Luleå HF

115754 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2460919

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
ARVET BAKOM MYLLYS

Som alla vet värvar inte Luleå målvakter sedan länge utan har både förste- och andrevakter från egna led och under senare år har 2-3-4 av SHL-lagen haft Luleåutbildade vakter t ex Viktor Fasth, Kristoffer Rifalk, Johan Gustafsson och David Rautio Berguv, förutom de Luleåutbildade som haft spadarna hos oss själva.. De flesta från Luleå, några från vårt närområde och numera söker sig också de bästa talangerna till Luleå i 15-årsåldern för att få utvecklas vid Luleås hockeygymnasium som utan tvivel är bäst i landet för att utveckla målvakter. Nu senast har vi ju Love Härenstam som också kom att bli avgörande för att Norrbotten vann TV-pucken för en månad sedan. Love kommer troligen att få testas SHL-klubba i Luleå inom 2-3 år.

Nu har vi två andra som sökt sig till Luleå och utvecklats av vårt hockeygym. Jag talar om Filip Gustafsson och Jesper Wallstedt, som sökte sig till oss från Skellefteå respektive Västerås.

Jesper spelar i år för Iowa Wild i AHL och har på 23 matcher fina 91,2% räddningar och dessutom har han gjort mål!

Han har också blivit allt bättre och under januari räddade han hela 95,8% av skotten, släppte bara in 1,16 mål per match och utsågs till månadens målvakt i AHL; dessutom uttagen till AHL all star match.

Naturligtvis är Walles succé av stort intresse för det NHL-lag som Iowa Wild är farmarlag till. Och det är Minnesota Wild.

Minnesota har haft två vakter under säsongen:

Marc-André Fleury 31 matcher med 90,5% räddningar
Filip Gustafsson 19 matcher med 92,2% räddningar.

38-årige Fleury – med närmare 1000 NHL-matcher – är för närvarande förste målvakt men som synes börjar han närma sig pension och i år har Filip klart bättre resultat.

Det lutar nog mot att Minnesota nästa år kommer att spela med Filip Gustafsson och Jesper Wallstedt, det vill säga med två målvakter som båda utbildats vid Luleå Hockeys hockeygymnasium.

Arvet bakom Myllys blir bara större och större.

Nedan ser vi hur Toronto hyllat Börje Salming med en staty utanför arenan. Mycket lämpligt med en lika mäktig staty av Jarmo Myllys utanför Delfinen.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Pölsans i särklass största problem under säsongen har varit läckande målvakter som kastat in puckarna. Nu tycks Anders Lindbäck till slut börja bättra sig och leverera allt oftare på ett sätt som man väntat sig att han ska göra.

Och NU värvar Pölsan en ytterligare målvakt. I tabloidmedia talade man först om "NHL-vakt men nu uttrycker man saken som att Pölsan värvat från Detroit Red Wings.

Den handlar alltså om finländaren Jussi Olkinuora som vid sidan om NHL-kopplingarna som antyds också förklaras vara Gludhjälte i VM och OS.

Kollade upp OS. Han hade spaden en enda match, 90,0% räddningar.

Kollade upp NHL-karriären. Han har försökt åtta säsonger i US of D och Kanada. med 36 matcher i NHLs farmarliga AHL och 96 matcher i AHLs farmarliga ECHL. Men 0 matcher i NHL.

Lika mycket NHL-spelare som majoriteten av Apans egenproducerade NHL-stjärnor alltså, som aldrig spelat i NHL.

Men med detta sagt är det förstås en duktig fisk vakt och visst kan han göra succe´ för Pölsan. Eller inte. Lite oväntat att de värvar nu i början av februari, men de vill förstås bli übersäkra att inte riskera att sparkas ned i Allsvenskan.
Kommentera