Luleå HF

115795 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2617784

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Realist: Visst behöver nivån höjas, och Luleå ska vinna den sista matchen som spelas i år.

Du pekar alltså ut Trottoaren som det lag vi kan falla mot. Så kan det förstås vara men jag bekymrar mig inte just. Jag tänker att Luleå redan visat vad man kan när man är riktigt bra och det kommer man att vara i slutspel.

Förra året räknade många med att Oskars fenomenala stjärnkedja skulle sänka oss. Men nej, när Luleå gick in i åttondelen stängde man ner dem. Och senare gav vi Plastlaget det svåraste motståndet - vi borde ha vunnit den kvarten om det inte varit sådant kaos bland domarna.

För två år sedan varnade du för Öret, vilka vi slog i kvarten, fast jag tror de skulle varit vårt svåraste motstånd om inte Kovacs och hans polare ballade ur efter att ha skickat dickpics till flickorna på kontoret.

Nej, allvarligt talat. Luleå har redan nu väldigt många bra spelare, fast visst vore en eller två väl valda förstärkningar välkomna.

Jag tror i första hand att systemet måste sitta - som det gjorde när de blev slutspel i fjol och året innan. För att vi ska kunna utmana i år.

Och det måste börja med spelet utan puck.

I första hand att samtliga backpar blir helt hemma med sina uppdrag och att det sitter i ryggmärgen. Laaksonen och Hardegård har varit överraskandeduktiga, speciellt offensivt, och deras defensiv ska nog bli bra nog också. Själin har värsta minussiffrorna i år men det beror ju på vilka han spelat med; Själin kan det spel som behövs. Kan också Allard visa tillräckligt stabilt defensivt spel så har vi kommit långt.

Det är grunden - backar och målvakter och de vet vad som gäller och ska nog nå dit.

Sedan måste linorna jacka in i spelet utan puck. Under hösten har det varit lite väl mycket av linor som inte håller positioner och inte heller tar finner rätt balans mellan att ta skottlinjer alternativt öppna upp så att Lassi/Warden ser skott. Men när backarna behärskar sitt blir det enklare för linorna att hitta sitt spel.

Allt ovanstående är fullständigt nödvändigt för framgång med Bulanhockeyn. Sitter det där kan vi ta vilket lag som helst.

Det räcker förstås inte att hålla målsiffrorna nere, om vi inte själva målar. Men det tror jag ordnar sig enklare, faktiskt, Tror och hoppas att Bulan hittar bästa linor. I princip har ju under matcher under hösten alla linor haft insatser där de dominerat stort. Det finns där och når det i slutspelet kommer att gälla som mest finns det tillräckligt att ta av för att vi ska bli riktigt svåra att besegra. Jag tror det kommer. Kempe och Pontus har emellanåt haft småproblem i Luleå, men se när de testades i Tre Kronor. Då kom målen. Grabbarna har kapacitet och med en seriesäsong på sig innan det är dags för slutspel så finns tid.

Special teams är alltid viktigt och på senare tid har det lossnat för PP med enastående effektivitet på 40%. BP var inledningsvis denna säsong oerhört bra, men har varit sämre ett tag nu. Men det finns där och det kommer. När spelet utan puck fungerar kommer BP att fungera riktigt bra.

Så visst. Väl i slutspel kommer Luleå på en helt annan nivå. Såg de insatser som krävs när vi mötte Apan senast. Och då räckte det med att alla gjorde det jobb de kan och ska. När också Bulanhockeyn satt sig i ryggmärgen kommer vi att vara klart bättre än vi var mot Apan.

Nej, jag är bekymrad över en annan sak, Under serien har vi gått väldigt bra en längre tid i mitten men nu på slutet har vi mer blivit ett varannanmatchlag. Och nu har vi kört halva serien. Jag hade hellre sett att vi börjat serien svagare och att när vi nu kommit så långt in skulle mer av spelet och insatserna börja sitta mer rejält. Det kommer nog, tror jag ju, men faktum är att det finns rejäl konkurrens i år. Kolla lagen som ligger bland de sex bästa (nu när vi är sjua). Räknar alltså bort Fiskrenset. Men lagen högra upp går för närvarande för j-a bra. De har under serien fått det mesta att fungera och man kan ta vart och ett av dem och fråga sig "kommer vi att passera dem och hålla det?"

Och svaret är "inte alls säkert".

Så liksom du undrar man hur vi nu under andra halvan av serien kan leverera och lyckas. Med så pass tuff konkurrens kommer serieplaceringarna att ha stor betydelse för hur man kan lyckas i slutspel. "Hemmafördel" i kvarten, semi och final kan bli avgörande. Och att möta de bästa motståndarna hela tiden, i stället för en mer vilsam resa där man enklare plockar mindre svåra lag är en rejäl fördel. Och - som du är inne på - att få lag som passar oss hellre än tvärtom. Många saker som har betydelse förstås.

Och att gå in i slutspelet från plats 1-2 hellre än 3-4 eller 5-6 kan bli avgörande.

Men hur högt kan vi hoppas klättra? Svårt att se några enkla konkurrenter här uppe. Alla lag är just nu starka nog att hålla sig uppe. Får hoppas att de inte blir så mycket bättre under våren. Och att Luleå kan förbättras mer än de.

Det blir spännande att se var vi står när nu hockeyn startar om efter ett för oss riktigt långt uppehåll, Jag hoppas innerligt att Allard och de andra gnuggats in och visar sig betydligt bättre i spelet utan puck. Att Luleå kommer att vara skitsvåra att måla på i match efter match. Om det sitter kommer offensiven allt mer och då kommer vi att klättra. För att få starta slutspelet från en högre och mer gynnsam plats.

Gojul!
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: God jul från Värmland
Nu börjar den delen av säsongen som Lule alltid vaknar till och spelar som bäst, bäva vi andra
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: liksom du undrar man hur vi nu under andra halvan av serien kan leverera och lyckas.Med så pass tuff konkurrens kommer serieplaceringarna att ha stor betydelse för hur man kan lyckas i slutspel. "Hemmafördel" i kvarten, semi och final kan bli avgörande. Och att möta de bästa motståndarna hela tiden, i stället för en mer vilsam resa där man enklare plockar mindre svåra lag är en rejäl fördel. Och - som du är inne på - att få lag som passar oss hellre än tvärtom. Många saker som har betydelse förstås.

Och att gå in i slutspelet från plats 1-2 hellre än 3-4 eller 5-6 kan bli avgörande.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Så här ser jag på det. Generellt sett spelar ju hemmaplansfördelen naturligtvis en viss roll. Dock spelar den mindre roll numera när distansen går över hela 7 matcher, ÄN den gjorde när finalen gick över 5 matcher, och än större betydelse hade hemmaplansfördelen för länge sedan då distansen i finalspelet bara var över bäst av 3 matcher.

Som läget är nu har jag väldigt svårt att se Luleå kunna placera sig som BÄTTRE än 3:a. Samtidigt har jag väldigt svårt att tro att vare sig Färjestad eller Växjö kommer att förlora sina respektive kvartsfinaler som högst sannolika 1:or och 2:or från Grundserien.
Detta innebär då att Luleå oavsett vilken placering vi får mellan 3-6 i Grundserien kommer att ha hemmaplansNackdel mot endera FBK eller Lakers i en eventuell semifinal.
Och det är osannolikt att vi om vi inte slutar som 1:a eller 2:a, (och det tror iallafall inte jag att vi fixar...),kommer att få hemmaplansfördel i ett eventuellt finalspel, om vi överraskande nog tar oss så långt. Och för att detta i teorin ska vara möjligt, får det ena utav lagen FBK eller Lakers inte ta sig till final, efter att vi då slagit ut det andra utav dem i semi.

Men!..., för att vi överhuvudtaget ska kunna ta oss så långt, måste vi till att börja med ta oss vidare från en kvartsfinal, och då rekommenderar jag starkt att vi gör vårt yttersta för att undvika att ställas mot just Leksand i den kvartsfinalen, ÄVEN om det innebär att vi får hemmaplanFördel emot dem...

Men jag önskar dig en God Jul, samtidigt som jag och säkert du också, önskar att vårat Luleå verkligen kan kosta på sig att unna sig ett Gott nytt år, även EFTER de tre matcher som i tät följd ska spelas precis innan årsskiftet.
Kommentera