Luleå HF

115795 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2541995

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
björn power: Härligt att läsa om den grafiska formgivaren Stina Åström, uppvuxen på Oskarsvarv, och hur underbart rätt hon tänkte när hon utvecklade GroKo-logotypen. När det några år senare vidareutvecklades till Luleå Hockeys stålman fick vi världens vackraste logotyp för en hockeyklubb. Tack Stina! Och Tack, björn power, för berättelsen!
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Som sagt, mycket intressant att höra Stina berättade hur hon formgav logotypen för Luleå Hockey och i hennes minnesbild fick hon väldigt fria händer. Dessutom motiverar hon sina bedömingar mycket väl.

Å andra sidan berättar ju Seard lite annorlunda och ger uppfattningen att han tänkte ut det hela på altanen en kväll.

Personligen vet jag att folks minnen ofta färgas med åren och att båda mycket väl kan ha helt rätt även om de beskriver det lite annorlunda.

Dock lyfter det ens tankar till att fundera över hur logotyperna för först Groko och sedan Luleå Hockey utvecklades. Och det blir ganska slående när man ser dem sida vid sida.

Det är ju Groko som tog fram stålmannen. Enligt ryktena ska det ha varit spelaren Kent Sundén som stod modell för denne, men det vet jag inte var det kommer ifrån. Kanske var det ett fotografi av sudden där han lyfte klubban just så som blev inspirationen, jag vet inte. Men i vilket fall ett unikt och utomordentligt val som sopar banan med alla andra hockeyklubbars logotyper, som nästan aldrig har något med hockey att göra. Snarare ärvda logotyper från sparkboll, historiska symboler utan signifikans eller modenycker som redan efter några år blivit helt passé.

Men. Hade logotypen nu varit Grokologotypen med bara namnet ändrat till Luleå skulle den knappast stått emot tidens tand och sålunda utformad hade den inte haft det stöd vår logotyp har numera.

Logotypen för Luleå Hockey är helt enkelt helt överlägset bättre och naturligtvis den vackraste som någon hockeyförening i världen har.

Från Groko fick man stålmannen, även om man vände på klubban för att den skulle passa bättre in i den rundade bakgrunden och då fick man också den symmetrisk med blicken åt höger uppvägt av bladet åt vänster. Dessutom fick man med axlarna och övre bröstpartiet vilket gör stålmannen mer stabil och starkare.

I Groko är också den fyrkantiga textrutan alltför tung och klumpig tillika med den störande uppdelningen GRO och KO. Det blir närmast som en reklam där GRO KO är det som lyfts fram, medan allt annat hamnar i bakgrunden. Det hänger inte ihop.

Valet att formatera texten inom cirklar är mycket bättre och den textmassan "gifter sig" mycket mer harmoniskt med stålmannen.

Man skulle kunna invända mot att typsnittet för HOCKEY i den senare logotypen är så tidstypisk några år innan 1979 men faktum är att det just i denna logotyp är så perfekt använt att det alltid kommer att fungera. Den helt stabile stålmannen går ned i ett mycket stabilt LULEÅ där lite rundning av L och Å signalerar övergången till det HOCKEY som helt fått gå vidare till den rundade formen.

Och så kronan på verket - att låta hela symbolen ligga på en hockeypuck är så enkel och självklar när man ser det, men samtidigt så fruktansvärt svår för alla andra föreningar att komma på. Och nu är det förstås kört för dem. Efter närmare femtio år är det inget tvivel om att denna puck äger Luleå Hockey och ingen annan förening kan försöka hänga på utan att upplevas som bleka härmare.

Ja, och så användningen av färger. Rött, svart och gult för båda logotyperna. Men där Groko visar en mindre väl fungerande gul bakgrund samt ett överdrivet påslag av rött för Groko, har Luleå Hockey kombinerat färgerna helt perfekt, med ett balanserat samspel där färgerna på ett estetiskt njutningsfyllt sätt får sin helt korrekta tyngd och betydelse.

Groko lanserade stålmannen och det har avgörande betydelse. Men i mina ögon är de, som vidareutvecklade den första logotypen till Logotypen för Luleå Hockey stora hjältar. När det gäller grafisk formgivning på en skala 1-10 skulle jag nog ge övriga SHL-klubbars logotyper betyget 1, GROKO-logotypen betyget 2, medan logotypen för Luleå Hockey skulle få betyget 11.

Som alla förstår är det ovan skrivna bara ord och tyckanden. Den verkliga förklaringen torde vara den att båda logotyperna tydligt visar att i den här föreningen har vi spelare med fem fingrar på varje hand.
Kommentera