1150x200-modo-header2.png

MoDo Hockey

481545 inlägg · 4078 ämnen

Inlägg #2323632

Sv: MoDo - Kristianstad 5:7
Rytter: Här är ett av många exempel på det jag menar:

"Dick Axelsson har kommit till Modo för att han ser detta som en språngbräda til det kontrakt han vill ha i NHL - ni har inget emot att spelare tänker så ?

F: Inte alls. Vi vill ha såna spelare. Vi vill att alla våra spelare drar vidare till NHL, haha.

Så tänker inte alla klubbledare i elitserien?

F: Jag vet. Och det tycker jag är konstigt. Det är klart att man vill ha spelare som vill till NHL. Som vill bli så bra som möjligt."

www.expressen.se/sport/hockey/shl/modo-ska-bli-den-ledande-klubben/

Axelsson avslöjade ju nyligen att MoDo gav honom den högsta lönen han hade haft i hela sin karriär - 350 000 kronor i månaden. Några NHL-pengar fick vi inte.

Kolla på framgångsfaktorer för lag som är bra år efter år. De har nästan alltid en stomme av ledande spelare (Davidsson/Voutilainen, Jönsson/Nordström, Rosén/Gynge etc.) som är med och bidar år efter år.

Vi tycker ofta så synd om oss själva för att bli plundrade efter Covid-säsongen och frossar i att fantisera om vilket fantastiskt lag vi hade haft i SHL nu om inte säsongen blivit inställd.

Sylwander är den enda spelaren som är kvar från det laget. Den säsongen avbröts för lite drygt två år sedan...

Jämför med Björklöven, som enligt tabellen var det bästa lag Hockeyallsvenskan har skådat. Ottosson, Wiklund, Andersson, Liss, Hutchings, Rahimi, Eriksson, Selin... De ha ren hel drös med spelare kvar från den säsongen. Och hade inte HV 71 öppnat storplånkan, hade säkerligen även Vesel varit kvar. Han är åtminstone kvar i Hockeyallsvenskan.

I år har vi roat oss med att reta Björklöven för allt möjligt. De slutade "bara" 4:a i serien. Fansen blev så upprörda över detta debacle att Wallson inte orkade vara kvar. Såklart helt oacceptabelt beteende, men skvallrar samtidigt lite om hur högt ställda förväntningarna är. De är dock klara för semifinal, vilket inte vi är, trots betydligt enklare motstånd.

Min analys är att idén om att nästan uteslutande värva "spelare som vill något i karriären" inte är en fungerande taktik, och det baserar jag på hur MoDo har presterat de senaste 15 åren. Visst, vi kan stoltsera med spelare som varit hos oss dominerar i både SHL och NHL, och det är ingen tvekan om att det blir lättare att värva talangfulla spelare med ett sådant track record. Men dessa spelare gör ytterst sällan mer än en säsong i Hockeyallsvenskan, och därför står vi där, år efter år, och måste ersätta hela förstafemman, istället för att göra som Löven och bygga ett lag som kanske inte är lika sexigt, men som kommer fungera även över tid.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: MoDo - Kristianstad 5:7
Bad_Brett: Du ger ju inte Karlin/Gradin någon möjlighet att ens försöka bygga laget på sitt sätt.
Det vi ser nu är början på deras ledarskap och jag tycker det ser väldigt bra ut. Efter alla jävla år av misär och misstag framförallt på ledarsidan är det som att klubben äntligen vädrar morgonluft.
Att som dig då kräva resultat NU går mot precis all den långsiktighet du själv säger dig förespråka.

I övrigt håller jag med dig om ganska mycket. MoDo med vår junioravdelning, starka ekonomi och förutsättningar ska definitivt tävla om titeln varje år, no matter what. Andra klubbar med sämre förutsättningar klarar det, så det finns inga ursäkter för oss.
Sen kommer det ändå knappast hända varje år, men målsättningen ska vara final varje år.
Den fina utvecklingen tror jag kommer fortsätta om Karlin/Gradin får fortsätta jobba långsiktigt.

Dravlet om att vi måste ta KIK med 4-1 matcher är bara löjligt. Oavsett vad det står på deras tröjor är det inget dåligt lag vi möter.
Men jag är ganska säker på att vi kommer åtminstone hanka oss fram till semi i år.
Kommentera

Sv: MoDo - Kristianstad 5:7
Bad_Brett:
Ska man inte bygga ett lag som håller i SHL? En tanke kan ju vara att de spelare som spelar upp laget också ska hålla för SHL så att de ger allt i varje match för att de vill spelar i laget även nästa år. Tror att man blir mer motiverad som spelare om man vet att man kommer att fortsätta upp med laget och spela i SHL om man går upp än att tro att man kommer ändå inte få spela i SHL så varför ge järnet när jag ändå inte får skörda frukterna?

Ottosson, Wiklund, Andersson, Liss, Hutchings, Rahimi, Eriksson, Selin som du nämner har ju med ganska dåligt resultat visat att de inte håller i SHL (eller så har tiden sprungit ifrån dem som för Rahimi). Klart att de stannar i Löven då. De är spelare för ett topplag i allsvenskan men vem säger att de skulle prestera i SHL i Löven då det är spelare som inget SHL-lag vill ha? Måste väl vara bättre att veta att man har en stomme som kan fortsätta i SHL med laget man gått upp med i stället för att sitta med massa kontrakt med spelare som inte håller för den serien.

5 av de 15 bästa i SHL denna säsong enligt Expressens sportpanel var Tambellini, Johnson, Karla, Olofsson och Rosdahl. Av dem hade vi haft åtminstone tre av dem även i årets lag om vi hade gått upp 2020 och vi hade haft med Norlinder upp åtminstone första säsongen. Att säga att det är en misslyckad taktik är att dra allt över en kam.

Att Axelsson fick högsta lönen var ju för att vi i kvalspelet klarat oss kvar i sista matchen och då är det väl fullt rimligt att lägga en hög pengar på Axelsson och Tellqvist för att gjuta mot i föreningen och faktiskt gå till slutspel där vi ändå tog två matcher mot blivande finalisterna Skellefteå i en tight och jämn serie slutspelsmatcher. Att han sedan inte fick lika bra utväxling hos oss som succésäsongen före i FBK kunde vi ju inte förutse. Han var ändå spelaren som alla ville ha...

Och som så många andra sagt. Vi har ju spelare som vill tillbaka till Modo.
Kommentera

Sv: MoDo - Kristianstad 5:7
Bad_Brett: Fantastiskt bra skrivet du har helt rätt. En av viktigt skäl att vi har svårt att ta oss tillbaka är att vi aldrig får nån kontinuitet till skillnad emot Löven som Bad Brett så riktigt säger.
Kommentera