1150x200-modo-header2.png

MoDo Hockey

480246 inlägg · 4078 ämnen

Inlägg #2228933

Sv: Apropå ingenting...
KB65: Det där med att sätta ett spelsystem är nog betydligt svårare än man kan tro. Hur ska man på träningspass få spelarna att förstå när man ska forechecka och när man ska backa hem. När man ska sätta press (med understöd) och när man ska avvakta. Hur man ska åka när man vunnit pucken och hur man ska åka när man förlorar den osv. Det finns sinnessjukt många situationer ute på isen där spelare måste göra avvägningar och frågan är hur man pedagogiskt lär dem det genom övningar. Dessutom måste spelarna veta hur medspelarna också kommer agera, så att inte två forecheckar och resten bara backar hem o.dyl.

Jag tror att vi läktarcoacher knappast kan sätta oss in i hur man kan bryta ned alla spelmoment och träna dem individuellt, samtidigt som man förmedlar till spelarna hur de ska tänka i just den situationen. Dvs, tränar man på ett helt skeende är det så mycket som kan gå annorlunda mot plan, så man måste bryta ned det i mindre beståndsdelar. Sedan nöta och nöta. När spelaren väl hamnar i situationen på isen så måste det sitta. Man har inte tid att fundera ett par sekunder på "hur var det nu Karlin sa att vi skulle göra i den här situationen".

Det verkar som att Karlin är väldigt pedagogisk där och vet precis hur han vill ha det. Alla hans lag har vetat precis hur man ska spel, vilka avvägningar man ska göra osv. Sedan kan det såklart ändå bli fel, men om man jämför de två sista matcherna vi spelat med hur det såg ut innan Sundqvist ifjol är det milsvidd skillnad. Spelare som känner sig trygga och vet var de ska vara och hur man ska åka, jämfört med fjolåret då man ständigt verkade vara villrådiga. Det var kanske bara jag som inbillade mig ifjol, men jag fick ibland känslan av en oerhörd frustration och panik hos vissa spelare. Ungefär som de tänkte
"Ja, men hur fan ska vi göra då för att erövra puck? Jag tycker att jag gjorde precis som vi sagt, men ändå står det folk helt fria framför vårt mål eller backar som kan skjuta helt utan skotttäckning. Hur mycket man än kämpar, så känns det som att motståndarna är fler än oss."
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Apropå ingenting...
J F K:

Instämmer, sedan beror det nog en del på materialet också, man behöver en del smarta spelare i laget som lätt och snabbt kan förstå nya instruktioner och applicera detta i match och hjälpa de andra, sedan behöver man rätt roller i laget och rätt typer av spelare, tycker detta saknades ifjol, vi hade rätt duktiga individuella spelare men saknade andra typer, detta i kombination med dåliga ledare var en katastrof.

Fått för mig att både Gradin och Karlin uppskattar smarta spelare som spelar för laget över ren individuell skicklighet.

Den trygghet och stabilitet vi sett på försäsongen jämfört med förra är en kombination av bättre ledare som kan instruera och lära ut, smartare spelare samt ett lag som är bättre byggt.

Men å andra sidan är det bara försäsong och lätt att vara topplag då, nu på fredag gäller det att omsätta detta på match också och ta nästa steg i utvecklingen.

Ser fram mot denna säsong och jag har väldigt svårt att tro att vi kommer vara i samma kris som förra året.
Kommentera