Innan drog vi namnarna Björn Johansson. På senare tid än dessa, har ytterligare tre par med samma namn figurerat i svensk topphockey. Det handlar om enskilda spelare som varit aktiva från 80-talet och fram tills idag.
Jag söker alltså tre namn, varav de bärs av två spelare var.
Ledtrådar:
Samtliga spelare är världsmästare...utom en. Samtliga spelare är svenska mästare...utom en. En av dem debuterade i NHL, endast 19 år, 5 månader och 9 dagar gammal (yngst av alla svenskar hittills). Två av spelarna var verksamma i säsongens Elitserie. Tre av spelarna har vunnit SM-guld med Björklöven.
Bonusfrågor:
Vem har inte blivit världsmästare? Vem har inte blivit svensk mästare? Vem debuterade i NHL, endast 19 år, 5 månader och 9 dagar gammal?
Swehockey skiljer på slutspel och seriespel därav skillnaden.
Maratontabellen innehåller bara seriespelet från 1922-2001, skulle man räkna med slutspel skulle ju så gott som samtliga lag få betydligt fler matcher.
Därför anser jag att swehockey's tabell är den rätta då det avser säsonger i högsta serien och ej slutspel eller slutspelsserie och allt vad det hette på under dom tidiga åren. Vore ju högst märkligt att räkna det som ett deltagande i högsta serien för dom lag som kvalade in till slutspelet från den lägre serien under dessa år.
"Nalle" var han som blev förste svensk att gå i första rundan av NHL-draften och Örebro IK var hans moderklubb. Ett SM-silver blev det också 1980 då hans Frölunda förlorade finalserien emot Brynäs.
"Böna" kallades den andre backen och han gjorde två ES-säsonger för SSK. Därutöver åtskilliga säsonger i högsta serien med SSK och Nybro IF som var hans moderklubb.
Becka: Måste säga att jag blir lika förvånad varje gång det är sånna här betydelselösa träningsmatcher i fotboll. Hur orkar folk bry sig så mycket om dessa matcherna?? Det verkar vara samma sak varje gång...folk vallfärdar till matcherna trots att: de oftast direktsänds i tv, biljetterna är svindyra, och det faktumet att spelet ofta är rent uselt...spelarna vet ju om att det bara är träningsmatch och agerar därefter.
Det märkliga med denna matchen är att Sverige med största säkerhet inte ens ska möta Paraguay i VM... Ändå tjatas det överallt om denna match. Kan förstå att förbundskaptenerna tycker att matchen är intressant, de har ju en del att trixa med inför VM...men hur andra folk kan tycka det är så intressant...? Det är en gåta för mig.
Et tu Brute: Namnet är i alla fall Björn Johansson. Smeknamnet på den ene borde vara Nalle. Örebro IK!!!!!! är en av klubbarna. Södertälje är en annan.
Under 70 och 80-talet fanns i Sverige två framstående spelare med samma namn. Båda var dessutom backar.
Den ene blev den förste svensk och andre europé någonsin att gå i första rundan av NHL-draften. Det blev senare också två säsonger i NHL, varav den ena med legenden Juha Widing.
Den andre vann 1 VM-silver samt 3 VM-brons och representerade Tre Kronor vid 52 tillfällen, gällande VM och OS.
Sammanlagt representerade båda dessa herrar 3 ES-lag.
samjo & Becka: Ojojoj, vad jag sitter och längtar efter fotbolls-VM nu...
Som jag ser det är Anders Svensson och Fredrik Ljungberg de två spelare som kan få Sverige att lyfta mot de riktiga höjderna. Såg en jämförelse mellan hjältarna från -94 och dagens lag häromdagen: Tycker 94 fick lite för mycket övertag jämfört med årets VM-trupp.
Kan Ljungberg komma till sin rätt på samma sätt som i Arsenal, kan han mycket väl överträffa Thomas Brolin, vilken var ohyggligt bra i USA. Anders Svensson är kanske inte ännu en stor stjärna, men har en underbar inställning och ett fantastiskt skott. Zlatan ska vi väl inte heller räkna bort, men för mig är han lite av en gubben-i-lådan, som kan bli både succé och fiasko i sådana här sammanhang.
Beträffande vår grupp är Argentina favorit, men i övrigt är det oerhört svårt att tippa. England har aldrig imponerat på mig, men har tveklöst gått oerhört framåt pga utländska spelare i Premier League och Sven-Goran Erikssons skickliga ledning. Även om Beckham hinner hämta sig från skadan har det nog gett osäkerhet i laget, så jag tror inte de går vidare...
Nigeria är skojiga bolltrollare, men vet de ens själva hur laget och taktiken ska se ut? Mycket stor joker om det stämmer.
Tror på Sverige som tvåa i gruppen, och kan gå långt så länge vi slipper Frankrike.
Sörjer fortfarande att idolerna Holland klantade bort VM-platsen...
Stigsson skrev: " Att det skulle vara som Et tu Brute skriver att detta skulle vara samma lag som bytt namn 72/73 är felaktigt, det har hela tiden varit två skilda föreningar."
Skulle du kunna uppge en objektiv källa för att dina påstående om att Örebro SK och Örebro IK är två skilda lag?
Här nedan följer några av mina källor som redogör för att Örebro SK och IK har samma ursprung
Årets Ishockey 1972, sid. 222.
"ÖSK tog emellertid avsked av ishockeyn och beslutade att lägga ned puckningen, då den dragit för mycket pengar. Vid ett möte i mars månad fastställdes beslutet och klubbens ishockeygrabbar beslutade att starta en en separat klubb under namnet Örebro IK, vilken till en början kallar sig Örebro IK/SK och intar ÖSK:s plats i div 2. ÖSK:s hockeysektionsordförande, Lennart Törn blir bas för den nya klubben."
Svensk Ishockey 75 År, Del 2, sid. 185.
"Maratontabell högsta serien 1922-97
29, Örebro IK, 10) 6 158 25 12 121 445-988 62
Fotnot, 10) inkl Örebro IK"
På internet hittade jag följande länk som också finns på länktipset:
Överhuvudtaget så tycker jag det är ganska lätt att hålla isär Örebroklubbarna när det gäller hockey. Förrutom IK och SK, så hade man också ett lag under 70 och 80-talet som hette IK SE. Detta var en sammanslagning av IF Eyra och IK Sturehov. 1990 bildades HC Örebro och där håller jag till fullo med att det är en föreningen som är helt skild från både Örebro SK som Örebro IK.
Numero Uno: 25/26 till 77/78 blir väl 53 om jag inte räknar galet. Man får inte bara räkna skillnaden utan även räkna med "år 1".
Jag håller med dig om att siffrorna från swehockey ser skumma ut. Jag får det till att både AIK och SSK har spelat 66 säsonger i högsta ligan. SSK vann SM guld 24/25 utan att ha varit med i serien och AIK tog silver 29/30 utan att ha spelat i serien. Så 67 år var minus ett år var för detta ger 66 årgångar var.
Nästa år går SSK ifrån med sin 67:e säsong i serien.
Bäst att kontrollräkna Djurgården också. 66 säsonger "i hetluften" minus säsongerna 26/27 (ingen serie men silver i SM), 27/28 (ingen serie men semifinal i SM) och 47/48 (ingen serie men kvartsfinal i SM). Detta skulle då ge att Djurgården borde stå på 63 säsonger i högsta serien.
Fjärdelaget Leksand har 51 och dom började så sent så att dom bara berörs av dessa problem säsongerna 48/49 och 51/52 men då var man med i serien.
Becka: Sverige har världens chans att gå vidare om vi spelar med Daniel Andersson som offensiv mittfältare!! Oj oj oj...det kommer han att bevisa ikväll mot Paraguay. Spelar fram Allbäck till ett mål och Henke till ett annat. Det tredje målet gör han själv med en sträckt vrist i vänstra krysset bakom Chilavert.
Jag hoppas ni känner till vad ironi är?
Befarar istället att det scenario som Mats Olsson beskrev som tänkbart faktiskt skulle kunna inträffa. Dvs. efter ett par misslyckade pass i sidled så börjar publiken bua ut honom som de gjorde mot Gary Sundgren en gång i tiden.
Jag hoppas givetvis att det inte sker. Men hävdar samtidigt med bestämdhet att Daniel Andersson inte borde varit med i truppen överhuvudtaget. Det finns andra som skulle varit bättre alternativ. Kim Källström eller Per Zetterberg t.ex.
Ska jag vara realist så tror jag Sverige blir sist i sin grupp. De ska vara glada för 1p. Men samtidigt är det just detta faktum att ingen tror på Sverige som är deras största chans. Får vi behålla den tänkta startelvan intakt och frisk alla tre matcher så kan vi nog ta 5p genom vinst mot England och oavgjorda matcher mot Nigeria och Argentina. Med lite tur räcker det till en andraplats i gruppen. Men tvärstopp mot Frankrike i åttondelen. Det är det bästa scenariot som jag kan se i dagsläget. Men svenska landslag har överraskat mig förr (senast 1994) så allt kan ju fortfarande hända...
Stigson: OK, våra uppgifter går isär, eller så har jag räknat fel. Jag räknade dock inte med säsongen 24/25, men det borde man kanske göra eftersom SSK var "med i hetluften" som du säger. Då får jag det till 66... Var hittar du den 67:e?
Salcin: Det måste vara fler än 56 säsonger, tror vi nådde 60 typ 1990. Misstänker att swehockeys statistik inte sträcker sig ända tillbaka till tidigt 20-tal(?) *går och hämtar SSK:s jubileumsbok* 1926 till 1977/1978 är ju 52 bara det... Sedan gick vi upp igen 79/80 för att åka ur 80/81, då står vi på 53 säsonger. Upp igen 82/83 och fr.o.m. 83/84 till 91/92 ger ytterligare 9 säsonger, alltså sammanlagt 62. Sedan dröjde det till 95/96 innan vi gick upp på nytt. 96/97 och 97/98 i högsta serien ger två till, alltså 64. Ytterligare en den säsong som nyss avslutats ger en sammanlagd summa på 65 säsonger! :) Frågan kvarstår dock, vilka av SSK och AIK har flest? Tror att AIK har fler än 59 nämligen.
Numero Uno: Det är lite knivigt att svara på din fråga eftersom det finns två sätt att tolka historiken på. Salcin har rätt i det han skriver att AIK har 59 säsonger i högsta serien och SSK "bara" 56. Men faktum är att från första årgången 22/23 ända fram till 51/52 spelades dels en serie men sedan också ett separat SM-slutspel där inte bara lagen från serien var med utan även flera andra och hur dom kvalade in dit det vet jag inte. Om man räknar både serien och slutspelet som att man varit med i hetluften det året så har AIK och SSK varit med 67 gånger var. Djurgården 66 ggr och Leksand 51 ggr. Det är dessa siffror som jag har byggt min statistik på och räknar som den riktiga. Men som Salcins länktips visar så använder sig förbundet strikt av seriespelet som grund till siffrorna. Nuförtiden är ju detta inget problem eftersom man måste ha spelat serien för att komma med i slutspelet men tidigare var det inte så.
Annars så har du rätt om antalet säsonger i rad, SSK´s 54 säsonger (eller 53 om man räknar som förbundet eftersom man 24/25 visserligen vann SM-guldet men man var inte med i serien)är rekord, och närmaste utmanaren Leksand som nu kom upp i 50 fick ju sin svit bruten. Min fråga var menad som nuvarande sviter och där har SSK tyvärr bara 1 än så länge.
Stigsson: Har en liten fråga till dig som verkar vara bevandrad i ämnet ishockeyhistoria. Det handlar då främst om mitt eget lag, SSK. Jag har nämligen för mig att, nu när AIK åkte ur, så blir SSK ensamma på tronen över flest säsonger i högsta serien, stämmer detta? Tror att vi och AIK delade rekordet... Sedan detta med säsonger i rad i högsta serien, vilken förening innehar detta rekord? SSK bör ligga bra till, mellan 1925-1978 spelade man ju i högsta serien utan att åka ur någon gång, något som borde vara svårslaget. Eller finns det föreningar som är ännu värre? Leksand?
Stigsson: Du verkar vara kåt på statistik eller är jag helt fel ute?
Vad vinner jag för pris om jag vet detta?
Har ingen aning faktiskt, men jag tror att DIF, Brynäs o FBK ligger bra till!!!!
Sedan det där med sviter, Leksand vann väldigt många matcher i allsvenskan, superallallsvenskan o kvalserien. Men de var inte obesegrade i super+kvalserien. Vad jag vet så är det bara Mif som har lyckats gå igenom allsvenskan utan en enda förlust, dessutom förlorade de bara en enda match i division I södra det året. Och på den tiden var det tuffare i serien, när Leksand vann allsvenskan så kan man nästintill jämföra den med en korpserie!!!!
nek97raj: Det gick snabbt. 4 av 5 är redan plockade. Men jag får väl kanske skylla mig själv som uppgav källan till mitt vetande.
*IK Göta en av svensk hockeys storheter. 35 säsonger i högsta ligan, 8 guld, 5 silver. Spelade sin sista säsong på elit nivå 57/58. *Gävle GIK (senare Team Gävle) 17 säsonger, 1 guld och 3 silver. Hade sin storhetstid mellan 47/48-63/64. Guldet kom 56/57. *Mora IK 23 säsonger i högsta ligan mellan säsongerna 42/43-75/76. SM silver 49/50. *UoIF Matteuspojkarna 18 säsonger i högsta ligan mellan säsongerna 28/29-56/57. SM silver 47/48.
Däremot så var Hammarby med bland dom 15 som jag räknade upp så det saknas fortfarande en klubb.
Eftersom det finns någon som gillar mitt tilltag med Hockey Quix så kommer här en till.
I hockeyns 80 åriga historia så är det 20 lag som spelat SM-final (eller dom åren som det avgjorts som serie kommit 1:a eller 2:a) Djurgården, Brynäs, Hammarby, Södertälje, AIK, Färjestad, Leksand, Malmö, Frölunda, MoDo, Skellefteå, Björklöven, Luleå, HV71, Timrå är alla kända av de flesta av oss. Men då saknas 5 klubbar som tagit guld eller silver genom historien. Vilka är dom?
Frisco: Jag upptäcker här nu själv att jag missat en. Västra Frölunda IF är givetvis också en som ska vara med i det här sällskapet. Dom var så självklara som dom tre Stockholmslagen så att jag glömde bort att räkna dom. Fel av mig.
Et tu Brute: Då prickades det sista laget in som jag tänkte på nämligen Örebro SK. Om Sandviken har spelat på hög nivå i fotboll eller ej det vet jag inte men jag tror dig om du säger att det är så. Dom jag tänkte på var lag som fortfarande är på hög nivå dvs Allsvenska eller superettan. Sandviken av idag harvar väl i div 3 eller något sådant.
Örebro SK var det sista laget, dom spelade toppishockey i två säsonger 65/66 och 66/67. Annars är det som det nämnts här Örebro IK som är mera kända för hockey eller HC Örebro som gäller idag efter ekonomiska problem för några år sedan. Att det skulle vara som Et tu Brute skriver att detta skulle vara samma lag som bytt namn 72/73 är felaktigt, det har hela tiden varit två skilda föreningar.
Altså svaret på frågan var: Västerås SK, Malmö FF, GAIS, IFK Norrköping, Örebro SK och Östers IF.
Någon efterlyste mina källor. Kolla under länktipset! En mycket bra hemsida som tyvärr inte har blivit uppdaterad på de senaste två åren.
Två klassiker i svensk fotboll, torde Örebro SK och Sandvikens IF vara. De har 36 respektive 21 allsvenska säsonger. I hockeyns finrum har de 6 respektive 1 säsong vardera. Fast nu blev det fler än 6 lag va...
Lumber Jack: Man kan undra varför du nämnde Reymers? Kan det vara pga den vara fabriken på ön producerat?
Hittade följande fakta:
[När industrin kom till ön
När malmgården 1858 såldes på auktion köptes den och det mesta av marken av fabrikör Carl Johan Stenström. Han lät uppföra en yllefabrik och den engelska parken fick ge plats för arbetarbostäder.
Flera fabriker anlades, bl a en fabrik för tillverkning av fotogenolja. Denna köptes 1868 av Lars Olsson Smith, en begåvad bondpojke från södra Sverige med sinne för affärer. Han hade utomlands lärt sig konsten att destillera sprit och fick snabbt upp spritfabriken på Reimersholme.
L.O.Smith annonserade. "Det är långt till Reymersholm visserligen, men jag bjuder på fri resa. Det blir bara en liten lusttur. Tag kaggar med så skall jag fylla dem med tiodubbelt renad vara."
Folk for till Reimersholme i horder. Vissa dagar kom 25.000 personer.
Brännvinfabriken expanderade kraftigt och stora delar av holmen förvandlades till upplag för tunnor, backar och flaskor. Marken runt den vackra malmgården förvandlades till soptipp.]