1150x200-modo-header2.png

MoDo Hockey

481577 inlägg · 4079 ämnen

Inlägg #2047541

Sv: Apropå ingenting...
Sven.Savage:

Desinformation om att barn inte sprider viruset:
www.aftonbladet.se/nyheter/a/OpJxqb/myndigheten-barn-sprider-inte-viruset

Medan italienska läkare uppger att barn är "crazy carriers":
www.itv.com/news/2020-03-11/italy-doctors-coronavirus-covid-19-quarantine-milan-health/

Helt ny läsning om aerosoler:
www.livescience.com/coronavirus-can-spread-as-an-aerosol.html

Forskare har hittat spår av viruset i luftkonditionering på sjukhus:
www.dailymail.co.uk/news/article-8086457/Coronavirus-spread-air-conditioning-contagious-previously-thought.html

Rapporter från italienska läkare säger att antalet unga som hamnar i respiratorer ökar enormt. Förklaringen tros vara att sjukdomen kan vara väldigt utdragen och att yngre människors bättre fysik gör att de kan tackla sjukdomen betydligt längre innan de behöver vård. Men samtidigt ser vi det är ytterst få som har blivit rapporterade om återhämtade, och som någon sade är det märkligt att det inte görs fler intervjuer med människor som har blivit friskförklarade. Givetvis spekulationer, men det skulle kunna tyda på att begreppet "frisk" inte innebär att de drar till gymmet och kör på som vanligt...
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Apropå ingenting...
Bad_Brett: och hur friskförklaras svenskar från Corona? Jo såhär (helt galet):

”Nu har han blivit förklarad frisk – utan provtagning.
– De har ändrat reglerna några gånger kring detta. Först handlade det om två prover som skulle vara negativa. Men det ändrades i onsdags. Då sa läkarna att man skulle vara symtomfri i sex till åtta dagar. I går kväll (läs torsdag) ändrades det igen och nu gällde bara två dagar utan symtom, säger Gustav Sternå, som fick beskedet på torsdagen.”
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
Bad_Brett: Nu har jag inte fungerande nät där jag är; får upp snacket, min mail och trasan bara ungefär. Så jag kan väsentligen inte läsa det du länkar till. Men personligen brukar jag ändå skita i det mesta som kommer i media men däremot läsa det som publiceras i vetenskapliga tidskrifter: ett vanligen ganska mycket säkrare sätt att ta emot, granska, analysera och validera information. Även i sådana omständigheter kan rapporterade "fakta" vara felaktiga (och är det förvånansvärt ofta) och det visar sig så småningom, när det inte kunnat upprepats av andra oberoende.

De två sista låter ju dock lite intressanta. HUR har de påvisat? Har de kunnat odla virus? D v s visa att det handlat om replikativt virus? Är det bara påvisning av virusspecifik nukleinsyra kan det inte accepteras visa "smittsamt virus" utan kan helt enkelt vara ofarliga virusrester"- Med det sagt skulle jag inte vara förvånad om replikativt virus påvisas i ventilatinssystem. Nästa fråga blir dock "hur stor betydelse för smittspridning har det"?

Du måste läsa artiklar i tabloider och även annan media med ett kritiskt öga. Tidningen sätter rubriken för att sälja klick. Ta exemplet Trasans rubrik "Myndigheten: Barn sprider inte viruset" och likaledes ingressen. Läs artikeln, säger myndigheten så? Nej. Och är det korrekt citerat?

WHO-studie i Kina "I studien har man inte kunnat hitta några exempel på fall där smittan spridits från barn till barn och inte heller från barn till vuxna."

De flesta inser att det INTE är facit, bara att man inte lyckats och det talar emot att det är en betydande smittväg. Samtidigt förstår de flesta att det varit riktigt svårt för WHO - det är egentligen kinserna alltså - att kunna bedriva sådana och välkontrollerade studier. I den här fasen gör man så gott man kan men invändningsfritt blir det inte.

"verkar barn inte uppvisa lika starka symtom och därför kan de inte sprida smittan på samma sätt" TROTS ATT JAG FAKTISKT RÅKAR VETA att trasan i just detta fall klippte bort bisatsen "även om en viss smittspridning från barn förstås kan ske."

Där har du fakta. Upprepade provtagningar på infekterade har visat att allra flest utsöndring av virus har de som är mest sjuka (även om det förstås som alltid finns undantag sk superspreaders), vidare har infekterade barn vanligen varit betydligt friskare eller t o m utan symptom och vid undersökning av dessa har deras virusnivåer varit betydligt lägre.

Men jag försvarar INTE att skolor kan vara öppna eftersom inte barn sprider SARS-COV-2. Nog sprider de, om än i lägre, kanske betydligt lägre omfattning. Hur mycket vet ingen exakt idag. Och ja, jag tycker definitivt att det är ett klokt beslut tills vidare i Sverige att INTE stänga skolor. Vi får se hur det blir framöver, det kan mycket väl bli så att skolor stängs beroende av utveckling. Men i vissa grannländer som stängt skolor har det inte varit beslut baserade på fakta, men tagna av politiker som utan att lyssna på fakta vill visa att "de är beredda till kraftfulla åtgärder!"

Men. Att barn smittar varandra är enligt all nuvarande information inte en farlig konsekvens; däremot KAN det bli farligt om de smittar far- eller morföräldrar. Eller annan i riskgrupp.
Kommentera