Mora IK

45275 inlägg · 1668 ämnen

Inlägg #1169453

Årsmöte 2009
Kort sumering från årsmötet.

Torsten Kjellgren inledde med att prata lite om vad som hade gjorts under föregående säsong. Sådant som företagare gillar och prata om att vi har jobbat bra på att utveckla organisation, arbete med sponsorer och publik men vi måste bli bättre.

Harald Lückner hade en presentation om förra säsongen lag och vad som var bra och dåligt. Jag tyckte att han i mycket la skulden på att man inte fick ihop laget på ett bra sätt på utlänningarna och att de som skulle bära upp laget när det hettade till inte gjorde det utan allt för mycket fick vila på de yngre killarna som gjorde det väldigt bra. Specifikt uppgav han att mycket av luften gick ur laget i samband med att Kristan drog och Greger bröt benet. Det repade man sig inte ifrån. Serien i stort var man nöjd med med tanke på vilka förutsättningar man hade med helt nytt lag men play-off spelet var en besvikelse. Hade det med Kristan och Greger inte hänt hade vi garanterat klarat att hålla tredjeplatsen och därmed KS-platsen.

Ekonomi:
Omsättningen sjönk från 66 till 32 miljoner. Koncernens resultat slutade på -6,6 miljoner och kvar av det egna kapitalet återstår 7 miljoner. Intäkter från sponsorer minskade från 33 milj. till 11 milj. Positivt är dock att man nu har en omsättning som är 7 milj. högre än vad den var när man sist spelade i AS och sponsorintäkterna är 3,5 milj. högre än före ES-tiden.
Det som gjorde mest skada för resultatet var att publikintäkterna som man visste skulle sjunka ändå blev 2,4 milj. lägre än budgeterat och reklam & sponsring blev 1,6 milj. lägre än väntat. Som summering kan sägas att det blev svårare att ”bromsa in” från ES-kostymen än vad man hade väntat sig. Vilket inte bör kännas lika jobbigt nu år två. Största tappet var givetvis de 16 miljoner som försvann från Hockeyligan.

Styrelse:
Torsten Kjellgren omvaldes som ordförande för ett år.
Henk Noback omvaldes som styrelseledamot för två år.
Lars Mattsson Frost och Lars-Åke Wallström kliver av från styrelsen och ersätts av Johan Sares och en snubbe som jag tyvärr missade namnet på.
Tomas Vikner, Mats Landestedt och Hans ”Molle” Arnesson har ett år kvar i styrelsen.

I övrigt inga konstigheter där allt klubbades igenom utan problem.

Övrigt:
*Ny hemsida släpps i början av september.
*Diskussion uppstod om varför inte klubben gör mer för att få klubben att framstå i positivare ordalag i lokalpress, radio m.m. MT som fanns på plats i form av Anders Norin och Gunnar Bäcke fick en ordentlig känga då dom representerade Dalarnas Tidningar och den vinklade journalistiken som den koncernen bjuder på.
*Våra gamla förslag med bussning från närkommunerna togs upp och mötet ställde sig frågande till varför inte klubbledningen arbetade intensivare på dessa områden för att fylla arenan.
*Nisse Norin avtackades efter att ha arbetat i klubben och med Mora marknad i 61! år. Wilbert Lång bör också nämnas som arbetat med Nisse med detta i 40 år. Nu kliver dessa herrar och deras stab av och lämnar över till Steinar Dahl.

Motioner:
En motion från Insu, Ola, Knogen och PeO lästes upp av ordföranden angående om att mötet skulle klubba att föreningen skulle renodla matchdräkterna till att endast bestå av klubbfärgerna, rött, vitt och grönt. Motionen rev ner spontana applåder bland mötesdeltagarna som genast tog till sig skriften. Därefter presenterade klubben via Torsten ett motförslag som gick ut på att man skulle utarbeta en gemensam linje inom klubben med en tydlig grafisk profil och att det måste vara klubbledningens ansvar att utforma dräkten med beaktande av den grafiska profilen. Långa diskussioner uppstod och genom att ordföranden fanns på plats och kunde argumentera för sitt förslag vann detta till slut gehör. Min känsla är att utgången hade blivit annorlunda om någon av författarna till motionen hade varit på plats för att svara upp mot honom. Bland annat använde Torsten det motbjudande argumentet att om en sponsor erbjuder flera miljoner för att laget ska spela i lila så måste man kunna göra det.

En annan motion handlade om att en förslagslåda skall inrättas där medlemmar ska kunna lämna förslag på både smått och stort vilket antogs enhälligt utan diskussion. Klubbledningen skulle genast svara för att en sådan skulle komma upp på den nya hemsidan och någon mötesdeltagare ville också att en analog förslagslåda skulle finnas i arenan för personer som inte kan hantera datorer

Mötet avslutades och vi fick avnjuta kaffe och kanelbulle.

Hoppas att jag har fått med det mesta av vikt.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Årsmöte 2009
Stigsson:

Tack för rapporten Stigsson!

Jag har några synpunkter.

1. "Intäkter från sponsorer minskade från 33 milj. till 11 milj. Positivt är dock att man nu har en omsättning som är 7 milj. högre än vad den var när man sist spelade i AS och sponsorintäkterna är 3,5 milj. högre än före ES-tiden."

"Sponsorintekterna blev 1.6 milj. lägre än förväntat och publikintekterna 2.4 miljoner lägre än budgeterat."

Vad skall göras för att förbättra detta?

Detta har koppling till punkten varför inte klubben genom media gör mer för att ha en mera positiv utstrålning. Det jag har varit inne på ett antal gånger är att bygga upp en varumärke. De som jobbar inom MIK är allt för initiativlösa anser jag, dessutom är Dalarnas tidningar pro-Leksand. De som sponsrar vill ses utåt genom att kopplas till något betydelsefullt varumärke.

Varför är det så låg aktivitet från styrelsen?

Finns det fler företag i Mora och omgivnignar som vill sponsra? Finns det personer, som har företag, med anknytning till Mora som kan sponsra och ge lite drag till MIK? Folk som har rötterna i Mora-trakten. Det kanske går att hjälpa styrelensen att ta fram sådana, om de inte är kapabla?

2. Vad menas med grafisk profil? Det låter luddigt. Blev detta förklarat?
Jag håller med motionsställarna att rött, vitt och grönt är de färger som skall gälla. Det är dessa fäger som ingår i folkdräkten.

3. Förslagslådan låter bra men kommer bara att behandla småsaker, dvs de i styrelsen behöver inte oro sig.

4. Bussningen är ett bra förslag. Det bör inte kosta mycket att genomföra detta och det blri mera drag i hallen. Den 6:e spelaren är inte att förringa. Viktigt!
Kommentera

Sv: Årsmöte 2009
Stigsson:

Väldigt bra summerat tycker jag. Det svaga resultatet är väl i och för inte en överraskning och det kunde förmodligen ha sett ännu värre ut som brukligt är när det går dåligt. Att hoppas på någon förbättring för att det fanns ett överhäng från elitserien äts nog tyvärr upp av lågkonjunkturen.

Att sälja livstidsmedlemskap och liknande är säkert bra, men i slutänden är vi ju alla döda så det känns lite sådär. Mora måste nog bli bättre på aktiviteter runt om vad det nu kan vara. Lite rea på säsongkort och även biljetterna borde ju också vara värt att testa. Kombinerat med att hockeylaget presterar naturligtvis.

Du missade väl i och för sig lite ljumma målsättningen att Mora ska vara bland de 15-20 bästa hockeylagen i Sverige. Är väl i och för sig en upprepning och kanske realistiskt, men som temperaturhöjare lojt. Räcker det inte med att skriva bland de bästa hockeylagen i Sverige eller något sådant?

Sven
Kommentera

Sv: Årsmöte 2009
Stigsson: Bra sammanfattning av vad som hände på mötet! Intressant läsning! :)
Kommentera