Luleå HF

115810 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2657456

Sv: Färjestads BK
Sven.Savage:
I stora delar håller jag med, även om jag är ett fan av saik men icket du.
Sen 2014 har saik inte byggt laget för slutspel. Egentligen inte de två åren man vann sm heller, men de åren hade man så bra lag och var så överlägsna att talang vann ändå.
Så, saik har envist hållit fast vid samma typ av spel och lagbygge sen dess. Det är framgångsrikt i serielunken, topp 4 typ nästan jämt. Men…. slutspelshockey… saik har inte förstått eller vägrat ändra ändra sitt sätt att spela slutspel. Vi har mer silver än Sala silvergruva och det beror på att ledningen i saik tror att det spel som funkar så bra i serien ska funka i slutspel. Ja, en del i det är att saik väger för lite. Snabba och ettriga är vi, men tunga, nja… Det är en stor del i misslyckandet av alla silvermedaljer. Till min stora förtret så ser det likadant ut i år. I en ev. finalserie mot Växjö så tror jag på 0 vinster, mot Färjestad så tar vi en match (borta). Sjäv anser jag att Robban är fel typ av tränare, hans coachingstil kan som bäst beskrivas som frånvarande. Att ta timeout när spelet rasat verkar honom främmande. Nä, ska saik vinna guld så behövs een annan mentalitet och lagbygge. Man vinner inga SM-guld på mest pass i egen zon.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Färjestads BK
Och nu har slutspelet om SM inletts för damerna och just nu pågår första matcherna i kvartsfinalerna och man är inne i andra halvan av tredje perioden.

De bättre placerade lagen från grundserien spelar ju borta idag och har blivit lite jämnare än väntat kan man tycka. T ex har DamPölsan bara oavgjort mot DamPungen och DaMooDoo bara ett måls ledning mot DanDeryd. Men det ordnar sig nog.

TILLÄGG: Jo, i detta nu sätter DaMooDoo 2-4 här nere i Stocksund.
Kommentera

Sv: Färjestads BK
Kåge: Kloka ord!

Det är riktigt imponerande att man lyckats etablera ett i klubben så genomgripande system att man som regel fixar att lyfta in egna junisar, alternativt lånar ut dem något-några år till allsvenskan eller ettan och därefter plocka in dem i egna A-laget. Men - som du säger - det blir samma spelsystem och räcker det?

Något som förvånar är att laget exporterat så många spelare till utlandet, där några lyckats utmärkt men de flesta mer si-så-där och så småningom har de återvänt till SHL. I det läget skulle man väntat sig att de gick in hos Apan igen och tillförde rejält. Men många har valt att gå till andra klubbar, ofta Plastsjö. Man vet ju inte, men det känns som att Apan där inte varit beredda att lägga så mycket pengar på de spelare man tidigare utvecklat och man förväntar sig att de ska vara "solidariska" och komma hem lite billigt. Men tydligen har det funnits köpeklubbar i Sydbotten som lagt upp betydligt mer. Lite förvånande ändå. Nu har Luleå inte exporterat så mycket på senare tid men jag föreställer mig ändå att de som gått skulle komma tillbaka i större utsträckning. T o m att supportrar, sponsorer och ledare skulle varit beredda att betala en del när man vetat vad man skulle fått. Men så tycks det inte ha fungerat hos Apan även om Lundqvist och Forsell senaste åren tycks ha lyckats bättre förstås. Men varför spelar Martin Lundberg för Plastjö undrar man förstås.

Men åter till systemet. när det första åren fungerade riktigt bra sköljde Apan över motståndarna mest hela tiden och med skickliga målskyttar öste man in mål. Det har ju alltid varit Apans hockey, samtidigt som man lagt mindre fokus på försvaret och envist gått på att anfall är bästa försvar.

De första åren lyckades man dock bättre, dels genom att lyckas rekrytera målvakter som levererade, dels genom att man anpassade sig lite grann, sedan man värvat in Rönkens assisterande Bert, som kunde påverka laget lite att medverka i försvaret och inte bara lämna det till ett par backar medan linorna låg uppe vid blå och hotade.

I vilket fall. Med det hoprekryterade laget samt upplyftande starka junisar nådde man ett par glud, men när man senare inte kunde samla lika skickliga spelare - och åren med näsan som sportchef var ju en katastrof när han köpte allt han såg och lyckades bränna 30 miljoner i förlust, men utan sportsligt lyckat - såg man en apa som inte längre fungerade. Att skölja över motståndarna stannade vid att man kom in och la sig efter sargerna för att spela onödiga puckar fram och tillbaka. Först Luleå men därefter många fler klubbar hade utvecklat försvarsspelet och släppte inte in motståndare i slottet. Mot det hade Apan mest att avlossa skott från sarg a la Jockelindström och med försvarare som gärna gick i skottbanan om de kunde, alternativt öppnade fri syn för duktiga vakter, blev det svårt för apan att vinna matcher, även om man "vann skotten".

Och det ÄR en annan hockey man möter numera. Röglet något år, Warulfven, värst Plastsjö och konstigt nog inte Luleå har plockat Apan från slutspel. Med ett bättre försvar och med giftigare spelvändningar. Lite mer a la Tjeckien än Finland.

Vad kan man göra? Värva skickligare spelare? Vore en väg, men dyrt. Värva tyngre och tuffare spelare? Ja, det skulle kunna gå.

Känns som att Apan när de rekryterar spelare gärna köper billigt och oprövat och accepterar att det tar något år innan de kommit in i aphockeyn och bidrar mer. Men det försvagar förstås laget innan de är där.

Tycks som att man är väldigt försiktig med pengarna och en del talar för att man inte har så mycket kulor att köpa för, trots att man redovisar höga belopp för eget kapital. Men det tycks väsentligen bundet och kan ej nyttjas.

Nå, i vilket fall. Personligen skulle jag älska att landets hockey hade sin tyngdpunkt i norr med rejält starka lag i både Luleå och Skellefteå, samt också duktiga surströmmingslag och gärna BurkÖlen också. Tycker att köpelagen i Sydbotten är trista och de borde bäst hålla sig till allsvenskan bara.

Visst. Jag trakkar Apan även om det är mindre nuförtiden men framför allt genom att lyfta apfakta även om de är obekväma. Men i grund och botten gillar jag Apan även om min inställning påverkats av att Apan under ett antal år körde en obehaglig anti-Luleå-inställning där man bl a samarbetade obehagligt nära med en s k brännvinsjournalist som uppträdde som värsta huliganen i obehaglig klack, men detta i media där han spred hur mycket skit som helst om Luleås frörening, ledare, spelare, supportrar, ja allt möjligt. Med apans goda minne.

Tycker att den där anti-Luleå.inställningen hos apan mildrats rejält och delvis är borta även om den ibland sipprar fram. Men det ska nog ordna sig med tiden. Hoppas jag.
Kommentera