Luleå HF

115859 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2518391

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
pyts: Tack för din analys och dina kloka synpunkter som jag till största delen håller med om, förstås. Men vore intressant om du även kunde ha tid att se avsnitt 3-4, som går snabbare att läsa.

Del 1 syftar ju enbart till att ge bakgrunden - även om den innehåller anmärkningsvärda fakta som t ex att Växjö hade i genomsnitt 6 min 15 sek mer PP per match än Luleå i Vida, medan Luleå hade bara 1 min 20 sek mer PP än Växjö i Delfinen. Då måste man fråga sig vad det beror på.

Men del 1 ger bara bakgrunden och förbereder för game seven - presenterad i del 2-3 - där kvartsfinalen avgörs.

Luleå har nått 3-3 i matcher, Växjös anfallsspel har otroligt svårt att passera Luleås försvar i 5 mot 5 och Lassi som tar nästan allt. Endast vid PP lyckas Växjö etablera större hot mot Luleå.

Ställningen är 1-1 inne i andra perioden och så extremt målsnåla som matcherna varit pekar det på att nästa mål mycket väl kan bli avgörande (vilket det blev). Och eftersom 5 mot 5 är så extremt jämnt med två starka försvar, fast Luleå något effektivare i den spelformen, medan Växjö är något effektivare i PP-spelet, indikerar det att enstaka utvisningar kan bli avgörande för såväl match som kvartsfinal.

Och det avgörs under tre minuter mitt i andra perioden. Först tar Mikael Holm helt korrekt 2 minuter på en Växjöspelare som tar en så kallad "nödvändig utvisning" genom att fälla Shinnimin som kommer helt fri med Växjövakten.

Men Växjöpubliken gör allt de kan för att hävda att det var en filmning och sätter psykologiskt tryck på domare Holm.

I Luleås PP är Växjö skakade och visar upp ett svagt boxspel, gör dumma misstag, Luleå får stora målchanser, 1-2 för Luleå hänger i luften.

I det läget står två Växjöspelare för ett brutalt överfall på Shinnimin, slår ned honom och sliter hjälmen av honom varpå Mikael Holm omedelbart reagerar och markerar för utvisning. Men Växjöspelarna fortsätter och den ene tacklar Shinnimins hjälmlösa, försvarslösa huvud in i sargen.

Domaren markerar utvisning för detta och frågan är bara hur omfattande det ska bli. I vilket fall kommer Luleå nu att spela 5 mot 3 och chansen är således stor att matchen och kvartsfinalen nu avgörs.

Men under de åtta sekunder domare Holm åker från situationen upp till mittlinjen för att, riktad mot huvudläktaren med Växjösupportrar, presentera beslutet, fegar han ur totalt. Han utdelar ingen som helst utvisning på någon av Växjöspelarna men tar i stället 2 min på Shinnimin för en "slashing" när han och Tyrre stuckit fram sina klubbor mot vakten i ett läge där matchen inte är avblåst och ingen av domarna kan se om pucken är fri eller blockerad. Men domare Holm kom undan fortsatt utskällning från Växjöpubliken och hyllades i stället med applåder...

Enligt min uppfattning kan det "beslutet" av domare Mikael Holm med stor sannolikhet ha varit avgörande för matchen och kvartsfinalen.

Och det är egentligen den presentationen bedömningen jag gärna skulle se synpunkter på.

Jag inser förstås att det är mer krävande att bedöma och svara på detta än enklare kortfattade inlägg. Å andra sidan inser du förstås att det varit betydligt mer tidskrävande för mig att plocka fram bildbevis och presentera det hela. Men det är bara du och andra läsare som vet er egen situation och huruvida man har tid, intresse och lust att bedöma det närmare.

Det kan jag bara acceptera, liksom jag har att acceptera att når man ingen målgrupp för det man skriver kommer man till slut till vägs ände.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Och så spelas dam-VM i hockey.

Sverige har torskat mot Tyskland men slagit Ungern. Och det innebär att man behöver slå också Frankrike för att inte riskera flyttas ned i B-gruppen igen.

Idag var det match mellan Damkronorna och Damlejoninnorna. Till saken hör att Finland har i princip följande förstafemma:

Petra Nieminen - Noora Tulus - Viivi Vainikka
Jenni Hiirikoski - Ronja Savolainen

Ja, det är riktigt. Det är också i princip en förstafemma för Luleå Hockey.

Damkronorna imponerade dock och faktum är att efter två perioder ledde man matchen med 0-2!

Men i tredje perioden kom:

Goal! FIN 1 - 2 SWE (EQ)
#24 VAINIKKA Viivi scored for Finland (Assisted by #7 RANTALA Sanni and #40 TULUS Noora).

Goal! FIN 2 - 2 SWE (PP1)
#88 SAVOLAINEN Ronja scored for Finland (Assisted by #16 NIEMINEN Petra and #40 TULUS Noora).

Goal! FIN 3 - 2 SWE (EQ)
#16 NIEMINEN Petra scored for Finland (Assisted by #91 LIIKALA Julia and #12 VANHANEN Sanni).

Goal! FIN 4 - 2 SWE (PP1)
#88 SAVOLAINEN Ronja scored for Finland (Assisted by #40 TULUS Noora and #6 HIIRIKOSKI Jenni).

Känns mer eller mindre som Luleå Hockey - Damkronorna 4-2.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Sven.Savage: Jag ska kolla vad du skrivit. Visst kan domarna i en viss situation tagit ett felbeslut. Domare kan göra fel liksom spelare, tränare och du & jag kan det. Tyvärr kan de leda till att en match avgörs. Dock tror jag inte att detta är något genomgående att domarna missgynnar Luleå Hockey. Jag kan reagera på enskilda beslut de tar i stunden. Tyckte själv att just den situationen var lite underlig, men erkänner att jag inte riktigt hängde med i hela händelseförloppet. Sen att vi konsekvent fick mindre PP kan ju bero på många saker. En sak är definitivt att vi spelade mer odisciplinerat i mina ögon. Låg närmre gränsen än Fäjkersspelarna. ka titta på det du skrivit och bilderna. Och visst kan Holm ha fegat ur. Han kan också ha bedömt på grunder ingen av oss egentligen vet. I andra situationer tyckte jag att vi kom undan emellanåt med det lite mer fysiska spelet.
Till sist tycker jag att du med en massa andra inlägg gjort det tydligt att vi har et hoper filmare i andra lag som inte hängs ut alls på samma sätt som vår Shinni hängts ut för några få övertramp historiskt. DET är mer märkligt och kan ju mest hänskjutas till hur media spelar en avgörande roll för fokuset i den frågan. De spelare som kommer undan med att "de gör vad som krävs" istället för att hånas i riksmedia och bli allas legitima måltavla, slipper många gången ögonen på sig från domarna då det aldrig annat än här lyfts hur de beter sig i avgörande lägen.
Kommentera