1150x200-modo-header2.png

MoDo Hockey

480495 inlägg · 4078 ämnen

Inlägg #2397784

Sv: Apropå ingenting...
J F K: Jag vet inte riktigt vad jag ska säga... Notera framförallt formuleringen "när regeringen har satt på pränt vad Vattenfall ska göra". Visst kan man ha olika uppfattningar om saker å ting och tolka saker på olika sätt, men det här är så svart på vitt det kan bli:

"Men nu går bland andra Miljöpartiets talesperson i energipolitiska frågor, Lise Nordin, till kraftigt angrepp mot Magnus Hall för hans kommentarer.

– Jag utgår från att några sådana här uttalanden inte kommer göras av Magnus Hall när regeringen har satt på pränt vad Vattenfall ska göra. Det finns inget utrymme för sådana här uttalanden framöver, säger hon till Dagens Industri.

På tidningens fråga om Magnus Hall kan sitta kvar som vd för Vattenfall om han håller fast vid sin linje svarar Lise Nordin:"

– Jag kan inte se att det är möjligt."

www.svd.se/a/76ea98eb-1e6c-34e3-b5cd-e32f03abc1f7/vattenfall-vd-ifragasatts-efter-karnkraftskritik

"Magnus Hall, den dåvarande vd:n, varnade dock för att man inte kunde lita på elförsörjningen utan reaktorerna på Ringhals.

– Problemet uppstår en kall vinterdag då vi inte får tillräckligt med effekt i prisområde 3, vilket Svenska kraftnät flaggat upp för, sa han då, skriver Svenska Dagbladet."

www.expressen.se/nyheter/val-2022/vattenfalls-tidigare-ordforande-kommersiellt-beslut/
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Apropå ingenting...
Bad_Brett: Det var inte vattenfalls uppgift att se till att lösa så vi inte behövde importera. Deras uppgift var att tjäna pengar. Med de premisserna var det helt rätt att stänga, även om det inte var i rikets intresse.

Tar med Moderaternas tidigare energipolitiske talesperson och tidigare generaldirektör för Svenska kraftnät Odenberg.

Jag har också noterat att den kärnkraftsskatt man fick avskaffad i en del tidningsartiklar har kallats för den ”socialdemokratiska straffskatten på kärnkraft”. Skatten höjdes onekligen 2015 med knappt 17 procent av den tillträdande Löfven-regeringen. Däremot är det diskutabelt om det var den höjningen eller en tidigare som puttade Ringhals 1 och 2 över lönsamhetsstupet. Den mest drakoniska höjningen av kärnkraftsskatten genomfördes nämligen 2008 av en alliansregering där Anders Borg var finansminister.

När Ulf Kristersson i Aktuellt lät meddela att Moderaterna inte längre vill ”vara med och administrera avvecklingen av svensk kärnkraft” så kan jag inte bli annat än matt och undra vilken planet han befinner sig på. Vilken avveckling? Vems avveckling?

Inga politiska beslut har fattats om avveckling. Tvärtom har politiken genom energiöverenskommelsen gett fortsatt klartecken för nya investeringar i kärnkraft. Att sedan ingen är intresserad är en annan sak. Men det finns ingen som administrerar en avveckling, utom elmarknaden.

Vad klagar Moderaterna för? Partiet skapade ju för bara för tre år sedan förutsättningarna för en mer rimlig konkurrens och för kärnkraftens framtid genom den avskaffade straffbeskattningen på kärnkraftsel. Men när man fått som man vill så ska man kliva av överenskommelsen. Det är inte att vara en pålitlig avtalspartner.
...
Vi kan naturligtvis hålla liv i Ringhals 1 och 2. Vi kan t.o.m. bygga Ringhals 5 och 6. Men ingetdera skulle hjälpa. Pågens problem är inte elbrist, utan lokala begränsningar i överföringsförmågan.
‐-----
Odenberg beklagar också det stora problemet med att få el till SE4. Det var under Moderaternas ledning som sydvästlänken byggdes.

Montel) Krav på att markkablar med likström ska användas i stamnätet leder till att nätutbyggnaden försenas och fördyras, samtidigt som driftsäkerheten försämras, enligt Svenska Kraftnäts förre generaldirektör, Mikael Odenberg som lyfter fram Sydvästlänken som ett avskräckande exempel.
”Av driftsäkerhetsskäl, av ekonomiska skäl och av tidsskäl borde den ha byggts med samma teknik som alla andra inrikes stamnätsförbindelser – det vill säga med 400 kV växelström friledningar. Men en markkabellösning framtvingades, vilket i sin tur framtvingade en övergång till likströmsteknik”, skriver Mikael Odenberg och kallar likström i sammanhanget för ”ett stickspår”.

”Att använda den [tekniken], som vi gör i Sydvästlänken, är ett hål i huvudet”, skriver han.

Investeringsbeslut för Sydvästlänken-projektet, som först hette Sydlänken, togs år 2005 i syfte att förse SE4 med tillräcklig kapacitet efter att Barsebäck-reaktorerna stängts.

Länken består av en växelströmledning som togs i drift 2015 och en markbunden likströmsledning som stod klar först år 2021 – efter att Svenska Kraftnät senarelagt tidsplanen 22 gånger.

”Det var lobbying från [leverantören] ABB, kommuner, markägare och enskilda riksdagsledamöter som tvingade Svk att göra [en uppdelning av] Sydvästlänken precis innan jag tillträdde som GD. Och vi vet ju hur det gick i det projektet”, skriver Mikael Odenberg.
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
Dom får gärna bygga fler kärnkraftverk om dom vill, men då ska dom byggas i södra Sverige där dom behövs inte gömma dom uppe i Norrland, och dom ska inte sitta och låtsas som att bygga ett kärnkraftverk som i värsta fall kan ta 10+ år att bygga är någon lösning på problemen nu.

Vill dom ha en snabb lösning så är tyvärr vind och solkraft dom snabba lösningarna, tråkigt nog vill dom ju inte ha sånt i södra Sverige för det förstör utsikten.
Kommentera