1150x200-modo-header2.png

MoDo Hockey

481092 inlägg · 4078 ämnen

Inlägg #1304569

Sv: Apropå ingenting...
Bad_Brett: "Visst är det rörande att se ishockeymiljardärer dela ut leksaker till cancersjuka barn, men i ärlighetens namn är det bara ett sätt för NHL-klubbarna att höja sin status. "

Här har du missat en otroligt viktig sak. Det är INTE leksakerna som är det väsentliga i det fallet. Många av barnen har dessa spelare som idoler och just besöket från profilerna kan få dem på väldigt gott humör i månader efteråt. För barn som har cancer eller av andra orsaker ligger på sjukhus kan en enkel autograf från sin idol betyda oerhört mycket, så jag tycker att ditt inlägg är en smula osmakligt.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Apropå ingenting...
J F K: Hakar Forsberg på trenden och döper om sig till Peter Foppa?
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
J F K:

Välkommen!

Jag tror snarare att du missade min poäng. NHL-klubbarna hade tillsammans potentiellt kunnat donera miljardbelopp direkt till cancerforskning, men detta hade aldrig gett samma PR-effekt som en bild av hur bröderna Sedin lämnar över ett paket till en ett cancersjukt barn med glädjetårar i ansiktet. Denna typ av patos går direkt in i amerikanernas hjärtan. Man behöver bara se ett avsnitt av Oprah Winfrey för att inse att det är på detta sätt, där hela publiken kan sitta med näsdukar på grund av ett rörande repotage.

Vad som är väldigt typiskt för den amerikanen är att individen går före mängden. Att amerikanska stidsflygplan av misstag har bombat sönder en skola i Irak kan man lätt sopa under mattan; Däremot är man oerhört stolt att visa upp ett rörande repotage om en afrikansk familj som hotades av svält, men som sedan fick chansen att uppleva den amerikanska drömmen. Sådant är lätt att idenfitifera sig med.

Att Norman Borlaugh tros ha räddat en _miljard_ människor från svält eller att Bill Gates donerar 10 miljarder till vaccin är emellertid ingenting som får människor att gråta. Det är bara siffror, det är ingenting den gemene amerikanen kan identifiera sig med.

Problemet är att folk slutar se helhetsbilden. Det är lätt att bli känslosam i dessa sammanhang och engagera sig i enskilda fall - Och det är just detta NHL-klubbarna utnyttjar. Om en ishockeyspelare vill göra en god gärning genom att hälsa på cancersjuka barn, så är det förstås oerhört behjärtansvärt. Det jag vänder mig emot är hur NHL-klubbarna (tillsammans en rad amerikanska företag) utnyttjar situationen för att vinna PR. Det är precis samma modell som många tiggare använder sig av, där de visar upp en bild av två spinkinga barn med tårar i ögonen som sägs vara deras.

I en tid då allt fler influenser hämtas från andra sidan Atlanten, är jag föga förvånad över denna utveckling, men likväl är det ingenting jag kommer stötta. Jag tror på en värld där alla människor är lika mycket värda, där man använder resurserna på ett sätt som i det långa loppet kan förbättra situationen för de stora massorna, istället för att kasta tärning för att välja ut några enstaka sjuka barn som muntras upp - för att sedan användas som reklampelare.
Kommentera