1150x200-modo-header2.png

MoDo Hockey

481571 inlägg · 4078 ämnen

Inlägg #2047542

Sv: Apropå ingenting...
Sven.Savage:

Nja inte riktigt, mer som en light version, den behöver fortfarande dropparna för att överleva utanför kroppen, riktig luftburen behöver inte det, den finns i luften och då spelar det ingen roll om en sjuk finns där eller inte, det räcker att dom varit där och andas.


Beroende på hur länge det överlever utanför kroppen, så skulle det om det är riktigt illa vara så att en smittad går in på en affär, och 3 dagar senare går du in där och blir sjuk bara av att andas in luften.
Nu dör ju alla virus relativt snabbt utanför kroppen så var bara ett extreme exempel jag tog.¨

Och är ju därför experter får total panik vid varje Ebola utbrytning, skulle den blir luftburen så hejdå världen.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Apropå ingenting...
Amitiel: Överleva och överleva. Virus lever inte. Egentligen betyder virus "gift" och det spelar bättre ämnets förmåga: hitta en cell - mänsklig, animal, växt etc - som har en receptor på ytan dit viruset kan fästa inklusive nå en mekanism att komma in i cellen för att styra cellen att "tillverka en massa kopior av viruset så länge cellen pallar innan den går under, vanligen genom cellulärt självmord faktiskt". De nya kopiorna släpps ut för att infektera nya celler hos värden till dess att dennes immunsvar kämpat ner den elake; ibland har den då hunnit nå andra organismers celler "smittat". Sedan finns det undantags virus typ herpes, vattkoppsvirus, hiv m fl som kan bli vilande, vanligen då inkorporerade i värdcellens kromosomer. För att senare eventuellt aktiveras.

Jo. Cellerna skickas normalt inte ut helt "rena" utan i mikrodroppar omgiven av vatten eller annan vätska från - i detta fall - luftrören - s k droplets som, om de är stora nog snabbt faller till marken. Blir det cirkulerande l luften något tag torkar de snabbt in, minskar de snabbt i storlek och har därigenom bättre förmåga att bli luftburna längre. Men samtidigt förlorar de skyddet mot omgivningsmiljön och dukar snabbt under; en del mindre resistenta än andra.

Tre dagar virusöverlevnad i butiksluft? Nej, där vågar jag slå vad om hur mycket som helst att du är fel ute. Det finns inte.

"experter får total panik vid varje Ebola utbrytning, skulle den blir luftburen så hejdå världen"

Återigen är det inte så. Jag påstår att ingen expert på ebola är det minsta rädd för att det viruset ska konvertera till luftburen smitta. det är snarare zombiefilmer man hittar på sådant.

Men det är klokt att inse att det riktiga hotet är en variant av influensa eller eventuellt corona eller annat luftvägsvirus med gott förmåga till luftburen/kontaktmedierad droppsmitta som samtidigt är högvirulent "orsakar svår morbiditet/mortalitet hos infekterade". DET är en fullt möjligt händelse och DET borde vi ha beredskap mot. Och helst göra de insatser som motverkar en sådan utveckling.
Kommentera