Mora IK

45275 inlägg · 1668 ämnen

Inlägg #1034254

Sv: Silly Season 08/09
henrikj: Att det skulle bli massavhopp från årets trupp kommer inte som någon överraskning för mig. Jag ser det som tämligen självklart. Tror inte att spelarna går och tänker i termerna "ta mitt ansvar" och sådana saker, utan det som avgör är klubbens profil, vad klubben har för målsättning, hur är planen att ta sig dit samt naturligtvis anställningsvillkoren.
Vad jag förstått så skiljer t.ex. lönerna inte så mycket mellan de olika klubbarna i respektive serie. En 4:e-kedjeforward i Mora tjänar ungefär lika mycket som motsvarande i Malmö. Vad som skiljer är ovan nämda termer som tydlighet i målsättning och handlingsplan.

Mora tappade den tydligheten inför 07/08 och så gick det som det gick. MIK hade samma lönebudget som övriga lag i nedre halvan av ES men det hjälper inte om man glömmer att forma ett LAG.

Nu har vi fått världens chans i och med att Harald har kommit tillbaka och kan hjälpa föreningen att forma målbilder och värva spelare. Vad jag har förstått så jobbar Harald sedan i måndags för fullt med dessa sysslor. Man ska hålla i minne att klubben nu ska skapa ett bättre lag än vad man hade förra säsongen till mindre än hälften av pengarna. Snacka om utmaning! Har man tur kan klubben behålla nästan samma sponsorintäkter som 07/08, men skillnaden i intäkter från publik och främst Hockeyligan är över 25 Mkr mellan föregående och kommande säsong.

Därför ser jag inget konstigt i att man kanske MÅSTE byta ut #27 och hans lön mot två nästan lika duktiga forwards med en fjärdedel i lön. Tråkigt men sant. Jag gillar Stor-Erics spel, stil och attityd men har man inte råd så har man inte. Lika med #16 och #49 som också är miljonlirare. Klubben han nog bara råd med en eller två "stjärnor" (= sådana som lyfter 1Mkr/år eller mer) när man är i AS, plus att man måste välja sina transatlanter med omsorg.

Jag tror att vi Morafans får vänja oss vid tanken att "stommen as we know it" är borta och aldrig mer kommer tillbaka. Men vänd det till något positivt istället! Det kommer en ny generation Moraspelare som vi om ett eller ett par år ser som kärntrupp. Det finns en hel del guldkorn i namnen som florerar i och omkring klubben redan idag. Jakobs, Ekholm, Lill-Bambis, Qvarnström och kusinerna Sandström har alla stor potential att bli etablerade ES-spelare i Mora IK om klubben förvaltar dem rätt.

Grunden till en långsiktlig och hållbar satsning börjar på hockeygymnasiet tror jag. Att redan där fostra och skapa Moraandan för att sedan lyfta upp i A-laget. Malte m.fl skapar grunden för Moras hockeysatsningar på gymnasiet och kan vi få fler av de främsta junisarna i Sverige att välja Mora så har vi lagt grunden till framtida framgångar.

Oj. Det drog iväg lite där. Hoppas budskapet gick fram.
Kommentera