Luleå HF

115816 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2515946

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
DOMARESKANDALEN I VIDA, avsnitt 1

Luleå är inte längre med i slutspelet. När vi åkte ut hade jag två starka känslor. För det första en tacksamhet och uppskattning av den starka insats Luleå presterat i kvartsfinalen. För det andra en kraftig irritation över domarnas insatser i flera av matcherna.

Jag tänkte att när det nu är över, är det över, och lika bra att stryka ett streck över den säsong som avslutats.

Men jag kan inte släppa det och kommer nu att visa upp domareskandalen tydligt, innan jag låter det vara.

LAGEN I KVARTSFINALEN
Luleå är vanligen känt som ett lag med ett fantastiskt fint försvarsspel men under serien har det hackat, medan det har varit Växjö som övertygat med ligans i särklass bästa försvarsspel. Men i kvartsfinalen ändrades detta helt, speciellt sedan vi redan i första matchen blivit av med backen #44 Andersson, efter det att en Läjk tacklat sönder hans tumme, eftersom denne #44 konstant levererat misstag ofta med baklängesmål som följd.

Men i den här kvartsfinalen har Luleås försvarsspel fungerat som vi varit vana vid att det gör. När Växjö pressat högt har vi genom fint passningsspel tagit oss ur det, och när Växjö haft puck i vår zon har vi hållit dem från slottet i hållit rent framför vårt mål. De har varit tvungna att ta skott på distans och Lassi har läst dessa skott och tagit nästan allt.

I spelet 5 mot 5 har Växjö bara gjort 7 mål totalt på 7 matcher. Och bortser vi från domarkollapsen match 3 har Växjö i övriga 6 matcher i spelet 5 mot 5 bara lyckats göra 2, 1, 1, 0, 0, 0 mål.

Faktum är att Luleå betydligt bättre än Läjkers då och då lyckats ta sig in i motståndarnas slott och Luleå har faktiskt gjort några fler mål än Växjö gjort i spelet 5 mot 5.

Under de sju matcherna vinner Växjö skott på mål med igenomsnitt 25-19 mål per match. Och ser vi bara på de 6 matcherna (domarkollapsen match 3 borträknad) vinner Växjö skotten med bara 22-19 (OBS att i skottsiffrorna ingår också skott i PP; räknas dessa bort är det väsentigen jämnt). Men det är således en skenbart övertag: Växjö får mycket lite ut av sitt anfallsspel i 5 mot 5 eftersom Luleås försvarspel är bättre än Växjös.

Växjös chans är således att vinna spelet i special teams där de är bra. Mer effektiva än Luleå i PP och minst lika starka som Luleå i boxspel. Men även om Växjö hade ett tydligt övertag i special teams lyckades Luleå stå emot hyggligt under kvartsfinalen. Om vi bortser från domarkollapsen match 3 lyckades Växjö bara göra 3 PP-mål mot 1 PP-mål för Luleå i övriga 6 matcher - och då hade de dessutom mer PP än Luleå, speciellt i Vida arena med i genomsnitt 6 min 15 sek mer PP än Luleå varje match!

Detta insåg förstås Växjö och under kvartsfinalen har de haft allt mer ”oslipade skridskor” och fallit allt enklare och dessa förstärkningar från Växjö ställde allt större krav på domarna. Klarade domarna av den uppgiften, inför plastpubliken i Vida?

DOMARNA I KVARTSFINALEN
Under pågående match är man som supporter subjektiv och rasar över tveksamma utvisningar på egna laget samt uteblivna utvisningar på motståndarna. Men i mer lugnt skede efterhand kan man mer objektivt se på lagens och domarnas insatser. Man är beredd att acceptera rena felbedömningar eftersom alla kan göra misstag. Men skulle dessa misstag sammantaget över ett antal matcher tydligt drabba ena laget mer än andra är det något fel. Är ena laget fulare? Eller dömer domarna tendentiöst?

Och domarbedömningar som inte beror på misstag utan på medvetet felaktiga bedömningar kan aldrig accepteras. Det är fusk och det är skandalöst.

Hemmaplan och hemmapublik påverkar domarna trots att man önskar att det inte ska ske. I Delfinen hade Luleå i genomsnitt 1 min 20 sek och därmed 40% mer PP per match än Växjö. Tydlig hemmafördel alltså, och acceptabelt att Växjö har motsvarande hemmafördel i Vida.

Men det hade de inte. De hade mycket, mycket mer hemmafördel. I genomsnitt fick Växjö per match spela 6 min 15 sekunder och därmed 240% mer än Luleå i Vida.

Spelade Luleå mycket fulare än Växjö? Var det därför vi åkte på så många fler utvisningar?

Knappast.

Ingen som sett matcherna kan ha den uppfattningen.

Skillnaden beror på domarnas inställning och att de är så svaga att de låter plastpubliken i Växjö påverka dem att ge Växjö i snitt 2,5 st 2-minuters PP (5 min PP) ytterligare varje hemmamatch jämfört med den betydligt mer begränsade hemmafördel domarna ger Luleå i Delfinen.

Under kvarstfinalen har vi sett en lång rad tveksamma utvisningar på Luleåspelare där läjkrar fallit lätt och domarna köpt det när plastpubliken vrålat. Ingen slutspelsnivå där inte. Inklusive påhitt som när t ex Shinnimin brutalt slash-hookades fyra gånger av en Växjöback som till slut lyckades fälla Shinnimin så att han gick ned på knä varpå domaren togdubbelutvisning - där Shinnimin påstods ha filmat.

Sanningen är att Växjö spelat mycket mer brutalt framför allt i egen zon och i synnerhet på hemmaplan och kommit undan med betydligt värre grejor. Ser vi på de värsta har vi t ex:

• Mach 1. Växjöbusen Ludvig Nilsson tacklar fult Komarek i huvudet fastän denne inte har puck och är ej tacklingsbar. Domarna granskar och tycker att det räcker med 2 minuter för ”interference” och ingen rapport till Disciplinnämnden. Komarek blir sedan borta i sex dagar för hjärnskakningstrappa.

• Match 4. Ludwig Nilsson slår till igen. Denna gång genom en ful knätackling på Sallinen som får kliva av matchen och är borta nästa match med. Domarna ger ingen utvisning alls på Sallinen men efter rapport från situationsrummet till DIFiplinnämnden stängs fulingen av 4 matcher.

• Match 4. Komarek har kommit tillbaka och nu sparkar fulingen Martin Lundberg honom och skär med sin skridskoskena sönder handleden och en sena på Komarek, som försvinner från matchen, slutspelet och säsongen. Inget straff alls.

Detta att jämföra med Luleås ”fulaste”. Efter att vakten blockerat i en situation vid Växjös mål åker Komarov på en omotiverad crosschecking av en Växjöspelare och hamnar i handgemäng med hela tre Växjöspelare men Komarov är stark; får ned den värste på isen och slår honom med handsken på ryggen flera gånger. DÅ! Reagerar domarna – det blir 5 minuter, det blir matchstraff och det blir rapport och senare två matchers avstängning.

Om man följer serien från match 1 och framåt vet man att dessa snedvridna domarbedömningar ingår från början och i tredje matchen, som spelades i Vida, pallar Marcus Linde inte trycket längre. Han plockar ut Luleåspelare efter Luleåspelare för skitsaker därtill ”hjälpt” av ”förstärkande” Växjöspelare och en vrålande plastpublik. Luleå försöker och försöker men till slut protesterar man mot hittepå-utvisningarna och då tar Linde i rask följd 2 min abuse of officials, 2 min abuse of officials samt slutligen matchstraff på Bulan för abuse of officials plus ytterligare utvisning på Luleåspelare. Växjö vinner förstås matchen enkelt efter denna domarkollaps och Linde plockas bort och får inte döma mer.

Match 4-6 hanterar domarna bättre. I match 4 har man skickat de bästa man kan till Luleå. Mikael Nord och Johan Nordlöf som är tuffast av domarna i ligan. I första matchen missar de alltså en tydlig knätackling – som skulle givit Luleå 5 min PP (4 matchers avstängning i efterhand) – och luras de av en Växjöfilmning i slutet av matchen med följd att Växjö kvitterar i PP och sedan vinner i sudd. Men trots dessa svåra misstag förklarar sig Luleå nöjda med domarna för övrigt och betydligt rättvisare än under match 1-3.

Nordlöf blir kvar match 5-6 – nu tillsammans med Mikael Holm – och som vi vet brukar den svagare domaren välja att följa den starkare – vilket innebär att Holm anpassar sig till Nordlöfs nivå. Och matcherna döms rättvist - Luleå vinner båda

GAME SEVEN
Trots att Luleå sammantaget haft sådan nackdel av domarna under kvartsfinalen har laget kämpat så bra att man nått fram till 3-3 och avgörande match mot Växjö. Serieettan Växjö är nu svårt pressad och riskerar bli utslagna redan i kvartsfinal. Faktum är att allt fler tror på Luleå nu. Förutsatt att domarna håller trycket.

Till game seven, i Vida arena, försvinner Nordlöf. Nu tar i stället Sjöqvist över och frågan är om Mikael Holm pallar trycket nu tredje matchen i rad, när han ska möta plastpubliken i Vida…

Ställningen efter första perioden är 1-1. Växjö hade mer puck och betydligt fler skott på mål under första perioden men- som sagt – det är ett skenbart övertag och Växjö har oerhört svårt att göra mål på en storspelande Lassi. Och därefter blir det mer och mer Luleå medan Växjö får till sämre och sämre framåt.

Under första perioden går det bra för domarna, men i början av andra perioden sätter fulingen Martin Lundberg en ful tackling på Honka. Honka som har pucken och är på väg uppåt går lågt och Lundberg kommer med fart från halva plan och vet tydligt att hans tackling kommer att i första hand träffa Honka i huvudet som primärt mål. Så sker, Honkas hjälm flyger av och han åker i isen. Lundberg följer efter och slår ned på honom, de brottas i tio sekunder.

Domarna beslutar om dubbelutvisning för roughing. Kan väl accepteras även om man är övertygad om att besluten kunde vara annorlunda om det varit en Luleåspelare som tacklade en Växjöspelare.

Men OK. Det är 1-1 och Luleå har kommit allt mer och Växjö tycks falla ifrån allt mer.

Samtidigt vet båda lagen att de är defensivt starka och att det blir väldigt svårt att göra något mer mål. Och att nästa mål mycket väl kan bli avgörande.

Och på tre minuter avgörs det:

24:02 2 min VÄX 32. Bengtsson, Lukas Tripping
25:18 2 min LHF 24. Shinnimin, Brendan Slashing
26:58 2-1 (PP1) VÄX 87. Rosén, Robert

En Växjöspelare utvisas under vilda protester från plastpubliken. Luleås PP är starkt, kommer bland annat 2 mot 0 och Luleåledning hänger i luften. Då utvisas en Luleåspelare under jubel och applåder från plastpubliken. Det blir 4 mot 4, följt av 1 min 16 sek PP för Växjö – och där sätter Växjö 2-1 och det avgör matchen.

Luleå vet att trots att halva matchen återstår blir det mycket svårt. Nu spelar man tionde matchen på 17 dagar, och har saknat Mario Kempe och Jesper Sellgren och under kvartsfinalen mot Växjö har man tappat Jonathan Andersson och två gånger Konstantin Komarek. Och nu, i game seven, har Tomi Sallinen, Einar Emanuelson och Julius Honka fått utgå och lämnat matchen efter närkontakt med Växjöspelare.

En och en halv femma borta, bara 3 ordinarie backar kvar, och många av spelarna tickar återigen uppåt 30 minuters spel.

Efter 2-1 tappar Luleå mycket av energin och Växjö kan spela av matchen. Matchbilden blir enahanda. Luleås backar har, när man erövrat puck i egen zon, under hela kvartsfinalen varit mycket framgångsrika att passa sig fria från högpressande forwards och spelvända fint. Men nu orkar man inte. Det räcker med 1-2 Växjöforwards som attackerar högt för att Luleå inte ska kunna ta sig ur egen zon. Blir kvar och det går 0,5-1 minut varje gång då vi fastnat nere i egen zon utan att kunna vända spelet. Och perioden rinner snabbt ut.

Dock har Brännström ett skott i stolpen i slutsekunderna och så nära var det ändå att vi lyckades ta game seven till övertid. Men det gick inte.

Allt avgjordes på bara 3 minuter mitt i matchen.

Vad var det som hände då?

Domaren Mikael Holm beslutade självständigt om två utvisningar utan att tillfråga sin domarkollega Sjöqvist. Och det ledde till vinstmålet, där avgjordes matchen.

Var det korrekt dömt?

Vi undersöker saken i tre följande inlägg.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Sven.Savage: Har läst det övertsa inlägget.
Generellt tror jag att domartabbar drabbar i längden lika för alla. I enskilda matcher och sekvenser kan något lag drabbas. Jag minns rabaldret i match 3. Men tänker själv att det var i match 4 allt avgjordes. 2-2 där hade gett mer energi.
Jag såg också en del tabbar från de randigas sida. Möjligt att det avgjorde någon match. Intrycket efter hela serien är väl från min sida att det var det starkare laget som till slut vann. Mest tror jag att det berodde på avsaknad av den spets vi tappade från fjolårets lag. Våra skadade saknades som du påpekar inte i allihopa. I alla fall inte av dig och mig. Jag tror att effekten av alla skadade och den orättvisa man kände nån match med domarinsatsen dessutom vad de än sa utåt bidrog till den enorma energi man sedan såg laget koma ut med. Det var som att det inte fanns något slut på orken alls. Våra pojkar gick på alla cylindrar i sextio minuter och plastnissarna blev små. Hade effekten blivit densamma om domsluten gått mer till vår favör i en eller ett par av matcherna? det var ju inte bara domslut som gick fel. En del illa valda förseelser från våra spelares sida bidrog de med.
Det är ju inte helt säkert att vi tagit vare sig match tre eller fyra med en rättvisare bedömning i något enskilt fall.
Så resonerade jag efter matchserien.
Jag la detta bakom mig. Är rätt stolt över våra krigare för den beslutsamhet man avslutade säsongen med. Det hade kunnat bära långt men man undrar ju vilket lag vi fått ställa upp med i en eventuell semi.
Nu siktar jag för egen del mer på att ta vara på sommarhalvåret, följa silly season och njuta av att alla lag i sommar ligger på samma poäng. Innan man åter kastas in i Luleångestens tidevarv
Ha det gott Sven och tack för ditt enorma engagemang!
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
In och lyssna på dagens nya podd med Robert Hedlund och skuggan
om den gångna säsongen.
Imorgon spelar Robban in ett avsnitt med guldtränarna Jens & Oskar.
Sedan är det redan inspelat med några spelare som kommer släppas allt eftersom.
Kommentera