Tycho

3400 inlägg · 39646 besökare

Tycho blogg

Till bloggen

ES-tipset

Här kommer ett Elitserietips hur grundserien slutar efter 55 omgångar.

1. HV71
Det finns ingenting som talar för någonting annat än att Hv71 tar förstaplatsen. De har bra bredd, bra spets och bra spets på bredden. Daniel Larsson tror jag blir en bra ersättare till Liv och i grundserien tror jag faktiskt att han kommer vara mer nyttig än Liv som hade sina bästa stunder under slutspelen. Om man ser till spelarnamn som Davidsson, Thörnberg, Voutilainen, Bremberg och Puistola är det spelare tom tar plats i alla andra lags förstafemma. Otroligt starka!

2. Färjestad
Har fått igen några ledande spelare och ska på allvar vara med och tampas i toppen av elitserien. Frögren och Wallin kommer vara väldigt viktiga för ev framgång i Karlstad. Osäkerheter sitter hos målvakterna där de dessutom sent fick ersätta Robin Rahm som dopat sig. Kan målvakterna fungera hyfsat tror jag de och Hv71 ganska klart tar de två första placeringarna.

3. SAIK
Två intressanta målvakter, flera unga duktiga backar, bredd och spets på forward gör att SAIK blir att räkna med. Det gäller att de spelare som ifjol fick en nytändning fortsätter att leverera iår. Spelare som Warg, Söderström, Forsberg, Tenkrat och Hagos kan vara riktigt bra när de är bra och helt usla om det inte fungerar. Tror det blir ännu en trevlig säsong för SAIK även om det kan vara en "floppvarning" då tränaren är helt ny och färsk. Det kan gå bra eller helt åt pipan. Dock verkar han vara en frisk fläkt i sammanhanget och det kan bli otroligt intressant att vara SAIK-supporter iår.

4. Frölunda
Är det någon som ska kunna få ordning på Frölunda är det Kenta Johansson. Det blir lite annan kultur med en attityd där pressen ska läggas på motståndarna i sann Lill-Kenta stil. Men det kanske är den medicin som behövs i sillstryparland. Spelare för spelare har de en stark trupp men kanske även en obalanserad trupp där det kanske framförallt saknas lite spets i backbesättningen.

5. Brynäs
Har levt otroligt mycket på Markströms otroliga målvaktsspel och får nu förlita sig på Bjurling och Svedberg. Det låter absolut inte sexigt men Brynäs har några riktigt intressanta unga spelare som kan få det här laget att dels hitta ett mer offensivt spel men också att lyfta i tabellen. De har tränat försvarsspel i många år under Czarnecki och det kanske kan rädda Bjurling/Svedberg till en hyfsad säsong och en säker slutspelsplats.

6. Timrå IK
En hel del intressanta nyförvärv och Pärssinen i nygammal form skulle kunna innebära en trevlig säsong i EON Arena. Många pratar målvakter som den svaga punkten(i alla fall i riksmedia) men jag skulle säga att spelarbredden är den största faran. Det räcker att någon av forwards underpresterar som Satrkov/Nylander för att vi inte ska ha någon 4:e kedja. Det förlorade vi otroligt mycket på ifjol. Det som talar för är Perras ledarstil där det finns mer utrymme för att misslyckas och då tror jag det är mindre chans att vi får nya Starkov/Nylander.
Jag vill ha hit Sonnenberg eller annan forward i samma kaliber under säsongen, oavsett hur det ser ut i matcherna och serien. Men helt klart helst Sonny.

7. Djurgården
Denna tippning kan sammanfattas med ett namn: Marcus Ragnarsson. Utan honom är laget klart mycket ihåligare och då kan placeringen till och med bli ännu sämre. Med Ragnarsson i fjolårsform är laget en topp-4 kandidat. Vissa frågetecken på målvaktssidan och tappet av Marcus Nilson. Nilson var sjukt bra under fjolåret och lämnar ett stort hål efter sig trots att Widing och Ekman anslutit. De måste prestera i seriematcher innan jag blir övertygad att de ersätter Nilson.

8. Modo
Egentligen tror jag ingenting på det här laget och de kan lika gärna sluta på kvalserieplats. Men man ska inte underskatta Challes tjurighet och hur det påverkar de gamla gubbarna i Modo. Det kan bli en nytändning men laget känns otroligt ihåligt. Värvningen av Dimitrakos var viktigt då han kan producera i klass med MZA. Men det gäller att han gör det också. Det har varit en hel del rubriker kring Modo sista säsongerna och det kommer inte bli mindre med Challe i båset. Orkar föreningen med ännu ett år i skottgluggen? Eller blir Challe den första tränaren som sparkas? En sak är säker, det kommer att hända saker i Övik under året. Dock är det svårt att veta om det är positiva eller negativa saker.

9. Luleå
Jag gillar Rönnqvist och det spelsätt han hade i Almtuna. Dock är jag inte helt säker att han får lika bra utdelning i Luleå och elitserien. Med skickligare motståndare som kan spela sig förbi den första höga pressen kan Luleå bli väldigt sårbara. Sen har inte Luleå så bra spelare att de kan ändra en matchbild genom ren skicklighet. Abbott-bröderna kommer nog trivas i den nya spelstilen men är verkligen Jonas Vihko så bra att han kan vara topproducerande i ES? Jag är tveksam...

10. Linköping
Som många andra tror jag LHC är på utåtgående, i alla fall under detta år. Flera ledande spelare har försvunnit och ekonomin är inte vad den en gång varit. Finns det pengar att förstärka laget? Vad har de för kvalitéer utan Melichar, Hlinka och Hlavac? Jag tror de kommer få en jättetung start och de kommer inte ur den svackan. Hlinka och Hlavac tar de ur kvalserien men inte högre än så.

11. Södertälje
Målvakten Riku Helenius kom som en räddande ängel under fjolåret men var inte toppenbra hela tiden. Har en del namnkunniga nyförvärv som kanske inte lyckats så bra när de tidigare varit i elitserien(Saaranheimo, Seikola och Laatikainen). Lyckas alla nyförvärv kan det bli riktigt bra men jag tror att de får problem ännu ett år. De har tappat habila backen Daniel Josefsson och framförallt Linus Klasen och var otroligt bra i slutet av förra säsongen. Det känns som sista chansen för SSK som om de inte lyckas iår kommer att få svårt att orka hålla sig kvar i elitserien med svikande publik. Nu har de gjort en satsning och den måste lyckas.

12. AIK
Har ett trevligt målvaktspar i Fasth och Heino-Lindberg och en backklippa i Dick Tärnström men sen är det tunnsått på dokumenterad kvalité på elitserienivå. De kommer att ta de flesta poängen på hovet inför hemmapubliken. Om de inte lyckas spela bättre än de gjorde mot Timrå under försäsongen kommer de inte ta många poäng. Men det tror jag de kommer göra. Speciellt på hovet som jag skrev tidigare. Men jag kan inte tänka mig att det räcker till något annat än en jumboplats och kvalseriespel till våren. Dock finns det inget som säger att de självklart kommer åka ur så AIK kan bli ett lag som inom ett par år verkligen kan konkurrera i elitserien.

Av Tycho
2010-09-15 16:14