1150x200-modo-header2.png

MoDo Hockey

478919 inlägg · 4078 ämnen

Inlägg #1304228

Sv: Apropå ingenting...
NuMo:

Äh... Den där välgörenhetsgrejen är alldeles för amerikansk för min smak. Vi fick ett smakrov av detta efter Tsunami-katastrofen, då det våldsamma tävlandet där principen var att den som, i förhållande till sin inkomst, kunde donera mest var bäst.

Jag fick ta del av en väldigt talande exempel på detta under en middagsbjudning i helgen: I en mellanstadieskola var det en tradition att alla barnen en gång om åren tog med sig 10 kr till skolan för att donera till välgörenhet. Tanken med detta var att barnen skulle lära sig att tänka på andra, bättre behövande. En pojke i klassen hade inte med sig 10 kr; Nej, istället hade han med sig 500 kr(!) Man kan misstänka att han föräldrar hade ett finger med i spelet, vilket gör bilden ännu mer talande, nämligen att välgörenhet i regel huvudsakligen går ut på att boosta sitt eget ego.

Visst är det rörande att se ishockeymiljardärer dela ut leksaker till cancersjuka barn, men i ärlighetens namn är det bara ett sätt för NHL-klubbarna att höja sin status. Jänkarna är galna i välgörenhet, för det tjänar som ytterligare ett bevis på att USA är "världens största demokrati" och landet som alla drömmer att åka till. Det mest tragikomiska är väl nästan hur man lottar ut green cards så att ett fåtal familjer i fattiga länder får en chans att uppleva "den amerikanska drömmen".

Sanningen är emellertid att de flesta biståndsprojekt är rena fiaskon. Jag kan mala på i evigheter om allt från brunnborrningar i Peru till pappersbruk i Mufindi. Att skicka ner lite prylar till hockeyklubbar i Baltikum kan ju tyckas vara en lågriskinvestering, men likväl så hamnar grejorna troligtvis hos de barn som redan har det ganska bra.

Men även om projektet skulle visa sig bli lyckat, så finns det alltid en fara när det går inflation i dessa saker. Går man ut med i tidningen och skryter om "hur man är först i landet", så handlar det enligt mig inte längre om välgörenhet. Det är en PR-kupp där man utnyttjar fattigare länder huvudsakligen i syftet att förbättra sin egen image - och sådant äcklar mig.

Sluta tävla i vem som kan donera bort flest leksaker! Vill ni hjälpa, bli rika på kunskap först, så att ni kan vara säkra på var insatserna kommer göra mest nytta.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Apropå ingenting...
Bad_Brett: "Visst är det rörande att se ishockeymiljardärer dela ut leksaker till cancersjuka barn, men i ärlighetens namn är det bara ett sätt för NHL-klubbarna att höja sin status. "

Här har du missat en otroligt viktig sak. Det är INTE leksakerna som är det väsentliga i det fallet. Många av barnen har dessa spelare som idoler och just besöket från profilerna kan få dem på väldigt gott humör i månader efteråt. För barn som har cancer eller av andra orsaker ligger på sjukhus kan en enkel autograf från sin idol betyda oerhört mycket, så jag tycker att ditt inlägg är en smula osmakligt.
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
Bad_Brett: Visst äre så, fråga Haiti, som blev lovad hur många biljoner som helst - de väntar fortfarande! Eller, iaf "the little people", regerinstjänstemän o andra skrupelfria typer har nog fickorna fulla. O titta på Afrika, tex Zimbabwe, presidenten vältrar sig i lyx o guld-palats, folket svälter, vi sänder pengar - till presidenten! Man blir matt, av hur snett bistånd går.
Röda Korset, Bengans födkrok. Sida, glidar-org som åker omkring i 1:a klass , Bai Bang o andra fem:ettor, listan blir hur lång som helst, som en känd person skulle sagt.
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
NuMo och Bad_Brett:

Jag tänkte skicka ett sånt här. Perfekt för en som gillar att ge bort presenter och tycker att det är trevligt att dela med sig till de som har det sämre ibland. Och jepp, jag tycker om att berätta för folk att jag gör det också.

Klickar man sig vidare på sidan kan man se berättelser från förra årets utdelning, vilka som fick paket och sådär.
Kommentera