Luleå HF

115816 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2495785

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
DansbandsWolf: Ha ha, säkert som tussilago!
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Två matcher kvar i kvalserien, men eftersom den redan är avgjord och DamApan är utslagen, undrar jag om de inte ställer in matcherna nu? Så gör man ju inte i hockey men damhockeyn är ju ekonomiskt svagare och speciellt snål-Apan skulle väl gärna slippa åka till Göttlaburg i morgon för att få dyngtorsk av DamRenset. Å andra sidan har de väl redan köpt resa och hotellvistelse och kan inte ställa in det.

Med facit för kvalserien kan det vara läge att se över DamApan och vilken framtid de nu kan möta.

Som alla vet hade Apan köpt in Bergbyns duktiga damlag men när de kvalificerat sig för dåvarande Riksserien la Apan ned damhockeyn och sparade därigenom en miljon i resekostnader, vilket var den summa de lade under bordet som signing bonus för att köpa in Patrik Zahrisson till herrlaget.

Trycket på Apan blev dock för hårt från kommunen och de kommunalägda sponsorerna och de tvingades ta upp damhockey igen. Men snålade förstås. Plockade bara in lokala spelare från obygden, betalade ingen ersättning till materialförvaltare o.s.v. Och Apan har konsekvent vägrat marknadsföra damhockeyn i klubben, de får inte träffa sponsorer, det skrivs i princip inget alls om Damhockeyn på Apans hemsida; t.o.m. pojklaget för 9-12-åringar får mer utrymme.

Ändå förklarade Apan att de inom få år skulle spela i SDHL.

DamApan spelade i norrettan. En serie som inte finns, men som plockades ihop genom att DamApan och DamÖlen fick möta Luleås och DaMooDoos juniorer i en "serie" som bara DamApan och Damölen tilläts vinna/kvalificera sig till kval för SDHL ifrån.

DamApan vann förstås år efter år men misslyckades konsekvent i kvalet där sämsta lagen från SDHL vanligen utklassade DamApan med bortåt tvåsiffrigt.

Men i kvalet 2022 hade DamApan sin gyllene chans då de mötte DamGöteborg - tidernas sämsta lag i Riksserien/SDHL som bara tagit en enda ynklig pinne i SDHL och torskat alla matcher.

Nu skulle det ske!

Men det gjorde det inte. DamGöteborg mobiliserade tillräcklig vilja och besegrade knappt DamApan som missade chansen.

DamApan lade då ned sina löften om att bara spela med damer från obygden plus stjäla från Norrbotten förstås och köpte in utländska spelare från olika länder och kontinenter.

Nu i kvalet 2023 fick DamApan en ny bra chans, eftersom DamGöteborg lagt ned damhockeyn vilket innebar att det blev två platser tillgängliga för kommande SDHL och om de platserna skulle SDHL:s bottenlag samt TVÅ lag från Damettorna fightas.

Nu blev det där bara på papperet eftersom Fiskrenset efter många års tryck givit upp och tagit upp damhockey. Och gjorde som man alltid gjort inom hockey: öste in miljoner och köpte till sig så bra spelare, tränare och ledare som man kunde. Plus stal alla DamGöteborgs bästa spelare, varpå det laget fick lägga ned.

DamRenset blev förstås helt outstanding. Sprang igenom sin Div 1-serie med samtliga matcher vunna med i genomsnitt 11-1. Och sedan vann de förstås alla matcher i kvalet och tog den ena platsen i SDHL.

Därmed fanns bara en plats att fightas om och striden gick mellan Riktiga AIK och kopia-ajk. DamGnaget vann första matchen trots att DamApan var med hyggligt och igår spelades returen i Schtaan där DamApan hade 1-0 långt in i tredje perioden men sedan föll med 1-3 och nu är det över. DamApan är tillbaka i Norrettan för att vinna genom att spela mot juniorlag och sedan få kvala igen.

Men hur ser det ut framöver?

Tidigare har vi haft Luleå Hockey plus 1-2 andra lag som helt dominerat SDHL som också innehållit vanligen flera slagpåsar, blåbärslag utan framtid.

Men sedan Luleå Hockey tog över som bäst i landet har de dragit med sig satsningar från andra klubbar som DamPölsan, Dam-HuVa-71, DamStyvben och fortsatt DamPungen. Vidare satsar DaMooDoo och TrottoarDamen hårt för att hänga på. Och nu ansluter alltså DamRenset med ett mycket starkt lag och de har redan förklarat att de köper in 1-2 femmor ytterligare för sin första säsong i SDHL.

Det kommer att bli allt svårare att kunna konkurrera om plats i SDHL för lag från Division 1 och som det inte vore nog har nu också DamRöglet kört igång en damsatsning med ambitionen att snabbt ta plats i SDHL.

DamApan har fått kvala till SDHL varje säsong sedan de bildades men konsekvent misslyckats. Senaste två åren hade DamApan sina allra bästa chanser men misslyckades igen. Och från och med nu kommer det att bli ännu svårare.

Är det kört för DamApan nu? Kommer de att för all framtid att fastna i Norrettan för att mygelkvalificera sig till sDHL-kval men alltid misslyckas? Kommer Apan försöka lura Bergsbyns IF att ta över damlaget eftersom de begriper damer bättre?

Frågorna är många.

Svaren lyser med sin frånvaro.
Kommentera