1150x200-modo-header2.png

MoDo Hockey

481845 inlägg · 4079 ämnen

Inlägg #1300738

Sv: Apropå ingenting...

Björn W:

Huruvida KHL är lyckat eller inte, går knappast att mäta med den svenska eller amerikanska måttstocken. Det blir mest nys och myter då.

Går man två decennier tillbaka i tiden kunde ett svenskt brödgäng byta till sig en rysk klasspelare mot en begagnad buss och en hink med puckar.

Runt millenieskiftet snittade RHL knappt över 3 000 och hade då nästan dominerats av enbart två lag, Dynamo Moskva och Lada Togliatti i 10 år.

07/08 (sista säsongen av Ryska Superligan) gick snittet för första gången över 5 000 i rysk och sovjetisk historia. Idag närmar sig snittet 6 000. Man har alltså haft en publikökning runt 70% sista decenniet.

Idag handlar det heller inte bara om Dynamo Moskva och Lada Togliatti (återinträder 12/13), utan idag ståtar man med nästan dussinet storlag. Skulle man exempelvis räkna ut ett publiksnitt på de 12 bästa publiklagen i Ryssland...ja då hamnar man nästan 1 000 bättre än ES.

Så den dynamiska effekten i rysk hockey bygger ju knappast enbart på välvilliga mecenater. Det finns även en tydlig ekonomisk expansion i och med det stora ökande intresset.

Skulle det kommande decenniet utvecklas i samma tecken, så är det ju ingen tvekan om att KHL förpassar resten av Europa till något sorts B-träsk.

Själv har jag alltid varit tveksam till om KHL har en kostym tillräcklig för 24 lag? Jag väntar på segregeringen där ligan börjar delas upp i bättre och sämre lag. Tyvärr verkar det inte hända, istället blir det fler och fler lag som hänger på toppen. Inom två år kommer ligan att innehålla 26 lag.

Finns det en strategi bakom detta? Att man matar på med nya lag hela tiden, för att förhoppningsvis skapa ytterligare några topplag? Skulle man i dagsläget gå ner till 12-16 lag skulle man ju få en ruggig klassliga med europeiska mått mätt. Det är svårt med ryssar ibland, att veta om dom riktigt korkade, eller om dom tänkt längre än någon vågat ana.

Det är svårt att tänka sig, att KHL i dagsläget skulle vara intresserade av något Europa-samarbete, av det slaget som man tänker sig i Sverige, Finland, Tyskland och centraleuropa.

Någonstans lär det ta stopp för KHL när det gäller att etablera fler kvalitetslag. Speciellt gäller detta för ryska lag, som har en utlänningsbegränsning på 5 spelare per lag och där bara 4 får vara ombytta per match.

Det här påverkar väl löneläget en hel del? Man har ju i mycket kopierat den schweiziska modellen då det gäller utlänningar. Få utlänningar som får snuskigt bra betalt, i jämförelse med att spela i något annat europeiskt land.

Men skall man fortsätta att växa i samma takt som man gjort under 2000-talet, så behöver man nog öka på det utländska inslaget eller kanske helt slopa utlänningsbegränsningarna.

Detta skulle nog på sikt gynna oss i väst, eftersom det då skulle bli svårt att ligga kvar på de sanslösa lönenivåer som man idag erbjuder utländska spelare.

KHL är en spännande företeelse i 2000-talets hockeyeuropa.

Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Apropå ingenting...
Et tu Brute: Jag var inne på just det där i bloggposten från hösten 2008 som jag nu hittade igen - det är en helt ny åskådarkultur som KHL håller på att bygga i rysk ishockey. Siffrorna vi nu ser är, precis du skriver, historiskt höga och ett helt koppel av lagen slår ju nu i sina kapacitetstak.

Mecenatskapet i den ryska kulturen är en stabiliserande, riskminskande faktor för KHL - inte en belastning eller ett hot. Det är den biten som svensk kvällspress helt har missat. Slår de andra intäktsfaktorerna allt bättre ut så är mecenatskapet bara ytterligare en faktor som ger en konkurrensfördel gentemot NHL.

Redigerad kommentar

Kommentera