1150x200-modo-header2.png

MoDo Hockey

480195 inlägg · 4078 ämnen

Inlägg #2047536

Sv: Apropå ingenting...
Amitiel: Nog är det luftburet. Den som är sjuk har massor av virus i nedre luftvägarna och om den hostar eller än värre nyser skickar det ut i luften varpå någon kan inandas det hela. Nu faller det rätt snabbt till marken vanligen inom 1-2 meter och blir ofarligt. Det ser faktiskt ut som att för SARS-CoV-2 är denna luftspridning är av större betydelse än den ofta mer effektiva kontaktsmittan "ta i stolpe på buss därefter klia sig i näsan typ" för många luftvägsvirus.

När du läser tidningar eller hör i media att "expert" uttalar sig är det ett fint tips att fundera på om vederbörande är intressent av något slah; vad har hen att vinna på att någon lyssnar på vederbörande, är hen ute efter att få anslag för forskning eller annat? Visst borde de ha koll på fakta men allvarligt talat, de som i kommit till tals eftersom de "faktiskt jobbar och undersöker viruset för att ta fram ett vaccin" har vanligen talat så okunnigt att man skrattat högt åt underhållningen. Och då känner jag ändå personligen de flesta sådana.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Apropå ingenting...
Sven.Savage: Just därför är det kanske viktigt att poängtera att munskydd skyddar. Men kanske inte den som bär det, utan alla andra. Viktigt att inte ta av sig munskyddet så att man kan få en sån där extra skön nys rakt ut i luften.
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
Sven.Savage:

Nja inte riktigt, mer som en light version, den behöver fortfarande dropparna för att överleva utanför kroppen, riktig luftburen behöver inte det, den finns i luften och då spelar det ingen roll om en sjuk finns där eller inte, det räcker att dom varit där och andas.


Beroende på hur länge det överlever utanför kroppen, så skulle det om det är riktigt illa vara så att en smittad går in på en affär, och 3 dagar senare går du in där och blir sjuk bara av att andas in luften.
Nu dör ju alla virus relativt snabbt utanför kroppen så var bara ett extreme exempel jag tog.¨

Och är ju därför experter får total panik vid varje Ebola utbrytning, skulle den blir luftburen så hejdå världen.
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
Sven.Savage:

Desinformation om att barn inte sprider viruset:
www.aftonbladet.se/nyheter/a/OpJxqb/myndigheten-barn-sprider-inte-viruset

Medan italienska läkare uppger att barn är "crazy carriers":
www.itv.com/news/2020-03-11/italy-doctors-coronavirus-covid-19-quarantine-milan-health/

Helt ny läsning om aerosoler:
www.livescience.com/coronavirus-can-spread-as-an-aerosol.html

Forskare har hittat spår av viruset i luftkonditionering på sjukhus:
www.dailymail.co.uk/news/article-8086457/Coronavirus-spread-air-conditioning-contagious-previously-thought.html

Rapporter från italienska läkare säger att antalet unga som hamnar i respiratorer ökar enormt. Förklaringen tros vara att sjukdomen kan vara väldigt utdragen och att yngre människors bättre fysik gör att de kan tackla sjukdomen betydligt längre innan de behöver vård. Men samtidigt ser vi det är ytterst få som har blivit rapporterade om återhämtade, och som någon sade är det märkligt att det inte görs fler intervjuer med människor som har blivit friskförklarade. Givetvis spekulationer, men det skulle kunna tyda på att begreppet "frisk" inte innebär att de drar till gymmet och kör på som vanligt...
Kommentera