna för totalt spelade matcher samt för hemmamatcher.

Nu börjar det bli intressant:-) Med dessa data har slutligen beräknats hur många % utvisningsminuter tilldelas laget när det spelar hemma jämfört med när det spelar borta. Samt hur många utvisningsminuter färre får lagen hemma jämfört med borta?

Intressant att notera att Apan har mest "nytta" av hemmaplan men även Trottoarkanten och Fiskrenset tjänar på att spela hemma.

Timret och Pungen gynnas däremot inte när de spelar hemma. Och Öret har i snitt nästan en minut mer utvisning hemma jämfört med borta - detta ska förstås relateras till att inga arenor har så många utvisningsminuter på bortalagen som Örets arena...

Den övergripande frågan när det gäller lag med stora skillnader avseende utvisningsminuter hemma mot borta är förstås om det beror på att laget spelar annorlunda hemma jämfört med borta eller om zebrorna agerar annorlunda i vissa arenor som följd av publiktrycket eller annat, eller en kombination av dessa två faktorer.

För att travestera Kung Engsund kan man fundera på om SeMer och därmed copy-paste-gänget i övrig media gullar med Apan, Fiskrenset och Trottoarkanten och att det påverkar zebrorna som vill undvika att bli hängda i media.

Jag vet vad jag tror.
Kommentera