Luleå HF

115748 inlägg · 887 ämnen

Inlägg #2679484

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Förslag

NHL har 35 officiella domare och de tjänar i snitt c:a 2,5 miljoner per säsong.

Erbjud 5 miljoner per säsong i SHL för 7 NHL-domare. Det blir 35 miljoner i utgift per år.

Kostnad per klubb för att betala NHL-domarna c:a 2,5 miljoner, eller kanske lite drygt för bostad, resor etc. Plus har vi den höre skatten i Sverige, behöver kompenseras, och soc avgift eftersom artistkontrakt inte kan användas för säsong inklusive slutspel. Säg 4 miljoner per år per klubb då.

SHL har just nu c:a 830 miljoner enligt avtalet med C more fram till 2030 (numera TV4 Play). Var väl tidigare 550 miljoner per år eller liknande. Så ersättningen har kraftigt höjts.

Att anlita NHL-domare till ovan nämnda kostnader skulle innebära att SHL:s klubbar fortsatt får behålla 95% av de nyligen kraftigt ökade pengarna från C more avtalet.

Tidigare ersättning per klubb 47 milj per år, nya ersättningen 60-65 miljoner. Nog fan skulle klubbarna kunde nöja sig med drygt 55-60 miljoner per år.

(Sedan tycker jag iofs att SHL-klubbarna ska avstå från mer så att allsvensk klubbar kan få mer. Men det är en annan sak.)

SPORTSLIGA KONSEKVENSER

I varje SHL-match skulle vi ha en NHL-domare som av de två huvuddomarna.

Vi vet ju alla att för de två huvuddomarna brukar den mest erfarne och uppskattade vara den som sätter tonen för dömeriet under matchen, avgör var tröskeln ska sättas för utvisningar, bestämmer om det är nödvändigt att dela ut en massa "abuse of officials" och liknande för att få respekt eller för att palla trycket. Och den mindre erfarne anpassar sig. Skulle vi ha en NHL-domare på plats är det självklart den som sätter nivån. Och då uppnår vi följande:

1. Nivån på hockeydomarnas insatser blir rejält bättre.

2. Protester från spelare och tränare mot domslut kommer vi att bli av med. Bara att inledningsvis komma överens om att det ska ske och tillsammans överenskomma om rejäla straff för de som bryter mot det.

3. När vi så ändrar karaktär på matcherna och vänjer oss vid att enbart se hockey och slippa allt jävla tjafs, utan kan lita på objektivt dömda matcher, samt acceptera att det ibland blir misstag, så kommer det att leda till att också publiken mer fokuserar på att heja fram sitt eget lag. Samt ge fan i att bara hålla på med att bua, vissla och vråla för att påverka svaga zebror.

4. Och, inte minst: Vilken fantastisk chans för att rekrytera och utbilda nya svenska domare. Kan inte tänka mig en bättre skola för dem.

Jag tror att spelarna, tränarna, klubbarna, publiken, supportrarna och - inte minst de svenska domarna - skulle hälsa en sådan föreslagen förändring med glädje.

Kanske vi bara behöver köra så 4-5 år och därefter klarar vi oss själva igen. Fallerar standarden senare kan vi ju upprepa det.

De "drabbade" skulle förstås vara klubbarna, speciellt sportcheferna/GM som tappar 4 miljoner att handla för. Men den begränsningen tar vi alla med glädje för att bli av med hockeymatcher där zebrornas fallerande insatser påverkar resultaten.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Sven.Savage: TV-avtalet verkar ge betydligt mindre pengar än planerat, citat från Enboms medlemsbrev januari 2024: "En utmaning vi har är att dom centrala intäkterna från SHL endast ökar marginellt trots det nya TV-avtalet. I våra tidigare långsiktiga planer räknade vi med högre centrala intäkter."
Man kan ju undra vilka svarta hål SHL har grävt åt sig själva här..?
Kommentera

Sv: Luleå Hockey 2023-2024: Vägen mot SM-GLUDet!
Välkommen till Delfinen, Plastjö.
Uppladdat:

450x300-omark_2.pngomark_2.png

Kommentera