Luleå HF

115803 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2587310

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: ändra slutresultatet, vi tog tre poäng 😁👍
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Wilhelmsson: Du känner väl till att Sverige blivit c:a 500 kvadratmeter större? Det handlade ju om en riksgräns mellan Sverige och Norge som utgjordes av en bäck och man fann att den bäcken flyttat sig lite och rann lite längre in i Norge. När man då korrigerade gränsen att följa bäcken innebar det att Norge förlorade och Sverige vann 500 kvadratmeter.

Nu inser du vad jag tänker på?

Javisst! När vi förlorade det Finland, som geografiskt-politiskt tillhört Sverige i sexhundra år, i samband med freden efter att Napoleon besegrats i Europa förhandlades om läser och gränser. Den svenska riksdagen hade haft ett möte i Örebro och valt den franske militären Bernadotte till kung av tre skäl:
1. Han lovade att förhandla tillbaka Finland.
2. Han lovade att betala den svenska statsskulden.
3. Han bjöd riksdagen på fri sprit under hela mötet.

Naturligtvis var det åtgärd 3 som var anledningen till att han blev vald. När det gäller åtgärd 2 betalade han aldrig ett öre. Och när det gällde punkt 1 märkte han vid förhandlingarna att det krävdes långa diskussioner för att få Ryssland att ge oss tillbaka Finland, som ryssarna stulit något år tidigare, och då sket han i det och föreslog att "ge oss i stället Norge". Själv tyckte han att det var en kul idé, det spelar väl ingen roll tänkte han, utan att bry sig om att det var en tredjedel av det Sverige som funnits i sexhundra år han villigt gav bort. Och när man skulle komma överens om den nya gränsen i norr gick förslagen mer österut eller västerut men till slut enades man om att Torneälven kunde duga som gräns.

Så där har vi det, chansen att åstadkomma lite trevliga förändringar. Se nedanstående kartbild. Om vi kan flytta Torneälven en liten bit kan vi få ihop Torneå och Haparanda som det bör vara och dessutom låte älven nå bottenviket först vid Kempele, så får vi även in Uleåborg att tillhöra Norrbotten.

Att därigenom politiskt få hockeyn i de områdena inklusive Kärpät att tillhöra Norrbotten kommer förstås på sikt att ordna så att hela Norrbottens lag Luleå Hockey växer ytterligare till den ställning vi redan har på damsidan och nu också får på herrsidan. Det kommer inte att bli tal om 28 år mellan Gluden utan snarare 28 år mellan de år vi inte fick glud.

Klappat och klart. Nu fordras bara en liten detalj.

Att du, tillsammans med alla Wilhelms söner i Pajala, i lönndom smyger upp 30 km nordost nattetid och skottar jord på älvbanken så att den successivt flyttar älvvattnet in i Finland. Till dess att ni får älven att ta sig lite österut innan den, som nu tar vägen söderut mot Kolari.

Det fixar ni! Jag bifogar en karta där jag ritat ut den önskade nya sträckningen av Torneåälven så blir det ännu lättare.

Wilhemssöner - gör er plikt! För Norrbottenshockeyn!
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Wilhelmsson: Tack, nu ändrat. Får inte glömma Kempes härliga mål, med bara fem minuter kvar. Så rättvist och så knäckande för aporne:-)
Kommentera