Luleå HF

115795 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2622403

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Modernt hockeyspråk.

"Olle har bett att få lämna oss för Bystad HF eftersom han önskar mer speltid än vi tyvärr kan erbjuda" betyder alltså "Vi sparkar Olle. Han hamnar i Bystad HF". Det begriper de flesta. Det här sättet att inte tala sanning har hamnat i hockeyn sedan mediaträning blivit allt vanligare.

En annan form av hockeyspråk kommer sig av att spelare som blir nervösa när de ska prata härmar andra. Ett exempel på detta är att besvara varenda fråga med "Nej, men..." vilket låter korkat, men eftersom "alla" nu gör det...

En vidrigare företeelse som fått spridning senaste året - inte bara i hockey utan antagligen som följd av försämrad skolgång och att unga inte läser böcker på svenska utan "influensers" på mobilen - är att inte begripa grammatik utan förväxla konditionalis med pluskvamperfekt.

För att bevara frågan "Hur skulle det kännas att vinna SM till våren?" är förstås det riktiga svaret

a) "Det vore underbart" (om vi vann).

Det är också acceptabelt, om man inte behärskar formen "vore", att ta hjälp och svara

b) "Det skulle vara underbart" (om vi vann).

Men det duger verkligen inte att dra till med pluskvamperfekt och svara

c) "Det hade varit underbart" (om vi vann).

Formen c) bryter igenom överallt. Tydligen har den tidigare förekommit längst ned i sydbotten och efter västkusten där de tidigare talade danska då de tillhörde Danmark.

Men det ändrar inte på det faktum att " influencersvenska" låter vidrigt, korkat och förorenar språket.

Det dunkelt skrivna är som regel det dunkelt tänkta och man förvånas inte att läsa sådana tankens giganter sammanfatta sin "hockeyanalys" till att "tränaren måste sparkas", "sportchefen måste sparkas" samt "vi måste köpa in nya spelare" så snart man släppt in ett mål. När man ser sådana "tänkare" stå upp och vingla mentalt undrar man hur det kommer sig att de inte ens begripit att de måste lära sig krypa innan de kan gå.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: En annan form av hockeyspråk kommer sig av att spelare som blir nervösa när de ska prata härmar andra. Ett exempel på detta är att besvara varenda fråga med "Nej, men..." vilket låter korkat, men eftersom "alla" nu gör det...
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Verkligen. Det där uttrycket "Nej men" o.s.v, det är är så jävla enformigt, slentriantmässigt och löjligt, och man har hört uttrycket till leda. Om de då åtminstone någon gång istället hade kunnat säga 'JA! men'..., som faktiskt oftast är mer passande, hade det låtit lite "mindre olämpligt/ enformigt, för de de olika sammanhangen där uttrycken tillämpas.

Vad gäller exemplen du tar upp därefter, är det väl bara att beklaga att ungdomar av idag blivit så dåliga på att uttrycka sig på ett någorlunda korrekt sätt i det svenska språket.
Och nu rasar våra ungdomar återigen i pisaundersökningarna gällande generell allmänbildning. Det är ju bara behärskningen av mobiltelefonens olika tillämpningar som millenniegenerationen, de födda under tidigt 90-tal faktiskt fram t.o.m nu, verkligen övertrumfar de flesta av våra äldres kunskaper. Jag har själv en son på 20 år som är en matematisk begåvning av sällan skådat slag. Han läste flytande vid 4 års ålder, men under gymnasietiden har jag märkt att utvecklingen avstannat rejält, särkilt gällande den allmänbildning som jag själv anser mig besitta, och jag anser att han också hade kunnat ha haft. Men undervisningen har helt uppenbart varit undermålig på just de områdena, det förstod jag tidigt efter att han började studera på Naturlinjen, vilket milt uttryckt är beklagligt. Och jag inbillar mig att undervisningen ser ungefär likvärdig ut oavsett var man befinner sig i landet. Fast det är klart att det vet man ju inte, men det känns iallafall så...

Man hoppas innerligen att undervisningen återigen koncentreras mer mot faktiskt kunskapsvetande, och inte mot olika former av "flummiga resonemang", som kraftigt influerat undervisningen under uppemot 15 år.

Jag bävar på allvar för den tid då de just nu mellan '30-15' år unga individerna i Sverige, på allvar ska börja styra vårat Land. Jag hoppas innerligt att den maktövergången blir extremt utdragen. Annars kan vår demokrati vara hotad inom ett par decennier.
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Ett gott nytt år till alla hockeyvänner!

Hoppas verkligen att Luleå får ihop Bulanhockeyn och det nödvändiga lagspelet nu, när vi blivit av med penningcancern mariokempe. Tycker redan att det sett rejält bättre ut senaste två matcherna med fina insatser av varje spelare, även om de behöver lite mer tid på sig för att lagspelet ska fungera perfekt. Men vilken glädje att se unge Hedqvist och fjärdelinan, mums!

Och när vi nu lämnar det gamla året kan vi passa på att utse årets två glädjande nyheter från Luleåsynvinkel.

1. Limpan kom hem! Kanske den bäste spelare vi någonsin haft!

2. Den andra toppnyheten är en ickenyhet. Varje dag som går utan att vi nås av nyheten att Luleå Hockey släppt penningcancern mariokempe är en lycklig dag. Låt han lida!
Kommentera