Tycho

3410 inlägg · 39647 besökare

Tycho blogg

ES-tipset

Här kommer ett Elitserietips hur grundserien slutar efter 55 omgångar.

1. HV71
Det finns ingenting som talar för någonting annat än att Hv71 tar förstaplatsen. De har bra bredd, bra spets och bra spets på bredden. Daniel Larsson tror jag blir en bra ersättare till Liv och i grundserien tror jag faktiskt att han kommer vara mer nyttig än Liv som hade sina bästa stunder under slutspelen. Om man ser till spelarnamn som Davidsson, Thörnberg, Voutilainen, Bremberg och Puistola är det spelare tom tar plats i alla andra lags förstafemma. Otroligt starka!

2. Färjestad
Har fått igen några ledande spelare och ska på allvar vara med och tampas i toppen av elitserien. Frögren och Wallin kommer vara väldigt viktiga för ev framgång i Karlstad. Osäkerheter sitter hos målvakterna där de dessutom sent fick ersätta Robin Rahm som dopat sig. Kan målvakterna fungera hyfsat tror jag de och Hv71 ganska klart tar de två första placeringarna.

3. SAIK
Två intressanta målvakter, flera unga duktiga backar, bredd och spets på forward gör att SAIK blir att räkna med. Det gäller att de spelare som ifjol fick en nytändning fortsätter att leverera iår. Spelare som Warg, Söderström, Forsberg, Tenkrat och Hagos kan vara riktigt bra när de är bra och helt usla om det inte fungerar. Tror det blir ännu en trevlig säsong för SAIK även om det kan vara en "floppvarning" då tränaren är helt ny och färsk. Det kan gå bra eller helt åt pipan. Dock verkar han vara en frisk fläkt i sammanhanget och det kan bli otroligt intressant att vara SAIK-supporter iår.

4. Frölunda
Är det någon som ska kunna få ordning på Frölunda är det Kenta Johansson. Det blir lite annan kultur med en attityd där pressen ska läggas på motståndarna i sann Lill-Kenta stil. Men det kanske är den medicin som behövs i sillstryparland. Spelare för spelare har de en stark trupp men kanske även en obalanserad trupp där det kanske framförallt saknas lite spets i backbesättningen.

5. Brynäs
Har levt otroligt mycket på Markströms otroliga målvaktsspel och får nu förlita sig på Bjurling och Svedberg. Det låter absolut inte sexigt men Brynäs har några riktigt intressanta unga spelare som kan få det här laget att dels hitta ett mer offensivt spel men också att lyfta i tabellen. De har tränat försvarsspel i många år under Czarnecki och det kanske kan rädda Bjurling/Svedberg till en hyfsad säsong och en säker slutspelsplats.

6. Timrå IK
En hel del intressanta nyförvärv och Pärssinen i nygammal form skulle kunna innebära en trevlig säsong i EON Arena. Många pratar målvakter som den svaga punkten(i alla fall i riksmedia) men jag skulle säga att spelarbredden är den största faran. Det räcker att någon av forwards underpresterar som Satrkov/Nylander för att vi inte ska ha någon 4:e kedja. Det förlorade vi otroligt mycket på ifjol. Det som talar för är Perras ledarstil där det finns mer utrymme för att misslyckas och då tror jag det är mindre chans att vi får nya Starkov/Nylander.
Jag vill ha hit Sonnenberg eller annan forward i samma kaliber under säsongen, oavsett hur det ser ut i matcherna och serien. Men helt klart helst Sonny.

7. Djurgården
Denna tippning kan sammanfattas med ett namn: Marcus Ragnarsson. Utan honom är laget klart mycket ihåligare och då kan placeringen till och med bli ännu sämre. Med Ragnarsson i fjolårsform är laget en topp-4 kandidat. Vissa frågetecken på målvaktssidan och tappet av Marcus Nilson. Nilson var sjukt bra under fjolåret och lämnar ett stort hål efter sig trots att Widing och Ekman anslutit. De måste prestera i seriematcher innan jag blir övertygad att de ersätter Nilson.

8. Modo
Egentligen tror jag ingenting på det här laget och de kan lika gärna sluta på kvalserieplats. Men man ska inte underskatta Challes tjurighet och hur det påverkar de gamla gubbarna i Modo. Det kan bli en nytändning men laget känns otroligt ihåligt. Värvningen av Dimitrakos var viktigt då han kan producera i klass med MZA. Men det gäller att han gör det också. Det har varit en hel del rubriker kring Modo sista säsongerna och det kommer inte bli mindre med Challe i båset. Orkar föreningen med ännu ett år i skottgluggen? Eller blir Challe den första tränaren som sparkas? En sak är säker, det kommer att hända saker i Övik under året. Dock är det svårt att veta om det är positiva eller negativa saker.

9. Luleå
Jag gillar Rönnqvist och det spelsätt han hade i Almtuna. Dock är jag inte helt säker att han får lika bra utdelning i Luleå och elitserien. Med skickligare motståndare som kan spela sig förbi den första höga pressen kan Luleå bli väldigt sårbara. Sen har inte Luleå så bra spelare att de kan ändra en matchbild genom ren skicklighet. Abbott-bröderna kommer nog trivas i den nya spelstilen men är verkligen Jonas Vihko så bra att han kan vara topproducerande i ES? Jag är tveksam...

10. Linköping
Som många andra tror jag LHC är på utåtgående, i alla fall under detta år. Flera ledande spelare har försvunnit och ekonomin är inte vad den en gång varit. Finns det pengar att förstärka laget? Vad har de för kvalitéer utan Melichar, Hlinka och Hlavac? Jag tror de kommer få en jättetung start och de kommer inte ur den svackan. Hlinka och Hlavac tar de ur kvalserien men inte högre än så.

11. Södertälje
Målvakten Riku Helenius kom som en räddande ängel under fjolåret men var inte toppenbra hela tiden. Har en del namnkunniga nyförvärv som kanske inte lyckats så bra när de tidigare varit i elitserien(Saaranheimo, Seikola och Laatikainen). Lyckas alla nyförvärv kan det bli riktigt bra men jag tror att de får problem ännu ett år. De har tappat habila backen Daniel Josefsson och framförallt Linus Klasen och var otroligt bra i slutet av förra säsongen. Det känns som sista chansen för SSK som om de inte lyckas iår kommer att få svårt att orka hålla sig kvar i elitserien med svikande publik. Nu har de gjort en satsning och den måste lyckas.

12. AIK
Har ett trevligt målvaktspar i Fasth och Heino-Lindberg och en backklippa i Dick Tärnström men sen är det tunnsått på dokumenterad kvalité på elitserienivå. De kommer att ta de flesta poängen på hovet inför hemmapubliken. Om de inte lyckas spela bättre än de gjorde mot Timrå under försäsongen kommer de inte ta många poäng. Men det tror jag de kommer göra. Speciellt på hovet som jag skrev tidigare. Men jag kan inte tänka mig att det räcker till något annat än en jumboplats och kvalseriespel till våren. Dock finns det inget som säger att de självklart kommer åka ur så AIK kan bli ett lag som inom ett par år verkligen kan konkurrera i elitserien.

Ny krönika på tikare.se

Silly season - sammanfattning på tikare.se

Brynäs-Timrå

Krönika: Juniorerna, en förutsättning för framgång?

En lysande bra sammanställning av Sundsvalls Tidning på juniorverksamheten bland elitserieklubbarna:
Norrlandsklubbarna i framkant
Sammanställning av elitserieklubbarna
Tankar om juniorverksamhet
Sämst i ES?
Satsar på A-laget

 

Dåliga resultat:
Senaste åren har inte Timrå haft speciellt bra resultat på varken J18 eller J20 nivå. Bästa Timrålaget hade de med -88 laget där bland annat Eric Moe, Christopher Erixon, Oscar Johansson och -89 Sebastian Erixon, Sebastian Hård af Segerstad och Jesper Larsson. Men då var det många som fick chansen på A-lagsnivå i Sundsvall och till viss mån Timrå.

Efter det har det varit otroligt tunnsått för J-20-laget och det finns väl flera orsaker till detta. Jag tror en viktigt orsak är att spelarmaterialet varit för dåligt. Det är dels att det inte kommit fram tillräckligt med bra spelare från egna ungdomsverksamheten. Sedan har inte hockeygymnasiet fångat upp spelare som har tillräckligt mycket kunnat öka kvalitén på juniorsidan. De två klara undantagen är Sean-Michel Sunnqvist och Magnus Pääjärvi-Svensson. Till viss del kan väl även Roc Ticar och Sebastian Lance Owuya  räknas med där.

Timrå måste bli mer attraktiv för såväl lokala som externa spelare för sitt hockeygym och sin ungdoms/juniorverksamhet. Detta gemensamt bör vara sammanflätat för att ge ett bra alternativ till de andra hockeygymnasierna. Vi måste bli attraktivare så vi kan välja mer bland de spelare som söker. Detta för att redan på U16 nivå och uppåt få rätta karaktären utan att för mycket tapp i kvalité. Vi måste ha spelare som brinner för hockeyn och har karaktären för att brinna för Timrå. Som Sebastian Erixon och Anton Lander.

Satsa på vad?
Naturligtvis är det viktigt att satsa på någon som har övergripande ansvar. Denna bör vara heltidsanställd och ska ha full koll på både presumtiva nya spelare till J16 och hur man ska arbeta från skridskoskolan ända upp till J20. Vi måste vara bättre på att jobba metodiskt för att skapa bra hockeyspelare. Därför behöver man någon som kan skapa de förutsättningarna. Det ska inte vara den tränaren som tränar just det laget som ska styra hur det ser ut utan det ska vara klara direktiv från klubben hur man ska träna i olika åldrar. Nu vet jag inte om det ser ut så i Timrå men allt för ofta är det för dålig tråd hur utbildning av spelare ska fungera. Inom de flesta sporter.

Det ska även satsas på att ta hand om spelare på alla plan, det är spelare med rätt attityd och rätt socialt stöd som ger bra spelare från U16 och uppåt. Så många spelare har vi inte på de nivåerna så vi inte kan ha en enskild spelare. Vi kommer aldrig kunna tävla fullt ut med att få de absolut bästa spelarna ens i vårat distrikt om vi inte kan ge en bra helhet för varje spelare. Det ska dessutom vara känt att vi är bra på det! Det är det jag tror på iaf.

Är det viktigt?
Jag skulle säga JA! Speciellt för ett lag som Timrå, Skellefteå och Brynäs(som är de två klubbar som nu är ledande). Lag som har svårt att tävla med de stora pengarna och de stora utbuden. Då måste man få upp spelare som kan spela i det egna laget istället för att köpa in spelare för 3:e och 4:e kedjan. Det skulle vara underbart att kunna plocka in en till två spelare varje år som kan kliva in i A-lagstruppen.

Några som tar möjligheten att ta sig ända till NHL som Lander och Pääjärvi-Svensson. Men även spelare som kan hålla en bra elitserieklass och vara en stomme för laget framöver som t.ex Erixon och Moe. Så har vi haft det sista åren men det har mer varit enskilda duktiga spelare. Andra duktiga spelare har försvunnit utan att ha den  utveckling som kanske hade kunnat förväntas.

Största exemplet på detta är Christopher Erixon som var otroligt duktig på ungdomsnivån. Nu vet inte jag hur det är just med Christopher men jag vet han var besviken på diskussionen och informationen i samband med att han lämnade Timrå. Det ser jag som ett misslyckande för Timrå.

Varför ligger Timrå efter?
Tror den största orsaken faktiskt är pengar. Vi har inte skapat oss den positionen att vi har kunnat lägga de extra miljonerna som en eller två heltidsanställda innebär. För mycket pengar har gått till att stärka upp A-laget för att man har kunnat skapa de ekonomiska möjligheterna att stärka upp juniorersatsningen. Det har helt enkelt prioriterats lite annorlunda än tex SAIK. De besluten förstår jag med tanke på de skadeproblem och dåliga tabellpositioner som Timrå haft de sista åren. Men är det den kortsiktiga eller långsiktiga lösningen som är den bästa?

Viljan att stärka upp juniorverksamheten har funnits men det har inte funnits ordentligt med pengamuskler för att kunna sjösätta det ordentligt. Ett försök var att ta hit Dan Jablonic som var en erkänt bra juniortränare. Tyvärr var laget inte tillräckligt bra så det blev bara en säsong.

Som jag skrev tidigare måste nog Timrå stärka upp på det övergripande planet med minst en junior/talangansvarig som är heltidsanställd. I alla fall om man vill vara med i toppen av J20 med tanke på det lilla distrikt vi är. Då måste vi vara lite bättre än de andra på att hitta talanger. Även om det inte är de största talangerna så talanger som kan ta steget till att bli elitspelare. Gärna med en riktig Timråanda!

Framgång föder framgång
Så är det och jag tror att spelare hellre väljer lag som har ett fungerande J20 med framgångar än ett J20 som hamnar bland de sista och inte får vara med och spela om medaljerna. Detta gäller framförallt våra lokala killar så det verkligen får chansen att spela via Timrå hela vägen upp till A-laget. I hela området som innefattar det mellan Ö-vik och Gävle ska Timrå vara ett minst lika hett alternativ som de andra hockeygymnasierna.

Min tanke är inte att vi ska ta massor av spelare från Modo och Brynäs utan att vi ska behålla våra spelare i distriktet men även vara det bästa alternativet för killar från tex Junsele, Sollefteå eller Östersund. Där ligger vi nog lite i lä. Vi måste skapa förutsättningar för att få bra spelare genom att ha en bra hockeyutbildning, ett bra J18 och J20 lag, en bra social verksamhet och att man har bra möjligheter for framtida A-lagsspel. Inte för att man bör få det utan för att man lärt sig att förtjäna det. Man ska ge killarna uppmärksamhet men också vara tydlig vad som krävs av var och en av dem.

SSK- Timrå: Matchrapport

Timrå - Luleå matchrapport

Timrå - Djurgården: Matchrapport

Vart är klubben på väg?

Jag mår illa!

Fy va tråkigt det är att vara Timråsupporter!

Inte framförallt för att det går dåligt utan för sättet många(högljudda) "supportrar" haterar att det går dåligt.

Såga hit och såga dit..

Sparka här och sparka där...

Köpa den här och köpa den där...

Kris och tsunamivarning...

Det är:

1. Trots allt en sport! Även om jag påverkas av denna sport varje dag...

2. Bara människor det gäller! Inte några robotar!

3. Inte så nattsvart som det verkar framstå här på HS. Sista 5 matcherna ligger vi tvåa i ES...

4. så att man kan inte vinna varje match!

5. Fortfarande långt kvar och en trendbrytning har noterats!

Jag mår verkligen illa!!

1 ·