1150x200-modo-header2.png

MoDo Hockey

481303 inlägg · 4078 ämnen

Inlägg #2507720

Sv: Kvartsfinal MoDo Hockey - AIK - 2023
Tarasov: Ja så är det, det finns ju alltid nyanser. Det jag vill få fram är att dipparna är allt för djupa och när de väl kommer kan vi inte spela enkelt i egen zon tillräckligt väl.

Tex var inte bra och klart det bidrar men jag hävdar envist att det sitter djupare än så. MoDo vann serien men kan ändå inte prestera bättre än såhär.

Tex är en hjälte och det vore mycket trist om det blir så. Hoppas han blir kvar och får visa vad han kan… men törs Modo ta risken…
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Kvartsfinal MoDo Hockey - AIK - 2023
Statler:

Det jag kan tycka är märkligt är att alla gör det så lätt för sig och pekar ut vårt spel i egenzon och våra backar/målvakter som problemet.

Försvarsspel handlar om att minimera tiden med pucken för motståndare så de måste ta snabba och dåliga beslut under press, försvarsspelet sker över hela banan och inte bara innanför egen blålinje.

Jag tycker största problemet och skillnaden från i höstas är att våra forwards har gått ner sig i spelet utan puck. De ligger inte tillräckligt nära sina motståndare och kommer inte upp i press tillräckligt snabbt, vi har ingen som täcker upp hemåt vid vändningar för att hjälpa backarna så att de vågar stå upp och sätta press i mittzon utan de blir tvingade att backa hemåt för att inte missa och släppa en 2 mot 1 eller 3 mot 2, och då kan AIK ta röd och vår blå relativt lätt och få kontrollerade ingångar. Dessutom som effekt av detta blir vi inte tillräckligt kompakta i mittzon utan får ett långt lag.

Vi har inget försvar i mittzon, hur många gånger denna serie har inte AIK kunnat få hitta den bortre sidan blå till blå med ett cross? Med ett kompakt spel i mittzon så blir dessa passningar i princip omöjliga att slå. I första perioden igår lyckades vi med detta och då bröt vi flera uppspel, vände spelet och skapade bra lägen snabbt. Samt att vi tvingade AIK att främst dumpa puckar som vi var först ner på. Sedan i andra var det öppen gata igen.

Sedan i försvarszon så tycker jag också att forwards ibland fuskar för mycket, de är där men ändå inte. Det blir för lätt för AIK att hålla till ute vid sarg och försöka göra sig av med sin bevakning eller byta sida och på så sätt få utrymme. Titta på AIK:s spel varje anfall är ju liknande, in med puck kontrollera efter sarg, byt sida eller upp på back och lasta in mot mål. Väldigt primitivt men extremt effektivt just nu för dem.

Kolla hur AIK:s försvarsspel ser ut, deras forwards jobbar stenhårt över hela isen och är som iglar på våra spelare både i deras försvarszon och i mittzon/anfallszon. Med sådant hårt jobb av forwards blir det betydligt enklare för backarna att göra sitt jobb och fokusera på att ta bort lägen framför mål och i de heta zonerna. Omvänt så måste våra backar vara lite överallt och ingenstans då de inte får tillräckligt med hjälp. AIK spelarna hjälper varandra i försvaret och sätter press tillsammans, vi lämnar över problemet till någon annan att lösa.

Så att bara skylla på backar och målvakter tycker jag är fel. Den största skillnaden mot tidigare i höstas tycker jag är den hjälp våra backar får av forwards i försvarsspelet över hela isen. Så upp med skridskoåkningen och intensiteten främst på forwards, ligg nära din motståndare och är där och stör, haka fast lite i honom, tryck till lite, ta kampen även om han inte har pucken. Det är slutspel nu och då är detta tillåtet, det har AIK fattat men inte vi.
Kommentera

Sv: Kvartsfinal MoDo Hockey - AIK - 2023
Statler: Nu har vi alltså 2st andra perioder mot AIK, första matchen och den igår där dom fullständigt dominerar utan att Karlin tar en timeout. Alla ser ju när dom får dessa momentum, men det görs ändå ingenting för att stoppa blödningen. Tycker att vi i stunder blir så otroligt små i defensiven, vi backar in i målvakten, vi skymmer mer än hjälper till. Ska man stå framför så kan man ju iaf försöka att vinna närkamperna och täcka skott till varje pris. Det är för petigt i defensiven.
Kommentera