Luleå HF

115803 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2528817

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
Egentligen tycker jag folk kan ta en billig nätprenumeration för att få tillgång till NSD/Kurrens bevakning. Det gör jag sen ett tag. Den enda prenumeration/abonnemang jag kör utöver bredbandet f.ö. trots hundra mil hem ;)
Men
Kan inte undanhålla er en jäkla bra intervju med Bulan så ni som nu inte har råd (jag har inte den högsta pensionen) kan läsa.
Från NSD idag
------------------------------------------------
Han beskriver det som en jobbig grundserie där laget inte levde upp till förväntningarna. Här summerar Luleå Hockey-tränaren Thomas Berglund säsongen och pratar om ojämnheten, Mario Kempes speltid och läxan inför hösten. ”Vi ledare får ta lärdom av den här säsongen”, säger han.

Thomas ”Bulan” Berglund brukar vilja ha någon vecka på sig för att analysera den gångna säsongen. När han nu sammanfattar den är första frågan om han har smält kvartsfinalförlusten mot Växjö.

– Det känns som att det var länge sedan vi spelade. Men smält och smält. Det är inte så att jag går och tänker på det varje dag. När man ser på tv så blir man påmind om det. Men det känns som att det går ganska fort när man åker ur. Tiden springer i väg ganska fort, säger Thomas Berglund.

Vad är analysen från säsongen?

– Det blev ju en jobbig säsong så till vida att vi inte levde upp till våra egna förväntningar eller andras förväntningar. Vi tyckte inte att spelet funkade över tid. Vi gjorde bra insatser, men vi var lite ojämna i spelet som vi inte har sett tidigare säsonger. Sen så lyckades vi bra i Champions League och tog oss till final där. Tyvärr förlorade vi i finalen, men det var starkt jobbat, säger han och fortsätter:

– Men säsongen som sådan i SHL var ju jobbig. Till slut tog vi oss till kvartsfinal. Vi redde ut ganska knepiga situationer och vann viktiga matcher.

Berglund menar segrarna på hemmaplan i februari mot Brynäs och HV 71.

– Där lyckades vi göra bra matcher när vi verkligen var trängda. Det var samma sak i slutspelet. Vi slog ut Oskarshamn och var bra när vi behövde vara bra. Sen gjorde vi utifrån förutsättningarna en bra kvartsfinalrunda med många skador. Vi lyckades störa Växjö väldigt bra med de förutsättningarna som var. Totalt sett så lyckades vi vända säsongen till att bli okej. Men säsongens gång som sådan var jobbig, men samtidigt lärorik.

Det var en säsong när Luleås vanligtvis starka försvarsspel inte fungerade hela tiden och framåt hade laget väldigt svårt att göra mål.

– Det är svårt att analysera exakt vad det beror på. Året innan gjorde vi näst flest mål. Nu gjorde vi minst mål det här året. Det är klart att vi tappade i kvalitet på de spelare som kom in mot de spelare som vi tappade. De som kom in, det vill jag mena, de hade vi inte så mycket nytta av eftersom det var skador och annat hela tiden.

Är det så enkelt så att ni hade behövt lite mer offensiva spelare, några målskyttar till?

– Jag vet inte. Vi släppte fortfarande in ganska lite mål. Men offensivt sett så skapade vi mycket chanser. Vi vann ofta målchanserna i matcherna, men vi satte inte dit dem.

Hur var det när det var som tyngst under grundserien?

– Man försöker hela tiden att hitta en väg framåt. De gånger det inte funkar försöker man hitta och analysera vad som är fel och hitta vägar framåt. Det var mer tungjobbat i år än vad det har varit tidigare. Vi fick ytterst få långa segersviter. Jämnheten uteblev och vi dippade för mycket tycker jag. Vi höll en för ojämn nivå.

Har du någon förklaring till det att det var så ojämnt?

– Det är svårt att säga. Vi hade mycket skador. Leo Komarov spelade ju i stort skadad och han hade problem med ständig huvudvärk. Våra stjärnspelare och stjärnvärvningarna var i stort sett borta. Leo gjorde vad han kunde, men han bet ihop och körde, trots att han hade problem hela säsongen.

Det var mycket snack om att man ville att du skulle avgå. Blir du påverkad av sånt?

– Jag vet inte. Jag läser faktiskt inte. Vissa tycker si och vissa tycker så. Det är lätt att tycka att någon ska avgå så fort något går emot. Jag tror inte att det är det bästa sättet att gå alla gånger. Det är inte så att jag känner att det är något jag har tagit åt mig av. Jag är ingen sämre tränare nu än när vi var en hårsmån ifrån att vinna SM-guld. Men det är många som har synpunkter. Det är många som har åsikter, men de har heller ingen insikt i verksamheten eller vad det handlar om. Men åsikter och engagemang, det är det allting bygger på. Det får man någonstans ta i den här branschen.

Varför kunde ni höja er i slutspelet?

– Vi gick samman på något sätt. Vi var ett bra cuplag. Vi visade det i Champions League-matcherna. Många tycker att vi fick en så lätt lottning. Men vi slog ut de lagen vi mötte. Matcherna ska vinnas och vi slog ut Frölunda till sist.
Berglund säger att laget mjölkade ur allting som fanns i truppen i slutspelet när man tvingade Växjö till sju matcher i kvartsfinalen.

– Det visar ju hur jämnt det är i den här serien. Det är inte så jäkla lätt att ta sig till topp sex eller ta sig till semifinal. Det ska man tänka på när man pratar om det här. Det är inte som i fotboll. Att det är fyra lag som kan ta guld i herrallsvenskan. Alla har i stort sett samma ekonomiska förutsättningar i SHL och det innebär ju att det är nio till tio lag som i stort sett ska kunna vinna. Vi och Rögle som var etta och tvåa året innan blev tia och nia nu.

Rögle hade ungefär samma resa som Luleå. En ojämn grundserie och ett slutspel som visade att laget hade mer i sig.

– De såg också bättre ut i slutspelet. Vi hade en ganska likvärdig säsong som de. Vi var båda bra förra säsongen och förväntningarna var höga. Det blev inte bra för någon av oss. Ändå pressade de Skellefteå och hade dem på gaffeln. Det visar hur jämn den här serien är.

Här är en läxa att göra för Luleå menar Berglund.

– Samtidigt visar det också hur noggrann man måste vara för att kunna nå framgång. Man kan inte tulla på någonting. Vi ledare får också ta lärdom av den här säsongen och verkligen titta på vad vi kan göra bättre. Vi kan inte bara säga att vi inte hade ett lika bra lag som i fjol. Visst, det är kanske en del av det. Men vi måste också se oss i spegeln och se vad vi hade kunnat göra bättre. Det tror jag kommer att vara nyttigt för oss att dra lärdom av för framtiden.

Luleå Hockey har presenterat tre unga nyförvärv i backen Ludvig Jansson och forwardarna David Lilja och Nikola Pasic.

– Man pratar mycket om kontinuitet. Men också om att många bra har lämnat. Samtidigt är det friskt att få in nya spelare. De är unga allsvenska spelare. Jag tror mycket på dem. Alla tre är väldigt intressanta spelare. Jag har stor tro på att de kommer att hjälpa vårt lag framåt. Sen får man ge dem lite tid och så. Men jag tror att de kommer att hjälpa oss. Alla tre har bra kvalitéer. Det är kul att få jobba med unga spelare också. Det känns som en liten nystart. Inför förra säsongen hade vi inte så många nya. Vi tappade ganska många spetsiga spelare. Men vi hade kvar många spelare och det har varit bra grabbar. Det känns friskt att få in nytt blod just nu.

Här hittar Berglund mer självkritik. Kanske trodde lagledningen för mycket på sitt inspelade lag från förra säsongen.

– Har man många spelare kvar från året innan så går man kanske inte igenom grunderna lika djupt. Man går vidare och bottnar inte i saker som man behöver göra. Det är en analys som vi får göra. Nu får vi ett nytt lag. Då blir det naturligt att man går djupare på försäsongen med spelsystem och är noggrannare i de sakerna. Sånt som man kanske tar lite för givet som ledare när man har samma lag. Vi kanske skulle ha gjort något annorlunda. Men det är sånt vi ska analysera tillsammans när vi träffas igen.

Mario Kempe när han kom in, fick han spela för mycket i början?

– Nej, det tycker jag inte. Han var ju friskförklarad. Han fick spela precis som alla andra. Han fick börja lugnt de första matcherna. Så länge ingen säger något och allt känns bra. Då spelar man honom som vanligt. Som att det vore en vanlig värvning. Det är inga konstigheter med det.

Han kom inte och sa att han kände sig sliten och ville spela mindre?

– Nej. Om man vill spela mindre då får man säga det. Vi kan inte gå och fråga hur varje spelare mår inför varje match. Om man har en skada så måste man säga till att man inte kan gå 100 procent. Sen fick han en skada i slutändan. Jag vet inte hur länge han gick med den. Det såg inte alls bra ut med hans knä. Därför blev han opererad. Vi hoppas att han kommer tillbaka i toppform nästa år.

Räknar du med honom att han är spelklar i höst?

– Absolut. Det kommer han att vara. Han ska vara spelklar och vara med på första träningen, säger Berglund och utvecklar:

– Det blir tufft att komma in direkt och börja leverera. SHL är en tuff liga och man kommer inte bara hit och dominerar. Det gör man bara inte. Sen fick han aldrig riktigt chansen att komma in och så kom skadan i knäskålen. Det blev en parentes det här året. Det blev tråkigt för honom. Han kunde inte göra sig själv rättvisa. Han kommer att komma tillbaka nästa år. Vi får se fram emot det och att dra nytta av hans kvalitet nästa år i stället. Nu kommer han att vara med från början. Det tror jag är en jäkla fördel för honom.

Mattias Friberg
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey maj 2022: Vägen efter SM-slivret!
pyts: Intressant att läsa intervjun med Bulan.

Och upplysande att läsa att Komarov spelade mer eller mindre skadad mest hela säsongen. Han var ju riktigt trevlig inledningsvis men sedan märktes han tyvärr inte så mycket.

Inledningsvis hanterades väl Kempe bra med tanken att han skulle komma in i det och bli i form. Sedan fick han småskavanker och var borta någon match här, någon match där och kanske man skulle slussat in honom lite långsammare men det bedömdes väl OK att efter nästan ett år blir det lite småreaktioner och att de skulle släppa. Men så i slutet komplicerades det ju med en fraktur av knäskålen och då var det ju över för säsongen. Och sista matchen såg vi ju alla att han hade stora besvär och förvånades över att han inte klev av eller att Bulan inte plockade av honom. Men de ville väl kämpa in i kaklet. Shit happends.
Kommentera