1150x200-modo-header2.png

MoDo Hockey

481845 inlägg · 4079 ämnen

Inlägg #1299318

Sv: Apropå ingenting...
Sitter å kollar lite sammandrag från senaste omgångarna i khl och jag förbluffas över de öerhört svala intresset på läktarna.

Khlklubbar har i vissa fall gett spelare drömlöner, som inte ens nhlklubbar kan betala, men hur fan finansierar dom detta, man har ju hört om miljardärer som pumpar i pengar, men vilken affärsman vill stå och i princip skänka bort pengar år efter år?

Just nu är det match mellan Vityas - salavat och uppskattningsvis är det 2000 åskådare på plats.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Apropå ingenting...
Berka: Kunde inte släppa det här med de ryska publiksiffrorna, så jag tankade ner de publiksnitt som angetts på hockeyarenas.net för samtliga ryska lag som haft flerårig representation i KHL och dess föregångare under åren 2002-2010 och bearbetade det i en Excel-fil.

När det gäller lagen utanför Moskvaregionen så har de haft en grym publikutveckling, upp cirka 77% sedan säsongen 2001-02. Faktum är att det till och med skett en ökning sedan KHL-starten på cirka 17% för de här klubbarna, trots finanskris, havererade råvarupriser samt att många av dem ligger nära sina kapacitetstak i de nuvarande arenorna.

När det gäller Moskva-lagen så har jag lagt dem i en grupp för sig och den är betydligt svalare, samt att det är uppkomlingarna Atlant och Vitjaz som haft den bästa utvecklingen. Kanske det inte är så kul för den nya medelklassen att stötta KGBs lag (Dynamo) eller Röda Arméns (CSKA) utan man kan tänka sig att hoppa på en uppkomling?
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
Berka: Jag skrev ett blogginlägg om det där för några år sedan, men så länge du inte har en rysk medelklass som har en köpkraft som är i paritet med Västeuropas eller Nordamerikas så spelar det ingen roll om stolarna är fyllda eller inte - ägarna betalar och vet mycket väl att de måste ta kostnader under många år för att driva igenom den här ligan som också har politiska undertoner. Publikintäkterna blir underordnade ägarnas insatser, ligagemensam sponsring och TV-intäkter. Att biljettintäkter är en så pass stor del av kakan som den är i exempelvis Sverige är en ganska extrem situation och i år har vi ju fått tecken på att klubbarna möjligen börjar dra för hårt i gummibandet med sina ideliga prishöjningar på biljetterna, samtidigt som många människor fortfarande har en ansträngd privatekonomi efter lågkonjunkturen.


Sedan är det ju en  ganska drastisk skillnad i industristäder i Sibiren jämfört med lag från Moskva-regionen (Som ju Vitjaz Tjechov kommer ifrån). Det är sällan man ser tomma stolar i Omsk, Ufa, Magnitogorsk m.fl.

Redigerad kommentar

Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
Berka: jag har aldrig trott på satsningen KHL... det saknas publikunderlag och internationellt intresse. De kan inte utmana NHL, dom kan inte ens utmana ES i vad vi svenskar vill se.
Kommentera