Mora IK

45275 inlägg · 1668 ämnen

Inlägg #1171892

Sv: Övrigt
Hakan Olsen:
Det finns väl inte så många möjliga sätt att tolka det på?
Mora var väl inte bara först i Dalarna, utan även i hela Sveriges landsbygd.
Kommentera

Svarskommentarer

Sv: Övrigt

Metal Guru skrev: "Mora var väl inte bara först i Dalarna, utan även i hela Sveriges landsbygd."

Västerås SK spelade final i SM redan 1925 efter att ha slagit ut IK Göta i semifinal med 8-6. Faktiskt IK Götas första förlust någonsin, även om hockeyn bara hållit på i 4 år då.

IFK Mariefred gjorde sitt första SM 1932. Man deltog sedan i 10 SM på raken innan Mora gjorde sitt inträde i samma turnering.

I högsta serien debuterade IFK Mariefred 37/38. När Mora gjorde sin första säsong i högsta serien, 45/46, gjorde Mariefred sin 6:e säsong där. För övrigt spelade även silvermedaljörerna från 1925, Västerås SK, i högsta serien den säsongen.

Så utan tvekan ligger det till på det sättet att IFK Mariefred är det första landsortslag i hockey som med kontinuitet placerat sig på kartan och satsat renodlat på sporten. Man spelade dessutom i SM redan innan hockeyn var uppfunnen i Mora.

Dessutom existerar IFK Mariefred fortfarande och är helkult. DRW:s Mikael Samuelsson har sin moderklubb här och då liksom nu så spelar man utomhus.

Kommentera

Sv: Övrigt
Metal Guru:
Även jag har uppfattat det så, men det är uppgiften om att Leksand spelat första match 1923 som snurrade till det. Det kanske inte räknas eftersom de inte var en ishockeyklubb?
Kommentera