Luleå HF

111698 inlägg · 881 ämnen

Inlägg #2462893

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
k-e041: Hmm, Lassi tog över spaden och Vips! torskar vi med 0-5 hemma.

Var det Lassis fel? Jag tyckte inte så under match och nu har jag sett igenom målen mer detaljerat:

1-0
En oskar har puck på vänster sidan utanför vår blå och då kommer Patrik Karlqvist ända nedifrån deras förlängda mållinje, jag upp fart och åker förbi Salinen och Nikupeteri som båda bara slött glider nedåt på hälarna och därför hinner Karlkvist förbi, får pass och på halvdistans från sidan lyckas han pricka luckan i bortre klubbhandskrysset på Lassi.

Sådana mål har man sett många av Mats Sundin, Ovechkin, med flera utan att målvakten anses ha silat men att skytten gjort det snyggt.

Jag menar att det var framför allt en skicklig prestation av Karlqvist där och ska Lassi lyckas täcka hela målet räckte det inte med att vara en meter utanför utan han hade behövt vara 3-4 meter ytterligare – med risk att bli förbiåkt och mål ändå. Detta mål ska Salinen och Nikupeteri ta på sig, de var skyldiga.

2-0
PP för Oskars. Framför mål har de store Smejkal och det är svårt för Lassi att se puckar och eventuella skott, han får försöka titta till höger och vänster vid sidan av Smejkal. Suomela för in pucken en bit mot slottet och när han ser att Lassi ser åt vänster, ser Suomela luckan vid krysset till höger och pricksjuter in den. När han lägger pucken till rätta och ska dra till är det Engsund som är närmast och har ansvar att komma dit med klubblad för att styra undan, men han är för långsam och når inte fram. Engsunds mål.

3-0
Ett pass till Suomela som står målnära naken och försöker avlossa skott, men han får inte träff på pucken som ser ut att drutta iväg. Men han når den och då är Shinnimin på honom bakifrån. Men Suomela med ryggen mot målet, drar in pucken under ribban med en backhand. Mycket skickligt mål av Suomela. Lassi har nyss gått åt vänster för att rädda Suomelas närskott som inte blev av, har hunnit över åt höger, men hinner inte reagera på Suomelas lyftning som går in över honom. Möjligen skulle Shinnimin markerat Suomela tidigare, det var spel 4 mot 4.

4-0
Straff. Oksanen smäller på ett slagskott från 5-6 meter och den går in precis vid stolpen klubbhandssidan. Svårt att hinna reagera där och ska den platsen täckas måste man redan vara nere i fjäril för att inte bjuda på femte luckan, men då blir det luckor högt på båda sidor.

5-0
PP för Oskars igen. Tyrre har fått kontroll på pucken i vår zon fem meter från blå kan spela ut den eller vad fan som helst men får för sig att dribbla av en Oskar som helt sonika snor pucken bara och en bråkdel av en sekund senare direktpassar till Karlqvist som några meter från mål har halva målet öppet och direktskjuter in 0-5 invid stolpen och Lassi är på väg över men hinner inte ända fram till stolpen.

Sammantaget tycker jag fortsatt inte att det var Lassi som silade. Det var riktigt bra skott av riktigt skickliga spelare och tveksamt om andra målvakter kunnat rädda något av de skotten. Men kanske, kanske, vi är ju så vana vid att Lassi är så skicklig att stå i vägen för allt. Men några silar var det definitivt inte tal om. Fast som framgår tycker jag det är tydligt att det är utespelare som får ta på sig de flesta målen eftersom de inte gjort vad de ska. Lite besvärligt när de – utespelarna – jobbat så oerhört bra när Warden haft spaden men inte så oväntat.

Snarare är det regel att utespelarna gör sitt yttersta när de har en ung och ny vakt, men slappnar av en del när de har en rutinerad vakt tillbaka. Detsamma hände i Luleå säsongen 2014-2015 då Daniel Larsson inte ansträngde sig speciellt som vår förste målvakt. Då fick junioren Joel Lassinantti testa spaden och med alldeles utmärkt stöd av utespelarna lyckades han suveränt och sedan fick inte gröningen Larsson tillbaka spaden medan Lassi slog igenom med dunder och brak;-)

Hur som helst var det olycklig för när Lassi varit borta ett tag och kommer in igen brukar han vara på topp och fortsätta så. Men 0-5 var ingen lycklig start. Undrar trots allt om jag bedömer honom för snällt, om en Lassi i Lassiform skulle räddat fler av dessa mål och om han faktiskt har någon skada t ex ljumskar eller något som hämmar honom.

Och vem får ta spaden i den viktiga matchen mot HoVet om tre dagar?

Jag tror det blir Lassi trots allt.
+1
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Sven.Savage: du kan säkert ha rätt, mycket irritation och frustation då jag skrev inlägget.

Men känns ändå som att det inte är helt och hållet slumpen och skickliga motståndare, känns som att spelet blir sämre, mer paralyserat med Lassi i mål, kanske brist på tillit från backar vad vet jag.
+2
Kommentera