1150x200-modo-header2.png

MoDo Hockey

481545 inlägg · 4078 ämnen

Swedbank Arena.

« · 1391929 · » Till forumet


Sv: Swedbank Arena.
Petey21: LED-skyltar runt arenan vill man gärna ha, dock är dessa sjukt dyra. Kostar en bra bit över 10 miljoner att installera sådana om jag inte kommer ihåg helt galet.
Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
Nu är det inte bygget i Solna denna tråd handlar om, utan den handlar ju fortfarande om lyan. Men hur som helst, det sades ju för några år sedan att man inför varje år skulle förbättra arenan, någon som har hört något om man har några planer på förbättringar nu? Golvklinker på etage 4 skulle inte vara helt fel, samma sak med digitala LED-skyltar runt arenan. En staty av Kabben kanske vore något, hur går det med den saken?
Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
Björn W: För de som vill ha hela bilden (som jag vet att Björn har) så kan det ju vara läge att repetera den här artikeln.
Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
Petey21: De ska inte förbättras, då det är ett medvetet drag att hålla vinsterna i arenabolagen låga och helst obefintliga för att undvika skatteförbränning.

En situation som kvarstår så länge elitverksamheten drivs (tillåts drivas) i ideella föreningar.

Redigerad kommentar

Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
Även om namnet Swedbank Arena är ett minne blott nu så verkar detta vara den officiella arenatråden, och därför passar den bifogade länken här.

Hittade nämligen en sammanställning över landets evenemangsarenor, och för Fjällräven Center verkar det som att tre av de fyra första åren inneburit en förlust. Men vi är i gott sällskap då många andra arenor också gått med förlust, bland annat Scandinavium, Cloetta Center och Löfbergs Lila Arena. Däremot har Kinnarps Arena, Läkerol Arena och märkligt nog Axa Sports Center i Södertälje gått med vinst.

Vad tror ni om dessa siffror? Vad kan skillnaderna bero på? Och hur kan de förbättras?
Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
zigge: Den är officiellt värdelös... Den förra som visade antal sitt/ståplats kvar var MYCKET bättre än denna "hetometer"
Men det var ju "gnäll" ifjol då den flera gånger sa att det inte fanns biljetter kvar trots att så var fallet.

Denna har "pekat" på ungefär samma ställe som nu varenda match förutom emot TIK där den var aningens högre. Så det blir väl runt 5000 eller nåt. Om inte Foppa säger nåt som säljer 1000 till.

Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
Björn W: Kanske har ni debatterat detta redan, men vad ger Åfisiella's symbol Biljettläget för info öht? Betyder rött Fullsatt? Knappast aktuellt i dessa dagar.
Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
spud: Den hyra som kommunen betalar borde rimligen kunna vara högre, då den verksamheten inte inbringar någon ytterligare omsättning till arenan, som elitseriematcherna gör.

(Att sedan kommunens hyra är ett maskerat driftsbidrag är väl en annan del av historien)

Det jag är orolig för är om offerterna som Jerry & co lämnat ut till privata arrangörer av evenemang i arenan är saltade. På så sätt kan eländet nu både ha sett till att minskat antalet evenemang i arenan under sin tid som VD och nu fälla oss när det gäller skatterna. Hur många bevis på vanskötsel krävs innan man kan kräva tillbaka avgångsvederlaget för grov vanskötsel?
Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
"”Den hyra som Modo betalar till er för nyttjande av arenan är lägre än den hyra kommunen betalar trots att Modo nyttjar hallen i väsentligt högre omfattning. " Känns inte så bra.
Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
spud:

Fredrik gick 3-årig ekonomisk utbildning, i en parallellklass till mig. Jag vet inte vad som hände sen, men jag minns honom som en lugn och fin kille. Rätt duktig också, i jämförelse med vissa andra :-D

Utan att döma Fredrik, önskar jag att en administrativ chef i MoDo Hockey, likväl som alla andra chefer i klubben/bolaget är erfarna, grymt slipade och fantastiskt yrkesskickliga.
Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
Häpp, han har till och med erkänt subventionen offentligt. Spännande.

sydsvenskan.se/sport/article361891/23miljonerPercysrabatttillRedhawks.html
Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
El Maco: Visst, men synpunkten från Skatteverket är den samma - att hockeylaget MIF Redhawks subventioneras med en för låg hyra och (underförstått) att skatteintäkter undanhålls staten.
Kommentera

Sv: Swedbank Arena.

Björn W: Jag tror det kan vara en rysare för flera. Men Malmö undrar jag över - äger inte Percy den där isladan själv? Då är väl Redhawks externa hyresgäster?

Jag håller med om ditt tidigare inlägg om att det egentligen är löjligt att inte föreningarna är bolagiserade. Nu tycker jag folkrörelseidén inom svenskt idrottsliv är rätt mysig och i de flesta fall klart ändamålsenligt. Dock skulle skattefrågorna bli betydligt enklare att hantera om det nu är något som gör någon upphetsad av glädje.

En annan kväll kan vi prata moms.

Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
El Maco: Och jag är bara controller-jävel, så jag låter Fredrik Östman och Skatteverket stångas vidare. :-)

I princip håller jag med dig, men av vad jag har förstått när det här var uppe på en medial tapet tidigare under hösten så rör det sig om en samlad granskning av en rad klubbar, bland annat Malmö Redhawks och deras Malmö Arena, så det är ju inte så att MoDo kommer att få stångas ensamt i den här kampen om det bestäms för att stångas. Percy är ju av den naturen att han kan stångas bara för principens skull och för att han vunnit rättsprocesser förut.
Kommentera

Sv: Swedbank Arena.

Björn W: Det kan säkert vara liknande definitioner i båda lagarna. Dock tror jag att Modos problem kan vara att man i första hand ska jämföra med jämförbara lokaler  på orten - vad är det? Vad Friska Viljor betalar för planhyran eller vad Husum Hockey betalar? Det måste vara skillnad att hitta marknadspriset för ett unikt objekt jämfört med att prissätta kontorshyra eller bostadshyror där det finns vettiga jämförelseobjekt.

Jag skulle istället tycka att det enda relevanta jämförelseobjektet för att fastställa något slags marknadspris för en elitseriearena är vad andra lag betalar för sina hockeyarenor och möjligen justera med ett ortsprisindex, till exempel vad en genomsnittlig hyreskostnad per kvadratmeter för kontor och restauranger är i Ö-vik jämfört med Linköping, Karlstad, Gävle, Luleå etc.

Jag tror dock att skatteverket kan få jobba en del med Modofallet, det kan ta flera år innan det är klart. Å andra sidan ökar det risken för Modo också - processer kostar pengar till att börja med och de får man inte tillbaka om man förlorar till slut.

Sen, om jag ska måla fan på väggen lite till så står det i artikeln på nätet att det handlar om cirka 11 miljoner i hyresbelopp och därmed cirka 3 miljoner i eventuell tillkommande skatter. Det stämmer i och för sig om man tar skattesatsen som varit 28 % eller 26,3 %. Dock kan det utdömas så kallat skattetillägg till företag som avgivit felaktiga deklarationer vilket jag tror som mest kan uppgå till summan av den undanhållna skatten. Man kan göra lite saker när man lämnar in deklarationen för att undgå skattetillägg men om det här är ett fall av aj-fan-det-tänkte-vi-inte-på så kanske inte klubben heller vidtog försiktighetsåtgärder. Då riskar de upp till sex miljoner.

Jag ska säga att jag inte är någon skattespecialist så jag kan ha tokfel.

Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
El Maco: Jovisst, men skiljer sig begreppet marknadsmässig hyra i inkomstskattelagen? Jag låter gärna en skattejurist slå mig på fingrarna, men på något sätt så känns det som att Skatteverket har en viss bevisbörda här som inte är lätt, även om EIÖ AB och MoDos agerande kan tyckas lukta illa.

Det här får nog bli ännu ett argument på plussidan för en bolagisering av alla klubbar på elitnivå i Sverige, även om jag inte kommit till någon personlig slutligt åsikt i den frågan.

Kul att skriva motioner, ju. :-)
Kommentera

Sv: Swedbank Arena.

Björn W: Jordabalken har väl inget med skatter att göra? Det där måste vara något annat, en begränsing för oskäliga hyresuttag eller något annat skydd av hyresgäst.

Jag orkar inte surfa inkomstskattelagen men det finns regler runt så kallad "uttagsbeskattning" som jag tror att det här är fråga om. Det vill säga när en ägare överför värden till sig och därmed kringgår beskattning. En underhyra till ägaren Modo Hockey borde träffas av den lagstiftningen.

Som sagt, hockeyforum. Speluppehåll i serien, någon?

Annars är epidemologi stora hockeysnacket på aftonbladet.se  Heja Sundsvall Hockey!

Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
Salle: Måste vara nån sur Linköpingsanhängare på SkV som hitta på detta. Har för mig jag sett, att c:a 2/3 av de skattemål som startas mot iaf företag, förloras av SkV, men i pressen ser det ut som om Skatteverket "hittat" pengar när de startar utredningen. Hoppas även detta mål förloras av SkV. (fd RSV).
Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
Björn W: "Endast om det finns särskilda skäl får hänsyn tas till ökning av lokalens värde, som en hyresgäst har åstadkommit."

Med tanke på denna säsong borde detta väl kunna leda till en sänkning och således ändå mindre hyra.... :-)

Redigerad kommentar

Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
Wayne Gresky: Precis, jäkla stadsbor som försöker skinna oss Hörnett-are som vågat oss in i storstan. :-)
Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
Björn W: Det känns som om vi betalar för mycket helt enkelt! Ocker!!!
Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
Här är lagtexten för begreppet i alla fall. Jordabalken, 12 kapitlet, §57.

Härligt med hockeyforum. :-)

57 a § Vid tillämpningen av 57 § första stycket 5 skall en krävd hyra inte anses som skälig, om den överstiger den hyra som lokalen vid hyrestidens utgång kan antas betinga på öppna marknaden (marknadshyra). Marknadshyran skall i första hand bestämmas med utgångspunkt i en jämförelse med hyran för andra liknande lokaler på orten. Endast om det finns särskilda skäl får hänsyn tas till ökning av lokalens värde, som en hyresgäst har åstadkommit.
Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
spud: Vi får se vad Skatteverket har grävt fram, helt enkelt. Rimligen måste de presentera något som tyder på att EIÖ AB systematiskt särbehandlar MoDo i relation till andra arrangörer.

Finns inte det torde det vara svårt att fastslå något systematiskt fiffel, även om det har en touch av sulfatdoft över sig.

Skriver Kickan här på HS längre så får vi hoppas att hon hoppar in.
Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
spud: Säg det till Saab.
Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
spud: Ungdomslagen från övriga klubbar samt Järved kör på kommunens taxa i och med att kommunen ger driftsbidrag till Modo varje år.
Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
Wayne Gresky: Jo naturligtvis, men man får inte starta bolag och låta den ta större kostnader än vad som är logiskt. Och det luktar tyvärr rätt illa om detta.
Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
spud: En marknad består bara av det utbud och den efterfrågan som finns för den. I det här fallet är det en monsterarena i en liten norrländsk industriort som delvis byggts med subventioner som kommer ifrån kommunala skattemedel och privata förmögenheter.

Dess marknad blir ganska begränsad, så frågan är väl om det är MoDo man i första hand är ute efter i den här processen, det rör ju fler klubbar och det är nog principen som Skatteverket vill ha fastslagen.
Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
spud: Hade man varit mångmiljonär/miljardär så hade man köpt arenan , byggt om restaurangen till ett vardagsrum med stor öl-kyl ,sen hade man suttit i soffan och druckit kalla och tittat på modo när dom tränat gratis
Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
spud: Samtidigt, vad skulle man göra om MoDo inte fanns som hyresgäst? Det finns ju ett visst egenintresse hos arenabolaget att se till att laget har råd att vara i elitserien.
Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
Björn W: Nu använder MODO denna hall oftare än så, men visst är det en definitionsfråga. Sen är det väl inte marknaden som styr detta pris, faktorer som byggnadskostnad och driftkostnad osv bör ju också signalera vart en hyra ska ligga. Vad pyntar järved för sina tider vs vad MODO betalar bprde ju vara intressant.
Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
...och de har missat riktigt grova skattebrott som genomförts i ishockeyklubbar i Öviks kommun förut, ska väl dessutom tilläggas.
Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
spud: Vad det gäller biten om "icke marknadsmässig hyra" så är det ju Skatteverket som kör en hård linje för att tvinga fram något slags riktlinjer för framtiden.

Definitionsmässigt så kan ju i alla fall jag känna att Skatteverket måste definiera vad som är marknaden för uthyrning av 28 kvällar i Swedbank Arena per år i Örnsköldsvik? Hur många är aktörerna som har kommit in med bud och vad har de lagt för bud för att få hyra hallen?

Hårdraget, visst - men uppmärksamhetssökande tjänstemän på Skatteverket har existerat förut.
Kommentera

Sv: Swedbank Arena.

spud:Rolle har slutat, möjligtvis att han jobbar någon slags uppsägningstid.

I vilket fall som helst så är inte denna förening/företag välskött, man kan undra vilka amatörer som sköter juridik, administration samt ekonomi.

Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
Wayne Gresky:
Det är nog många som låtsas att de vet vad de håller på med. Lätt kanske att vakna upp varje morgon och kalla sig själv presschef, kommunikationschef och administrativ chef. Nu är det ju tyvärr inte Vallakiosken de ansvarar för utan en organisation som omsätter +100 mille.
Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
shinzawai: Man kan ju inte låta bli att fundera över om Anders, Jerry och Ecke begravde några fler hundar under sina år på toppen. Det känns inte helt stabilt. Mycken byk är ännu otvättad.
Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
Wayne Gresky: Håller vi på att schabbla bort hela vår elitserieexistens? Oavsett hur denna säsong slutar (förutom SM-guld, men det kommer ju inte att hända) så kommer ännu färre att förnya/skaffa säsongskort t.ex.

Jag ser fan inte att vi spelar i ES om 3 år. :/
Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
spud: Jag har en känsla av att vi ligger sämre till när det gäller bidragsbiten än när det den marknadsmässiga hyran. Vi stack ju dock ut som de med lägst arenakostnad bland de klubbar som byggt eget i den här ab-sammanställningen.
Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
spud:
- Det kan självklart få stora konsekvenser och påverka bland annat rekrytering av spelare.

Nästa säsong får vi värva från svedjeholmen
Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
Berka: Ja, nu är jag ju ingen större ekonom. Men det låter lite cheesy deras antaganden. Och om det är Roland Z som signerat detta, ja då tror jag vi kommer se 3 MSek gå från MODO till skattemyndigheten.

Var det inte någon som sa att Roland skulle sluta? Hans namn är kvar på officiella.
Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
spud: Skulle smaka med 3 miljoner åt hellvete
Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
Ojoj nu brinner det i krokarna.

Fredrik Östman är väl knappast ekonomichef? Han har väl hand om administrationen, men är han ekonom ens?
Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
Salle: Tror inte våra räntekostnader är inräknade i dessa 5 miljoner. Utan dessa 5 miljoner är nog bara driften. Bengans lön och sånt.
Kommentera

Sv: Swedbank Arena.

Detta känns ju positivt. Men man undrar ju hur andra klubbägda arenor (LLA, KA, ASC) kan vara så j-a mycket dyrare i hyra/drift än SA?

Sen måste masonitepriserna vara otroligt höga för hur annars kan det kosta så ortoligt mycket för kennelnklubbens lilla koja...

[url=www.aftonbladet.se/sportbladet/hockeybladet/sverige/elitserien/linkoping/article5733819.ab]Arenorna kostar på...[/url]

Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
Salle: Smart att ta den adressen.
Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
Och efter några år så kommer en hemsida också

www.swedbankarena.se/
Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
Frisco: Äh, jäkla sparkstötting!
Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
Paddan: Rykten säger att det blir Banco som serverar öl i den nya baren nästa säsong.
www.bancobryggeri.se/produkter/images/allsvenskkvartett.jpg
Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
Vilken skön vändning idag!
Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
Har hört ryktas att sportbarerna på etage 4 kommer att förändras nästa säsong. Det sägs att man planerar att göra en enda stor sportbar "mellan de båda trapphusen" på etage 4 där det nu är kiosker. Sportbarerna bakom 401 och 408 skulle då försvinna.
Kommentera

Sv: Swedbank Arena.
spud: Länken kom med för att åskådliggöra hans engagemang i frågan, alla kanske inte känner till det. Han var ju faktiskt delägare också.
Kommentera

« · 1391929 · »