Luleå HF

115803 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2619664

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: Vore intresant att veta hur Kempes agent ser på sitationen?
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Anders Klang: Det blev snabbt kaotiskt med Kempegate, men nu har vi full koll och här kommer facit.

Du, Anders Klang skrev igår morse här på sidan ” Vore intressant att veta hur Kempes agent ser på situationen?”

Det var riktigt klokt påpekat. Kempegate går inte att diskutera om man inte förstår agentens roll.

1. Agenten ifråga heter Aljosa Pilko, en 38-årig slovak som haft en usel och misslyckad karriär som målvakt. Sedan har han blivit agenten och specialiserat sig på svenskars kontrakt med KHL-lag. Säkert mycket inkomstbringande för honom, men när Ryssland överföll Ukraina förlorade han sin verksamhet. Men fortsatte det han kunde och varje svensk som förlängt eller skrivit nytt avtal med KHL-klubbar efter starten av överfallskriget har Pilko som agent. Pilko har också i media förklarat att det enda som spelarna har att bry sig om är att tjäna maximalt med pengar och politik och krig och sådan skit har de ingen anledning att bry sig om.

2. Mariokempe drog korsbandet januari 2022. Det är i princip en skada som kan stoppa en karriär och i vilket fall handlar det om att man inte kan spela hockey, vanligen upp till ett år, om det nu går bra.

3. Men Pilko hade ju förlorat större delen av sina inkomster pga att svenskar inte ville spela i KHL och en av de få han hade kvar var mariokempe. Så han kämpade hårt hösten 2022 för att fixa ett kontrakt i Schweiz för mariokempe och påstod att han är strax bra i knäet. Mariokempe var ju från sommaren 2022 utan kontrakt och hade ingen lön alls.

4. Han lyckades få Lausanne att ta mariokempe till Schweiz för att kolla upp saken i november 2022. Lausanne undersökte Kempe och fann att ljuget om att nu är knäet OK var bara ljug och tackade klokt nej.

5. Då spred Pilko information om att intresset är jättestort för mariokempe som nu är OK i knäet och klubbar i alla länder jagar efter honom.

6. I SHL fanns flera klubbar som febrilt sökte efter starka förstärkningar på en tunn marknad och Pilko lyckades lura många SHL-klubbar att komma in i jakten på en ”oskadad stjärna” och buden trissades snabbt upp.

7. Luleå var en av dessa klubbar och man var mycket pressad eftersom man inte lyckats ersätta Omark, Ponta och Leppistö och tiden fram till transferfönstret kom allt närmare.

8. Pilko lyckades trissa upp budet från Luleå till – av det vi nu vet – 1,5 miljon i sign-on samt drygt 400 000 i månaden första säsongen samt 200 000 i månaden andra säsongen. Räknar vi in sign-on under första säsongen fick mariokempe alltså för december 2022 – juni 2023 mer än 600 000 kronor i månadslön.

9. Ett enormt kontrakt alltså. Extremt för Luleåförhållanden och vi har aldrig betalt någon spelare ens i närheten av den jättelönen. Och det skulle vi göra för en spelare som inte spelat match eller ens tränat med hockeyklubb senaste tio månaderna!

10. Men här kom Pilko och mariokempe med ett viktigt argument. Ja, OK, det är lite av en chansning för Luleå och vidare kan det kanske ta en tid innan mariokempe är på topp igen (om han blir det). Men vi är beredda att fullständigt avstå från någon out-klausul för att få den extremt höga ersättningen. Om ni skriver på lovar mariokempe att bli kvar hos er t.o.m. säsongen 2023-2024 och då får ni ha honom för månadslönen 200 000 kronor, vilket är ett bra pris för en så duktig spelare som mariokempe är, om han kommer tillbaka på toppnivå. Så lite av en chansning för er, men med chans att göra en strålande affär. Och ni behöver bestämma er snabbt för andra SHL-klubbar och klubbar från andra länder är på oss hela tiden och vi kan få bättre bud när som helst.

11. Luleå skrev på. Till saken hör att innan påskrift ska spelaren undersökas medicinskt av Luleå, men allvarligt talat är det lite av ett slag i luften. Under några timmar genomförs några undersökningar i vila och då är en avgörande faktor den att ortopeden frågar mariokempe ”hur känns det här?” varpå mariokempe konsekvent svarar ”Det känns bra. Inga problem. Jag är nog starkare än somliga tror”. Och då hittar förstås ortopeden inga egentliga problem utan ger klartecken. Man kan förstås påpeka att Luleå borde dragit öronen åt sig när Lausannes läkare underkänt mariokempes tillstånd, medan en ny ortoped från ume inte märkte något. Fast marikempe hade väl lärt sig i Lausanne att det inte var så ”smart” att erkänna när det gjorde ont eller han hade besvär.

12. Det var förspelet. December 2022 går mariokempe in i Luleå Hockey. Spelar några matcher och vi tycker han ser snabb och påhittig ut. Det här kan nog bli något, tänker vi.

13. Men sedan börjas det. Han missar direkt några matcher för barnfödsel i Stockholm. Han börjar konstra genom att behöva lämna/avstå matcher för att han fått ”känningar” o.s.v. Till slut blir Bulan förbannad på velandet och hårdkör honom en match fast alla kan se att han haltar.

14. Då visar det sig att han fått en fraktur på knäskålen. Det kunde förstås ha hänt ändå, men i efterhand är det svårt att tro annat än att mariokempe ljög när han påstod sig vara helt OK och att när han tecknade kontraktet borde han varit ärlig med att det är inte helt OK, jag kan behöva några månader att mer försiktigt slussas in i matchspelet, kompletterat med att köra klart rehab i en välutrustad klubb (han hade ju tidigare bara kört på egen hand). Men hade han varit ärligt med sitt tillstånd skulle han förstås riskerat att Luleå inte skrivit kontrakt med honom, åtminstone inte för de jättesummorna. Fast efter att ha nobbats av Lausanne hade ju mariokempe och Pilko insett att om de ska maximera inkomsterna får de se till att ljuga om hur knäet och han känner sig.

15. Nåja. Fraktur i knäskålen. Besvärligt men ingen komplicerad skada alls, det kommer definitivt att ordna sig, men det tar tid. Skulle kanske kunna vara tillbaka på is i maj men…vi låter säsongen vara körd.

16. Nu finns ju möjligheten att direkt efter operation köra rehabiliterande träning utan att påverka den ingipsade, säkrade knäskålen och sedan satsa hårt på att perfekt rehabba vidare med succesivt ökande belastning av knäet från maj och framåt. Luleå betalar ju mariokempe motsvarande 600 000 i månaden (fast efter tre månader går väl Försäkringskassan in, eller mer troligt mariokempes egna försäkringar som utlandsproffsen lär ha) så visst har klubben all anledning att se till att han är uppe i Luleå och under uppsikt sköter saken väl medan han tjänar miljoner utan att tillföra någon hockey.

17. Men mariokempe bönar och ber, kan jag inte få vara i Stockholm i stället där jag har familjen, då lovar jag att sköta rehab och träning perfekt på egen hand. Och snälla Luleå låter honom åka. Han åker till Stockholm och blir kvar där februari, mars, april, maj, juni, och juli medan han tickar massor av pengar från Luleås ekonomi.

18. När augusti närmar sig åker Luleås lag tillsammans och vandrar i fjällen för att alla ska lära känna varandra och etablera laganda. Marikoempe tyckte inte det var så kul, som det verkade av rapporterna. Sedan kommer augustiträning och försäsongsmatcher. Mariokempe är inte så mycke på ”bäst att vara försiktig med knäet” och gnyr sig väsentligen ifrån att delta i träningsmatcherna. Låter kanske inte riktigt som att han skött sin träning på egen hand i Stockholm så där jättebra.

Det var förhistorien och den var lång. Nu kommer vi till denna säsong. Läget för mariokempe är att han i princip knappast spelat hockey på mer än 20 månader och intresset för honom i andra klubbar och länder är på noll. Håller han? Undrar man. Och hur bra kommer han att kunna bli efter att ha varit i princip borta från hockey i bortåt två år.

19. Så börjar SHL. Luleå har rekryterat ganska bra och mariokempe får spela i bra omgivning. Och det går inledningsvis bra! Mariokempe levererar mål och passningar och glädjen är stor. Han håller och han är bra! Nu äntligen kan han börja ge tillbaka till Luleå för de många miljoner han redan luggat oss på utan att tillföra något på 9 månader, då han väsentligen befunnit sig i Stockholm.

20. Men även om hockeyn går bra finns det annat som inte fungerar. Han hoppar gärna över att delta i möten och tillställngar med lagkamraterna och klubben och när han väl är med gnäller han mest.¨ Åker ned till Stockholm så fort han kan. Tillfrågad om vad han gillar mest med Luleå svarar han att ”det går väldigt många flyg mellan Luleå och Stockholm”.

Lite irriterande för mariokempe är det antagligen att han inte behandlas med röda mattan och knäböjningar som jättestärna, för hem till Luleå har kommit Linus Omark, som i massor av år tillhört de allra största stjärnorna i KHL och Schweiz. Medan mariokempe visst haft KHL-kontrakt – men som dussinlirare mer eller mindre.

21. Men skitsamma. Mariokempe och hans penningpilska agent Pilko har andra planer. De består i första hand v att a) mariokempe ska visa att han håller och spelar bra hockey, följt av b) att de ska mygla till honom ett mycket mer välavlönat kontrakt med en ny klubb så att mariokempe och pilko tjänatr mer pengar. 200 000 i månaden är ju löjöigt lite för en sådan stjärna som mariokempe är de överens om. Att de första säsongen dränerat Luleå på 600 000 i månaden utan att leverera mycket mer än att befinna sig i Stockholm och ha det fint skiter de i.

22. Så får matriokempe chansen att spela koskenkorvakupp för Tre Kronor. Och han lyckas utmärkt! Blir Sveriges bästa poängplockare! Media förklarar att nu är mariokempe tillbaka på internationell nivå!

23. Nu jävlar tänker mariokempe och pilko. Nu gäller det att smida medan järnet är varmt! Nu kan pilko bjuda ut mariokempe till alla möjliga klubbar som har pengar. Men då var det en liten detalj: mariokempe och pilko hade avstått från outklausul för att kunna trissa upp lönen och ersättningen från Luleå till extrema höjder, Vad glra? Pilko och mariokempe får en idé)

24. Mariokempe kommer upp till Luleå igen. Men nu är det andra bullar. Hans medspelare i Luleå berättar att innan koskenkorva fungerade allt bra och det var trevlig stämning och t.o.m. mariokempe deltog och tycktes trivas. Men efter koskenkorva var allt ändrat. Mariokempe gnällde och gnydde och inget var bra. Och på isen markerade han mest närvaro, backade så snart det blev besvärligt. Intervjuades u i media och förklarade att Luleå borde satsa på sina junisar i stället, de är bättre än jag är. Redan efter några veckor tog Skuggan och Bulan ett snack med honom. Vad är det med dig? ”Jag trivs inte i Luleå” förklarade Kempe.

25. Hela december håller Luleå på att prata med mariokempe och är beredda att göra allt de kan för att få honom att trivas. Men mariokempe säger blankt nej. Det spelar ingen roll, svarar mariokempe. Luleå är fruktansvärt. Att han tidigare kört sju säsonger väsentligen i skithålor i AHL, Ryssland och Vitryssland utan problem och nu plötsligt upptäckt att ”Luleå är fruktansvärt” för mariokempe som är född och uppvuxen i lilla Kramfors kan tyckas konstigt kanske. Men mariokempe är obeveklig. Jag trivs inte i Luleå. Hur kommer det sig att du inte upptäckte det under det år du tillhört förningen utan plötsligt nu? Kan inte svara på frågan, menar mariokempe, men nu tycker jag att Luleå är skittrist. Det enda som kan göra mig glad är att vi bryter kontraktet. Under december har inte mariokempe spelat för Luleå eftersom han inte bidrar utan skiter i hockeyn och mest bara fungerar som en extrem locker room cancer.

26. Luleå stänger av mariokempe från match och träning, men vägrar bryta kontraktet eftersom mariokempe inte har någon outklausul, vilket mariokempe och pilko avstått från, för att få Luleå att betala extrema fantasibelopp.

27. Mariokempe avslutar kontakten med sin lagkamrater sedan ett år genom ett kort meddelande på den interna gruppen WhatsApp "Tack för mig hörs" och för övrigt stänger han sina sociala medier och vägrar uttala sig i med. Pilko däremot tar en enda intervju där han meddelar en enda sak: vi har kontaktats av massor av klubbar som vill ha mariokempe. För att hetsa och driva upp anbuden.

Personlig kommentar
Jag tycker inte att Luleå skulle tillåtit mariokempe vara i stockholm nu medan han tankar oss på fortsatta 200 000 i månaden. Hellre lånat ut honom gratis till Piteå, Boden eller Pajala Hockey. Visa muskler!

Följer han inte beslutet och vägrar åka till Pajala för att "trivas" så är det bara att sluta betala honom 200 000 i månaden. ; men han har inte en chans att skriva kontrakt med en annan klubb närmaste halvåret. Lär då inte få spela i någon ytterligare vodkakupp och minnet av hans poäng november 2023 lär blekna jämfört med att han väsentligen under 2020, 2023 och halva 2024 inte spelat hockey. Bara "tränat" på egen hand i Stockholm.

Men i vilket fall är jag som medlem i klubben OK på att vi betalar honom 200 000 i månaden fram till juni när kontraktet går ut. För någon måste sätta ned foten och stoppa ljugande spelare och agenter som är beredda att gå över lik för att sno åt sig pengar.

Och det är hela saken.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Anders Klang: Ja, agenten, ja. Det är 38-årige Aljosa Pilko (bild nedan), f d misslyckad målvakt i Slovakien, som numera är mest känd för att han företrätt de svenskar som skrivit nya avtal med KHL sedan Ryssland överföll Ukraina. Pilko har intervjuats av svensk media och förklarat att svenskarna skiter väl i kriget och politiken, deras enda ansvar är att tjäna så mycket pengar som möjligt.

Tydligen kör Pilko sin ryska stil även i Sverige: maximal lön för hans spelare och därmed för honom själv. Skiter i allt annat.
Kommentera