250kg kärlek

5474 inlägg · 68912 besökare

250kg kärlek hockeyblogg

Till bloggen

Fiskarna

Jägarna, har ni sett den filmen? Personligen måste jag säga att det är en av de bättre svenska filmer som spelats in under senare tid. Det är en rulle som man kan se om och om igen. Den beskriver verkligen det "ursvenska" med jakt och den bild medelsvensson har om jakt och Norrland.

Nu kommer efterföljaren till Jägarna, nämligen Fiskarna.

Ett krig har blossat upp i Jämtland, i och runt om den sjö som en del väljer att beskriva som "Sveriges bästa rödingsjö". Jag talar om Landösjön. Låt mig först av allt, innan jag går in djupare i diskussionen, säga att: jag aldrig skulle låta mig själv att kalla denna sjö för Sveriges bästa rödingsjö. Hur svårt kan det vara att få tillstånd en sjö fylld med röding där man odlar arten och där de mer vilda rödingarna står vid kassarna och äter sig dyngmätt på den mat odlingen ger till de sina? Hur svårt kan det vara, på en skala?

Tydligen om man får tro tidningarna så har en herre från Njurunda besökt Landösjön och tagit för mycket fisk. 10 stycken/dygn är det som gäller. Som ni alla vet är regler till för att följas. Bryter man mot regler får man ta konsekvenserna. Just i detta fall så blir personen "tagen på bar gärning" av tillsynsmän och blir sedermera livstidsavstängd från sjön. Personen tar kontakt med tidningen och gråter ut sin version av det inträffade.

Den tjuvfiskande personen hävdar att han inte alls begått något brott medan tillsynsmännen hävdar att mannen tagit två fiskar för mycket. Kontentan av det hela blir att mannen stängs från Landösjön på livstid. Man får anta att det finns fler och mer graverande bevis för att denna person vekligen systematiskt missbrukar de regler som satts upp för fisket i sjön. Annars måste jag säga att dessa tillsynsmän och det beslut som LFVO kommit fram till bör omprövas. Jag kan väl aldrig tro att det lagbrott personen gjort sig skyldig till skall, i fiskeögon mått mätt, innebära fiskelagens strängaste straff? I så fall får någon vänlig själ förklara för mig varför.

Dock verkar hela denna sjö, by eller you name it, vara ytterst infekterad. Det kastas stora mängder dynga åt alla håll. Det är tillsynsmän som nätar i sjön hur de vill, personer på odlingen som rammar båtar eller "klyktattare" som tar med sig laxrom från Bergeforsen (Indalsälven) som kan smitta hela beståndet av röding och annan fisk i Landösjön. Allt detta för att sko sig själv.
I ena lägret finns männsikor som tror på LFVO, i det andra lägret återfinns de som förefaller ha hamnat på kant med fiskevårdsföreningen. En sak är säker: det är inte ens fel att två träter. I detta fall tror jag det stämmer till 100%.

Som tur är skiter jag uppriktigt sagt i vad som händer i denna sjö, förutom en sak. Jag ser med spänning fram mot påföljderna för detta överfiske som denna fiskare gjort sig skyldig till. Blir påföljden "livstid" så tappar jag än mer tilltron i att människor utan statliga myndigheters inverkan skall bestämma påföljd när ett "brott" begås. Det är ett patetiskt straff för ett ganska harmlöst brott.

För er som vill följa med debatten så kan ni följa den på denna länk: http://users4.smartgb...0-02070-53

Landösjöns hemsida:  http://www.landosjon.se/ 

Artikeln som har vållat den infekterade stämningen: http://ltz.se/nyheter.../1.1308736

Av 250kg kärlek
2009-08-30 21:03


Kommentarer

Intresant!

Hur är det igentligen, är hocleyn det närmaste man komma fisket, eller är det pimplandet?

Hur många fiskar har vi som spelar/spelat hockey i TIK? Svår fråga men det
måste finnas massor av fiskar?

Abron/Arlanda

Är det något jag har lärt mig så är det att saker och ting ska stå i proportion med varandra.
Och att någon ska kunna dömas till livstidsavstängning för 2 fiskar är ju helt galet. Men är det något som jämtar kan så är det att vara tjurig in i absurdum, fast det är inget jag säger tyst här hemma.