1150x200-modo-header2.png

MoDo Hockey

482261 inlägg · 4079 ämnen

Inlägg #2398081

Sv: Apropå ingenting...
Amitiel: "Dom får gärna bygga fler kärnkraftverk om dom vill, men då ska dom byggas i södra Sverige där dom behövs inte gömma dom uppe i Norrland"

Redigerar mitt inlägg; Läste först att du ville att det skulle byggas i Norrland. Sorry.**

Problematiskt i sig eftersom att nuvarande lagstiftning gällande kärnkraftetablering gör det omöjligt. Detta på grund av att all nyetablering av kärnkraft måste ske på redan befintlig kärnkraftsverksamt område. Dvs, det finns ingen etablerad kärnkraft i Norrland och således ej möjligt att genomföra.

Många med mig hävdar snarare överföringsbrist. Rimligtvis bör vi kunna överföra enklare inom landet snarare än att exportera. När tömdes vattenmagasinen i Sollefteå senast till exempel? Vi har en enorm reserv som bara ligger och gungar uppe i norr.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Apropå ingenting...
MODOJohan:

Vad menar du med att tömma magasinen och det aldrig har hänt? Jag skulle säga att detta händer varje år, iaf inom vad som är lagligt.

Det finns ju en vattendom som reglerar hur mycket man får höja och sänka nivån i ett vattenmagasin. Detta slogs fast när damm och vattenkraftverk byggdes.

Rent teoretiskt kan man ju tänka att det är bara att tappa ut allt vatten och producera el så det inte är ett djupt vattenmagasin/sjö längre utan bara en å. Men detta är inte lagligt, de måste hålla magasinet inom en maxnivå och minimum nivå.

Sedan vet jag inte men gissar att det inte är praktiskt möjligt att tappa för mycket eftersom man då tappar fallhöjd och det inte går att producera el längre. Men beror väl på hur det är konstruerat och vart intaget till turbiner sitter.
Kommentera

Sv: Apropå ingenting...
MODOJohan: Bedöms kosta 670 miljarder att rusta upp stamnätet. Det får du x antal nya reaktorer för.
Kommentera